11 září 2020

Z trochu ....


.... jiného soudku. Inspirace. 

Věc která je důležitá pro jakoukoli tvůrčí práci. Je jedno jestli je člověk spisovatel, malíř, sochař, fotograf nebo si jen tak tvoří pro radost. Vždycky za jeho prací stojí nějaká inspirace. Něčím nebo někým. Už mnohokrát jsem při svých fotopokusech řekla, že pro mě je velkým inspirátorem Čerf, a po každém shlédnutí jeho výstavy se snažím inspirovat a zkoušet si jeho postupy. Nejinak tomu bylo i po té poslední. Mám moc ráda jeho Kouzelnou zahradu a fotky které vznikají zoomováním během expozice. Když jsem uklízela na chatě staré větvě a hromady šišek pálením, dým a sluníčko vytvářely zajímavé úkazy a tak jsem si vzala foťák a zkoušela si právě tuhle Petrovu techniku. No co z toho vzešlo posuďte sami. Rozhodně pořád je v tom pro mě Petr machr č. 1



Tahle technika je zábavná tím, že nikdy nevíte co vlastně z toho vyleze. Což je případ téhle fotky. Nikde široko daleko nebylo nic červeného, a přitom se tam červená objevila ...







29 komentářů:

  1. Tak to jsou opravdu moc pěkné "jevy," které se podařilo zachytit na fotkách. Trochu mi to připomíná halucinace po použití drog, ale to myslím v dobrém :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D :-D nezažila jsem, nemohu posoudit. Možná kdyby šel foťák krmit LSD byly by ty fotky hodně luxusní....

      Vymazat
  2. Líbí se mi ta čtvrtá - jak vypadá jako zářící světlo. Dobré pokusy - já bych ani nevěděla jak na to. To aby se Čerf bál konkurence .-) :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem s ní asi nejspokojenější, pro sebe jsem si jí nazvala Výbuch světla.

      Vymazat
  3. Krásné, zajímavé, podle tvých slov trochu dobrodružství!
    Měj se hezky, Vendy. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak dobrodružství to je, obzvlášť když nevíš co z toho vyjde a jak...

      Vymazat
  4. Já této tvorbě nerozumím, ale neznamená, že bych vám oběma, mistru i učedníku, nefandila.
    Člověk se má posouvat, hledat nové cíle a ty jdeš do toho po prsou.
    Krásný den plný slunce a inspirace, ať se daří na poli tvůrčím, samozřejmě i osobním :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak máš pravdu s tím mistrem, když to čteš postupově, je to brnkačka, ale ... ne nadarmo jsou ty nejjednodušší věci nejtěžší.

      Vymazat
  5. Vendy, to je nádhera a tohle nikdy nebudu umět. Kochám se u tebe. Měj pěknou sobotu.

    OdpovědětVymazat
  6. Tahle metoda umí poskytovat velmi různorodé výsledky, umí překvapovat a umí taky dobře ukázat, jak moc (nebo málo) má člověk při focení pevnou ruku :-). Za mě čtyřka, jen toho světla bych pustil do foťáku ještě o dost míň. Při těch nezbytných časech často není snadné dostatečně zaclonit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím zacloněním to je problematické, měla jsem zacloněno na maximální clonu co mi foťák nabídl, čili f29 a stejně je to ještě málo. Asi to chtělo spíš to slunce víc dostat do listů, aby to nebylo tak moc intenzivní.

      Vymazat
    2. V průběhu slunečného dne by se asi člověk bez šedého filtru neobešel, zvlášť když míří objektivem do světls. Řeším to tak, že fotím až pozdě večer, to se někdy dostanu až na clonu 14 :-). Ona zase extrémní clona umí za určitých okolností způsobit některé jiné nepříznivé efekty.

      Vymazat
    3. ND filtr už mám dlouho v plánu, zatím na něj nějak nezbylo.... zatím to zkusím řešit tak, že budu zkoušet použít listí místo toho filtru....

      Vymazat
  7. Petrovy fotografie z Kouzelné zahrady jsou úchvatné, mám ten nepravidelný cyklus moc ráda :).
    U tebe se mi líbí druhá fotka, vypadá jako tunel do neznáma :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já stále tápu a zkouším, Petr v to jede už podstatně delší dobu. Jo, ta dvojka je jakž takž a pak asi ta čtvrtá, ten Výbuch světla.

      Vymazat
    2. Jde o to vyzkoušet si na vlastní kůži všechny myslitelné chyby a slepé pěšinky :-). Ještě mě napadá, Vendy, schválně někdy zkus začít pomalu zoomovat ještě před stisknutím spouště, pak je menší pravděpodobnost, že člověk foťák silovým impulzem strhne a udělá mimoděk i pohyby, které původně tak docela neplánoval.

      Vymazat
    3. No jo, ale to bych potřebovala ještě třetí ruku. Když mám držet foťák, jednou rukou zoomovat a druhou stisknout spoušť... to bych musela fotit ze stativu, ale to bych mohla jen zoomovat v přímém směru. Pokud se chci hýbat, tedy uklánět na jednu nebo druhou stranu, nebo jet zhora dolů to se stativem nejde.

      Vymazat
    4. Kdepak, rukou je dostatek a stativ není zapotřebí. Pravá ruka drží foťák a mačká spoušť, levá ruka zoomuje a obě vzorně spolupracují :-).

      Vymazat
  8. Zajimave efekty, člověk má vyzkoušet všechno...

    OdpovědětVymazat
  9. Zajímavé fotky, taky bych nevěděla jak na to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Postup není vůbec těžký. Na první pohled a když to čteš nebo o tom slyšíš. Ale když to máš udělat aby to bylo k něčemu, je to dřina...

      Vymazat
  10. Zoomování během expozice jsem zkoušela už dávno, když jsem fotila noční město z okna. Nejlépe mi to jde při dlouhém čase, čehož se dá dosáhnout třeba večer. Měla jsem tenkrát stativ a jen jsem zoomovala. ale vznikly barevné světelné čáry, které vycházely nebo vcházely do jednoho místa podle toho, zda jsem přibližovala nebo vzdalovala. Ty jsi fotila z ruky. Na stativu by to zase vypadalo jinak. Takové hraní se mi líbí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No když se u toho člověk kroutí... skvěle to popsal Petr v jednom článku a je to fakt. Se stativem by to opravdu nešlo....

      Vymazat
  11. Ta červená je velmi zajímavá, tvoří krásný rám ve tvaru prstence.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spíš to vypadá jak nějaké dračí oko...

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....