30 října 2020

Když je státní svátek ....

 


.... a matička příroda se nad vámi slituje 

a v tomhle divném období vám sešle jeden jediný slunečný den, je hřích sedět doma. Normálně bych byla, tedy za dobrého počasí, na chatě a pořádala tradiční výjezd na podzimní Dobříš, jenže za a) svátek vyšel dost blbě na prostředek týdne a za b) sice nám chalupy a chaty zůstaly vládou milostivě zpřístupněny, ale když je takhle hnusně, raději se vinu kolem radiátoru, protože mám teplo bez práce a zadarmo. A tak jsem muže vytáhla na náš pravidelný podzimní výlet konaný po dvou letech, mezi tím ho totiž nikdy nikam nedostanu. Na otázku kam tedy chci byla odpověď sice těžší, těch míst je víc, ale jedno mne naskočilo skoro hned. Klášter Hedeč. Povětšinou jezdíme na tenhle podzimní výlet na Zemskou bránu, Neratov a nebo na Šerlich, to jsou sice úžasná místa, ale už je znám. Tohle místo znám jen z vyprávění a občasných fotek na fb. A popravdě, zapadlo i trochu do schématu mých výletů téhle podzimní doby. Poutních míst. Proč zrovna poutní místa když jsem zapřísáhlý nepřítel církve fakt nevím, ale spíš mi jde o tu architekturu těchto míst než o nějaký genius locí, i když, pravda na některých místech je obrovská energie kterou cítí i takový echt ateista jako jsem já. Takže po Mariánské hoře u Lanškrouna, Neratovu, poutním areálu Skalka na Mníšku, Svaté Hoře v Příbrami tedy přišel na řadu klášter Hedeč. 


Areál stojí na místě zvaném Hora Matky Boží (dříve Lysá hora) ve výšce 760 m.n.m nad městem Králíky. Jeho výstavba je spjatá se zdejším rodákem a královéhradeckým biskupem Tobiášem Janem Beckerem, protože jako malé dítě chodil s ostatními dětmi na Lysou horu zpívat mariánské písně a společně se modlit, a umínil si, že zde, až vyroste, postaví kostel. A tomu se také v roce 1696 stalo, začala toho roku výstavba trojlodního kostela Nanebevzetí Panny Marie.

Kostel byl dokončen o čtyři roky později a nad hlavní oltář byl instalován obraz Panny Marie Sněžné, který je namalovaný podle originálu z římského chrámu Santa Maria Maggiore a stal se tak srdcem poutního místa, které dostalo i nový název. Z Lysé hory se stala Hora Matky Boží. V roce 1710 pozval biskup Becker do nově postaveného kláštera řád Servitů, t.j. služebníků Panny Marie.

Věhlas poutního místa rostl a během hlavních poutí se zde vystřídalo na sto tisíc poutníků. V roce 1883 byl klášter zrušen, a do uprázdněné budovy se nastěhovali redemptoristé. A je zvláštní, že tímto okamžikem se propojila dvě místa od sebe vzdálená stovky kilometrů ale jejich osudy se dost podobaly. (redemptoristé, jak si možná pamatujete, totiž získali Svatou Horu v Příbrami) Ti zde zůstali do roku 1950, tedy do let největšího pronásledování církví u nás, po rušení řádů a kostelů císařem Josefem II. Byl zde zřízen internační tábor pro řeholníky, které komunisté vyhnali z jejich působišť, a v roce 60 zde byl zřízen domov pro stejně vyhnané řeholnice. V pozdějších letech areál chátral, nicméně se naštěstí zachoval vcelku bez větších škod. 

Od roku 1990 se díky finančním prostředkům redemptoristů a státního rozpočtu areál začal rekonstruovat, k čemuž významně napomohl i zdejší rodák, německý důchodce Franz Jentschke, který založil pro obnovu poutního místa nadaci. V sousedství poutního chrámu byl v roce 1993 otevřen i poutní dům, který se v dnešní době rekonstruuje a přistavuje. Redemptoristé areál spravovali od roku 2002 do roku 2013, poté jej pro nedostatek členů řádů a kvůli množství míst o která se starají opustili. Duchovní a finanční správu převzalo Královéhradecké biskupství. Do roku 2012 zde žil jeden kněz vykonávající duchovní správu a vypomáhat sem jezdili redemptoristé z již zmíněné Svaté Hory v Příbrami. Od roku 2013 zde žije jeden diecézní kněz který vykonává duchovní správu. Konají se zde pravidelné mše a samozřejmě poutě. A jak už mám "štěstí" na státní svátek bylo zavřeno a tak vám bohužel z vnitřního areálu a kostela nemůžu ukázat nic. Což mne dost štve, protože třeba taková mramorová kaple Svatých schodů napodobuje schodiště z hradu Antonia v Jeruzalémě, případně i něco z expozice muzea Internace ....

