01 listopadu 2020

Pozorovatel, rozhledna Val a pohledy kolem ....

 


.... jste vy a  to, co se před vámi otevře, když buď pracně 

vyšlapete po cestě z Králík nebo si pohodlně vyjedete autem na kopec ke klášteru. Z jedné strany Bukovohorská hornatina s vrcholy Buková Hora (958 m.n.m.) a Suchý vrch (990 m.n.m), z další panorama Orlických hor, a ještě z další masiv Králického Sněžníku (1423 m.n.m) Dolní Moravy s vrcholem Sněžník (1116 m.n.m) a nakonec Jeseníků samozřejmě s nejvyšším vrcholem Praděd (1491 m.n.m) 

Nějakých 200 metrů od kláštera na kraji hory kde areál stojí, najdete dva kamenné pilíře a mezi nimi stojí socha Pozorovatele a zadumaně hledí dolů do údolí i panorama Orlických hor nad ním. Oficiálně se jmenuje Pozorovatel, ale místní mu říkají rytíř Franta. Socha je dílem německého sochaře Karla Emila Wieleho a pochází z jednoho z kamenických sympozií která se zde v Králíkách pravidelně konají. A jen o pár set metrů dál, na vedlejším vrchu Val (788 m.n.m)  stojí rozhledna stejného jména. Je vysoká skoro 35 m, samotná vyhlídková plošina je ve výšce 22 m. Z ní je vidět na Králický Sněžník, Hrubý Jeseník, Hanušovickou vrchovinu, Orlické hory, Bystřické hory a Kladskou kotlinu ....



A jdeme se tedy rozhlížet ... od kláštera se jeví Pozorovatel takto...

A ve větším detailu se vám za ním otevře pohled na Sněžník se skiareálem Dolní Morava a atrakcí Skywalk

Pozorovatel zezadu ...

... a zepředu

A na tohle se dívá ...

Rozhlednu jsem vlastně vůbec cíleně nevyfotila, ale na tomhle snímku, kde jsem fotila primárně koně na pastvě se krčí vpravo

Tady se nám předvádí Králický Sněžník spolu se skiareálem Dolní Morava a Stezkou v oblacích ...

... a tady je pěkně v detailu samotný vrch Králický Sněžník

Buková hora a Suchý vrch je součástí Bokovohorské hornatiny, které je podcelkem Orlických hor


Nezaměnitelná silueta Pradědu

Z jedné rozhledny pohled na druhou ...

Zajímavé mraky nad Orlickými horami


V dálce za mraky Jeseníky

A pod nimi tahle utěšená barevná podzimní krása





A tady máme pěkně seřazené kopečky jak je vidíte z rozhledny. HrubýJeseník ....

Sněžník a Skiareál Dolní Morava

A masív Králického Sněžníku



Těch nádherných pohledů do kraje bylo hodně na to, abych je dala do jednoho článku, mezi nimi i výhledy do krajiny během jízdy, protože tentokrát jich bylo asi víc než výhledů z různých zastávek a tak jsem je dala do galerie a můžete se podívat zde.

30 komentářů:

  1. Vendy, nádhera. 👍👍👍 Kochám se tou krásnou a nemůžu se jí nabažit. Nikdy jsem v těchto místech nebyla a přeci je znám, i když jen z fotek. Dcera mé kamarádky si vzala kluka z Dolní Moravy, v klášteře měli svatbu a stále tam jezdí za Martinovými rodiči. Čas od času si tedy prohlížím fotky.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak to jseš už druhá kdo kraj zná přes někoho známého.... :-)

      Vymazat
  2. Závidím Pozorovateli krásný výhled do krajiny. Kochám se krásnými fotkami a pro mně neznámými místy. Dík za ten výlet.

    OdpovědětVymazat
  3. Vendy, já mám kamarádku v Heřmanicích a dcera v Králíkách. Obě rodinky rády jezdíme do tohoto kraje na dovolenou i krátké pobyty ( v zimně i v létě). Moc pěkně jsi nafotila místa našim srdcím blízká. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že jsem se takhle trefila!

