06 října 2020

A je, a není, a je ....

 


.... a není. Momentálně mluvím o sluníčku.

Včera stejně jako dneska ráno bylo, pak se zatáhlo, včera dokonce lilo jak z konve, dnes ještě na vodu nedošlo, ale počítám že zas dojde, a momentálně sluníčko se snaží vykouknout, nicméně se mu to moc nedaří. A já zjistila, že i na mé buxusy zavítal velice nezvaný host jménem zavíječ zimoztrázový. Přišla jsem na to v sobotu když jsem sekala trávu před domem a říkala jsem si, že ty buxusy vypadají nějak divně. Aby ne, když tam mají ohlodané lístky a zůstaly tam jen středové žilky. Není to zatím úplně katastrofální stav, doufám že dnešní postřik a i ty v dalších dnech ty bestie zastaví. Víc jak dvacet let si ten rantl pěstuju, tak doufám že o něj nepřijdu. Nejhorší je, že od té doby se mi nedaří buxusy namnožit. Nevím proč, zkouším to rok co rok, hledám pátrám v literatuře a stejně se nedaří. Sousedka je jen tak píchne do země a už jich má tolik, že je má, různě tvarované snad na každém kroku. Dělám to podle ní, dělám to podle odborníků a nic. Všechno uschne. 

Tak aby nebyl ten dnešní den bez sluníčka, tak sem dám jednu sluníčkovou ....




Konečně mi syn dovalil externí disk, a já mohla vytahat něco z fotek které nemám stažené u sebe. A podle toho co jsem si pamatovala, našla jsem i fotky jak vypadala ta vila která se mi tak strašně líbila a kterou jsem vám opravenou představila nedávno. Fotky jsou z roku 2010, kdy už byla vila zhruba tři roky opuštěná. Na chatu jsme začali jezdit v roce 2000, ale to jsem ještě nefotila, to přišlo až o osm nebo devět let později, když jsem si přivezla Bobíška. Takže dlouhých deset a možná i víc let čekala na nový život. 




Tady je i trochu vidět původní terasa, místo které je teď balkonek



29 komentářů:

  1. Ty staré vily mají své neodolatelné kouzlo a troufám si říci i vůni. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě strašně mrzí, že jsem se nedostala dovnitř když ještě nebyla opravená. Je to dost na ráně, takže počítám, že by na mě asi někdo hned zavolal cajty.

      Vymazat
  2. Já jsem kvůli zavíječi musela buxus úplně ořezat, na postřik už bylo pozdě. Začal krásně obrůstat a znova zavíječ. Začala jsem stříkat a přežil do letoška pěkně, ale co se s ním děje nyní nevím. Koupila jsem si tři malé v boxusky a uschly všechny. Možná jim nesvědčí to místo a půda, protože původně tam byl záhon zeleninový. Ale v tvém případě, by se dalo předpokládat, že složení tvojí půdy a sousedčiny by mohlo být podobné. Proto je tvůj neúspěch a její úspěch velká neznámá záhada.

    OdpovědětVymazat
  3. Po dvou letech jsem musela 30 let starého, překrásně tvarovaného fešáka nechat odřezat.
    Za postřiky jsem jenom za letošní rok dala skoro dva tisíce, zbytečně. Díky velikosti jsem spotřebovala i dvě balení.
    Já už buxusy nechci, mám ještě jeden obrovský a další už nekoupím. ŠMYTEC.
    Vzhledem k faktu, že ten žrout nemá hranice, viděla jsem už mnoho plotů z tisu a mohu říct, krása. Hodně lidí se k tomu uchyluje, protože na toho zavíječe je vše krátké. Za sezónu se vyskytuje ve třech cyklech a to je neudržitelné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Áuvej.... no já mám ten můj živý plůtek taky něco kolem 25 let...tis je odolný, ale roste ještě mnohem pomaleji než buxus, a to je co říct a taky cenově je to podstatně vyšší level i když buxus taky dneska není zrovna levná záležitost.... tis je nejpomaleji rostoucí dřevina.

      Vymazat
  4. Článek s vilou si pamatuji, je neskutečné, jak po opravě prokoukla!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To určitě, ale já se do ní zamilovala právě v tomhle stavu...