Vzhledem k výšce Hory Matky Boží, je areál kláštera vidět už zdálky

Svátek nesvátek, uklízet se musí ...






Městečko Králíky, a pohled na pěkně strmou hlavní přístupovou cestu od náměstí lemovanou lipovou alejí. Nešli jsme po ní, jako správní lufťáci jsme si vyjeli až nahoru autem. Ale myslím, že ta cesta autem je mnohem poetičtější, protože vede okolo krásných podhorských dřevěnic. A tak ani nevím, jestli na té cestě ještě stojí ony původní osmiboké kaple. Dvě z nich jsou těsně pod schodištěm.









Pohled na klášter z nedaleké vyhlídky na které stojí socha Pozorovatele. O ní, o rozhledně a jejím okolí, i pohledech na něj až příště


Nedaleko od kláštera stojí rozhledna Val, podle stejnojmenné hory. je jasné, že jsem tuhle mojí oblíbenou atrakci nemohla vynechat. Z ní je na klášter takovýhle pohled





29 komentářů:

  1. Tak to jste měli na svátek protekci a to je dobře,aspoň jste vyrazili na pěkný výlet,kde to vůbec neznám.U nás pořád prší.Krásné místo jste si vybrali.Kláštery mám ráda a výhledy jsou úžasné.Obloha je jak malovaná.
    Nádherné fotografie.
    Měj hezký víkend Vendy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Počasí sice vypadalo nádherně, ale také bylo znát že už jsme v horských končinách. Foukal tam ledový vítr a mě mrzly ruce na spoušti. Je to také krásné místo, nicméně na Neratov nemá. To je hodně prazvláštní místo, vcucne tě a zase vyplivne a ty už se tam musíš stále vracet. A na podzim to tam je asi vůbec nejkrásnější. Zlaté široko daleko kolkolem.

      Vymazat
  2. Krásná fotoreportáž z krásného místa. A krásné počasí k tomu jako bonus :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No co ti budu povídat. V úterý chcalo, středa nádherná a ve čtvrtek a dneska zas chčije a chčije....

      Vymazat
  3. Víkend stál za to, měli by si ho pamatovat :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On to nebyl víkend, ona to byla středa! Ale já byla tak zblbá, že jsem si to myslela taky...

      Vymazat
  4. Počasí vám opravdu přálo, udělali jste si krásný výlet. Poznala jsem tak další krásné místo u nás. Také nejsem věřící, ale sakrální stavby ráda navštěvuji, obdivuji jejich architekturu, historii.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já do kostelů chodila od mala, s babičkou, ale ne kvůli modlení, ale kvůli historii a různým pověstem které se i němu vztahují. To byly skvělé hodiny dějepisu.

      Vymazat
  5. Vendy, díky za krásnou reportáž. U nás prší už několik dní a na plánovaný výlet to pořád není. Měj klidný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle byl jeden jediný den z mnoha kdy svítilo sluníčko. Už odpoledne se zatáhlo a od té doby pořád prší. Už mě to štve, za chvíli mi zas bude zahrada plavat a já už na to můžu jen bezmocně koukat.

      Vymazat
  6. Vendy, krásné! Na Hedeč jsme se před už hodně lety vydrápali přes hromady sněhu a po pekelně namrzlých schodech. Byla taková mlha, že jsem neviděli ani špičku věže. Od té doby si slibujeme, že tam zajedeme v nějaký vhodnější den...
    Měj příjemnou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Popravdě když jsme tam jeli, projížděli jsme mnoha úseky kde byla mlha jak mlíko a já měla strach jestli vůbec něco uvidím. V zimně to musí být krásné když svítí sluníčko, viděla jsem na netu fotky a to bylo jak v pohádce. Ten podzim je krásný v tom, že jsou ty bsmíšené lesy po cestě a kolem krásně zlaté...

      Vymazat
  7. Krásně nafoceno. Já nikdy nevím, odkud to vzít, ať jde z kláštera aspoň něco vidět ;)
    Krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdy to je fakt těžký, bývá málo místa, a málokde je hned vedle rozhledna nebo jiná vyhlídka odkud je na areál dobře vidět. Naštěstí jak v té Příbrami tak tady to místo je.