      Vymazat
  4. Vždycky jsem chtěla navštívit Králíky a doplnit si tak skládačku manželova rodokmenu.
    Krásný výhled.

    OdpovědětVymazat
  5. Nejlepší jsou Králíky z klobouku :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No bohužel jsem ale žádný na cestě nepotkala.... a vlastně ani králíka ne....

      Vymazat
  6. Nádherné fotky, jak malované obrazy. Miluju nafocenou přírodu a ještě takhle na podzim, jak se vše hodí do těchto barev.. Krásné dny přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takový podzim já můžu, ale ne ten hnus co vládne teď...bláto, mokro, bordel.

      Vymazat
  7. Díky moc za poslední články, v Jeseníkách jsme tolikrát byli, i v Dolní Moravě v zimě na lyžích, a znám odtud jen Kralický Sněžník. Ale mám v plánu za rok za dva tam jet zase, teď s vnučkami, které mají 4 a něco, a to by se už dalo s nimi jít na výšlapy.

    Krásná panoramatická fota.

    OdpovědětVymazat
  8. Ty výhledy jsou parádní!!! Já tam byl před osmi lety,ale bylo tehdy mlžno a moc jsem toho tedy neviděl. A na rozhlednu jsem vůbec nešel! Díky za připomenutí krásného místa,až budu někde poblíž,tak se tam určitě znovu podívám

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však jestli jsi viděl v galerii tu mlhu jakou jsme projížděli, a nebyla jen na Sucháku, tak jsem měla vážný obavy, že taky uvidím prd.

      Vymazat
  9. Vendy to musel byt povedený výlet. U nas jen ch...prší a je hnusně. A fotky nádherné. Hedeč si určitě napíšu do deníčku jako typ na výlet. Měj se hezky. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cha, ty myslíš že tady to je jiný? Naprosto stejný. A aby toho nebylo dost, zrušili mi autobus kterým jezdím do práce, takže když to nepůjde na kole a nebude k dispozici manžel tak budu v dešti šlapat pěšky a navíc jsem zůstala zas na večeře sama. Už toho mám plný zuby....

      Vymazat
  10. Bože, to je nádhera! Hned bych jela, i když dnes bych asi nic takového neviděla, šedé a upršené dny hrají přesilovku. To je podzim, který miluju!
    Děkuji za parádní podívanou a přeji hezký den, Vendy. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak takovej podzim já můžu taky, ale to co je teď .... no nějak to furt dokresluje to co se děje kolem. A na náladě to zrovna neřidá, jako by těch zhůvěřilostí kolem nebylo dost, ještě i to počasí stojí za vyližprd.

      Vymazat
  11. Vendy,to jsou nádherné fotografie a ty úžasné výhledy.Radost pohledět při současném deštivém počasí.
    Měj hezké listopadové dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už několikrát jsem říkala, že to byl malý zázrak že zrovna v tu středu, kdy byl svátek byl tak krásný sluníčkový den, před i po furt pršelo a prší. Tohle mám na horách nejraději. Ty výhledy a rozhledy...

      Vymazat
  12. Krásné výhledy. Jsem se dívala, že pozorovatel byl oplocený, aby k němu nikdo nemohl? Krásné ostré fotografie. Ty mraky jsou opravdu zajímavé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spíš aby ho nepoškodily zemědělské stroje. On totiž ten kopec je paradoxně zemědělsky obdělávaný, a tak když chceš k té soše, jdeš buď obilím nebo loukou na který je rozvezený kravský hnůj (jako teď) Ale lidi si k němu vždycky vyšlapou cestičku.

      Vymazat
  13. No pěkne výhledy, skoro závidím Pozorovateli. M

    OdpovědětVymazat
  14. Odstíny modré na obloze mne posadily na prdel, skvost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, ta obloha byla parádní. I s těmi mraky....

      Vymazat
  15. Druhy pokus: prekrasne fotky. Uz ta prva s "vrstevnicami"ma zhltla!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to tam je fakt krásné. Prostě hory v podobě kterou můžu...

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....