      Vymazat
  5. Vendy, se zavíječem vedu válku už pár let. A zatím vítězím. Stříkám to prostředkem Reldan. Je nutné to stříknout několikrát během sezóny, neb ti prevíti mají každý rok až čtyři cykly líhnutí. Stříkám to dvakrát, jsem lempl.
    Ten starý dům je krásný, kdyby mohl, určitě by vyprávěl svůj příběh.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám Lepinox, ten je krom jiného i přímo na zavíječe zimostrázoveho a pak ještě jeden přípravek, SpinTor ten má obsahovat likvidaci všech housenek, postřiky se mají prý střídat. Tak jsem zvědavá v jakém stádiu jsem na tu mrchu přišla

      Vymazat
  6. Mně zavíječ loni sežral oba velké grušpánky. Přišla jsem na to pozdě. Ořezali jsme je a krásně obrevily a rostou. Letos jsem je už hlídala, opět se objevil, ale zavčas jsem ho zlikvidovala postřikem.Ale musím být ve střehu, jak tu čtu komentáře, ten se jenom tak nedá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Popravdě nevím v jakém stádiu jsem to teď objevila. Ale snad už bude na housenky pozdě a zima. Ale stříkat budu určitě ještě nejméně třikrát.

      Vymazat
  7. Vendy, s buxusy jsem dopadla stejně, i když u mě zahradního barbara to není nic divného. Letos jsem je prostě vyhodila, páč ani ořez nepomohl, a už je nebudu ani zkoušet. Ta vila má kouzlo. Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On má buxus nevýhodu ve strašně pomalém růstu, ale zas se dá tvarovat absolutně snad ze všech keřů nejlépe. No já budu doufat že se mi to snad podaří vyhrávat... než najdu jinou alternativu co tam vsadit...

      Vymazat
  8. Vendy, v minulém roce jsme boj se zavíječem zvládli. Ale letos to musela vyřešit pila.
    Ještě máme jeden malý keřík a ten budu pečlivě hlídat. Vyzkouším RELDAN, jak doporučuje Signora. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to mě ani nestraš! Já jsem si koupila postřiky dva, neb jsem četla, že se mají střídat jeden je Lepinox, ten je přímo na tuhle bestii, a druhý je SponTar a ten je na všechny možné housenky. Včera jsem stříkala Lepinoxem, jenže večer začalo pršet, tak den dva počkám a postříkám to znovu a po týdnu budu opakovat.

      Vymazat
    2. Ten druhý postřik je SpinTor

      Vymazat
  9. U nás jsem slunce neviděla od neděle,pořád poprchává.Fotografie starých domů mám ráda.
    Vendy měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady se vždycky ráno namlsám krásnou modrou oblohou a sluníčkem a během dopoledne se zatáhne a je zataženo celý den

      Vymazat
  10. Vendy, musím říct, že ambice na množení buxusů skutečně nemám, snaž se je udržet alespoň za živu... Housenky jsem momentálně asi u sousedů, ale nebojím se, oni zase přijdou. Kontroluji keře neustále.
    Vila je skutečně nádherná!
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle byla ještě ruina, teď po opravě je nádherná. Až teď jsem koukala, že měla některá okna zazděná, zřejmě asi když tam byla ta školka tak kvůli uspořádání...snad teď zima tu mrchu zastaví, ještě udělám pár postřiků a budu doufat...

      Vymazat
  11. Na článek o vile si pamatuji a jsem ráda, že vidím, jak vypadala před opravou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tušila jsem, že jí vyfocenou mám, jen to bylo tam, kam jsem se nemohla dostat...

      Vymazat
  12. I u nás se slunko už pár dní schovává.. snad si to už brzy rozmyslí a ukáže se. 😊
    A buxusy stále kontroluji a musím zaklepat.. zatím k nám nedorazily potvůrky .Z💙

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mňo, tak to jsem si taky furt myslela... že ta mrcha se tady neukazuje. A bác ho, už si tu taky pochutnává na mým rantlíku...

      Vymazat
  13. O buxusy na chatě jsem také přišla. Je mi jich moc líto, ale asi už je nezachráním.A to už jsou tam pěknou řádku let. Stále byly v pohodě a najednou pohroma.

    OdpovědětVymazat
  14. Musím dneska ještě postříkat, protože mi to druhý den trochu opláchnul déšť

    OdpovědětVymazat
  15. Ta vila je jak menší zámek a opravy budou asi stejně drahé.
    Jezdíme na chalupu do Bučovic a tam vnější omítku zámku opravují snad 20 let a dostali se k třetí stěně. Lešení už tam je, ale nic se neděje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona už opravená je a velmi luxusně a prodávají se v ní byty, je tu na blogu v nové podobě taky. Je v článku Hurá k ....

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....