      Vymazat
  8. Milá Vendy, to ti přeji, že jste vyrazili na výlet. Počasí vám přálo, povedly se ti pěkné fotky, ale hlavně máš krásný slovní doprovod.Od Hedeče pěkné výhledy na Králíky a na Suchý Vrch.Když jsme tam šli prvně z Králík, tak to byl pořádný výstup, příště už jel muž autem až nahoru, jindy jsem tam vlekla vnučky ( před dvěma lety). Pěkné místo a uvnitř je to krásné a zajímavé.Ráda jsem se tam s tebou vrátila.
    Koukám, že ta nová omítka na schodišti se jim oloupala.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jestli to byla nová omítka, tak je to pěkně odfláknutý.... vypadá to děsně a to z obou stran toho schodiště. No snad se tam zas někdy vrátíme až bude otevřeno, ale to si už pro jistotu raději zjistím...

      Vymazat
  9. Je to fotogenické místo. Já bych si vyšla tu alej, ale asi bych se zadýchala :-) Škoda, že neměli otevřeno. Je to zajímavé místo a dost vzdálené od Příbrami. Hezké fotografie, i počasí vám přálo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já bych nahoře, na konci té aleje asi vypustila duši, ze začátku je to docela příjemný kopeček, ale pak to jde přímo po spádnici a je to děsnej krpál. Taky mne mrzí že bylo zavřeno, bývala bych to ráda prošla stejně jako tu Svatou Horu. Je fakt, že ač jsou od sebe tolik vzdálené, propletly se jejich osudy.

      Vymazat
  10. Nádherný klášter a výlet a krásně dokumentovaný fotografiemi.
    Jak si psal v úvodu o místech, kam rád jezdíš, vidím, jaký jsem barbar, protože vlastně nic z toho neznám.
    A o obci Králíky vím jen, že existuje, protože 2krát jsme byli na Kralickém Sněžníku, pod svícnem tma.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ... psala ... ráda - to mně snad vynechává klávesa s písmenem "a" :)

      Vymazat
    2. Jo, je tam krásně, ale ještě existuje tady kolem dokola míst kde jsem ještě nebyla, a to nemluvím třeba o Šumavě, Krumlově, Krušných horách a dalších a dalších místech kde jsem nebyla a kam se asi nedostanu. Takže nejseš o nic menší barbar než já. Ty máš sježděno i kus světa, on tom si já vůbec tak akorát můžu nechat zdát....

      Vymazat
  11. Toto je parádní místo s úžasnou atmosférou!
    Ty osmiboké kapličky jsou pozůstatky křížové cesty, která vede tou alejí. Začíná dole bránou a po cestě je těch kapliček osm. Bohužel nemají výzdobu, kterou původně tvořily dřevořezby od neznámého žáka Matyáše Brauna. Byly poničeny v padesátých letech,ale mnichům se je podařilo zachránit a teď by měli být v kostele sv. Mikuláše ve Vraclavi u Vysokého Mýta.
    Když jsem navštívil klášter v roce 2012, tak bylo zakázáno uvnitř fotit, na což jsem byl důrazně upozorněný hned po pár snímcích

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže ty kapličky tam jsou? Tím že jsme jeli nahoru autem, a já, nevím proč, nešla až na hranu toho kopce, jsem je neviděla. O tom že jsou ve Vraclavi jsem četla na netu. S tím focením to už asi neplatí, protože známá mi poslala fotky zevnitř z loňské návštěvy. Ale stejně víc se mi líbí na Neratově....

      Vymazat
    2. Jsou tam, ale z vrchu je vidět tuším jen jedna. Zbylé jsou víc dole, za hranou kopce.
      Neratov je už klasika, tam se musím stavit pokaždé,když jsem poblíž. Ale upřímně řečeno, nejvíc se mi tam líbilo dřív, než to bylo tak profláknuté. Během poslední návštěvy už mě to tam nepřipadalo tak úžasné. Spíš než pozitivní energii jsem tam začínal cítit komerci

      Vymazat
    3. Aha. Tak já byla v Neratově před dvěma lety, tak si zas dva roky počkám a uvidím...furt je v záloze si znovu zajít do kostela ve Vrchní Orlici a prolézt si ho pořádně, včetně věže. To jsem udělala minule jen zběžně....

      Vymazat
    4. Kostel ve Vrchní Orlici má pořád tu poklidnou atmosféru. Oba kostely jsem navštívil naposledy loni a tak můžu porovnávat

      Vymazat
    5. Já vím, že tam je klidněji, i když.... jak jsme tam byli my, lidí tam chodilo a lozilo docela dost na to jak je ten kostelík malý....

      Vymazat
  12. Motsl jsem se blízko, ale přímo tam jsem nebyl.. Tip na další výlet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak aspoň propříště víš kam jet. Určitě stojí za prohlídku i ta pevnost, kdyby bylo otevřeno, tak jsem tak taky zašla.

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....