10 září 2020

Když už jsme se ...

 

.... přiblížili nadohled k poutnímu areálu 

Svatá Hora, budeme tedy pokračovat dál od Svatováclavského dubu až před samotný areál. Tady vás překvapí rozlehlé prostranství, kde uprostřed stojí vcelku malý, až skoro lehce přehlédnutelný Mariánský sloup. A přímo před vámi je průčelí areálu. Svatá Hora u (v) Příbrami je považována za jedno z nejkrásnějších a nejdůležitějších barokních poutních míst. Je opředené pověstmi a neví se přesně kdy zde byla postavená první kaplička zasvěcená Panně Marii. Zda to bylo ve 13. nebo 14. století. Jedno je jisté, že to byla kaplička jednoduchá a její části jsou dnes součástí baziliky minor. V sedmnáctém století už je znám půdorys Svaté Hory který opisuje půdorys prapůvodní kaple. Celý areál tvoří komplex ambitů o rozměrech 80 x 72 metrů. Uprostřed stojí na vysoké kamenné terase s balustrádami srdce celého místa, bazilika minor. K severní straně ambitů přiléhá bývalá jezuitská rezidence a od severozápadního rohu vede dolů do města 353 krytých schodů.

Hlavní vstup do areálu je Pražským portálem se sochařskou výzdobou od Jana Brokoffa a Kiliána Ignáce Diezenhofera. Druhý portál na opačné straně je vyzdoben sochami Ondřeje Filipa Quintainera. V rozích ambitů jsou čtyři osmiboké kaple, Pražská, Mníšecká, Plzeňská a Březnická. Pod Plzeňskou kaplí se nachází ještě kaple sv. Maří Magdalény, jak jinak než vyzdobená umělými krápníky jejíž výstavbu financoval generál Joannes de Lacron. Architekt největších úprav a oprav areálu byl Carlo Lurago.

Uprostřed ambitů stojí již zmiňovaný kostel Nanebevzetí Panny Marie. Tvoří ho původní gotický základ obestavěný čtyřmi barokními kaplemi. Ústřední oltář je celý ze stříbra, stejně tak i sochy českých patronů v kapli sv. Františka nebo andělů v kapli Panny Marie Pomocné. Celý areál má nádhernou a bohatou freskovou a štukovou výzdobu. 

To, že zde bylo zřejmě poutní místo již za vlády Karla IV. naznačuje i nedaleký pramen a mariánská studánka.

Tolik teta wiki a historie, a teď tedy obrázková část. Jelikož fotek je opravdu hodně, a nelze je rozdělit na více článků, všechny můžete vidět v galerii zde. Sem dám jen pár pro představu o jak krásné místo se jedná ....

Hlavní průčelí


Jezuitská rezidence


Zřejmě osvěžovna pro žíznivé poutníky. Nebo koně?


Mariánský sloup



Všechny brány a branky mají krásnou tepanou výzdobu


Oltář pro venkovní bohoslužby




Kostel Nanebevzetí Panny Marie


V Mníšecké kapli je expozice o tzv. Akci K, tedy o likvidaci kněží v padesátých letech. To co vypadá jako pár jen tak stlučených latí, je ve skutečnosti půdorys a výška separace v Leopoldově, kde byli ve většině případů kněží uvěznění a za různé, i sebemenší prohřešky v separaci končili. Originál byla betonová kobka o rozměrech 150x150x150 cm.



Model celého areálu



K čemu sloužili tito lvi s kruhy nevím, ale jelikož jsou po obvodu celých ambitů, tipuji, že se kruhy protahovalo lano a uzavíralo tak možná ambity v dobách poutí


Vchod do centra kostela, do baziliky 


Oltář s patrony České země, uprostřed klečí a zvedá svatý grál sv. Václav


Hlavní stříbrný tepaný oltář


Že Ježíš vyhnal z jeruzalémského chrámu obchodníky je známé, ale jak je vidět jeho matce obchody nevadí ... aneb komerce a zase komerce


A můj tradiční výletový pošmak. Tentokrát bez piva. Jsme na svatém místě a pivo měli jen lahvové a kafe do kelímku... brrr


Jak máte možnost na všech fotkách vidět, počasí vyšlo úplně ukázkově i z nádhernými mraky a mráčky


Letecký pohled jsem si vypůjčila z netu



23 komentářů:

  1. Vendy, to je krása. Je moc dobře, že se tato památka dochovala a můžeme obdivovat práci všech, kteří se na její stavbě a výzdobě podíleli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona Svatá Hora je pro církev velmi důležitá, navíc prošla zhruba před čtrnácti lety velkými opravami.

      Vymazat
  2. To místo na mě působí hodně... barevně :D. Možná kombinace zelené trávy a blankytně modrého nebe udělala svoje. Ale ten předposlední obrázek, ten je jako malovaný :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to místo JE hodně barevné, je to baroko ve své echt barokní podobě. Jak v té výmalbě ambitů, tak i bukolické výzdobě toho kostela a přilehlých kaplích. Navíc opravdu to jasné slunce to ještě umocnilo, což ovšem zas dělalo neplechu při focení. Přiznávám, že se všemi venkovními fotkami jsem si trochu pohrála, proto ten pocit malby ;-)

      Vymazat
  3. Vendy, děkuji za fotky i poučení. Marně přemýšlím, proč jsem na takovém místě nikdy nebyla...
    Hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Nádherné místo,od nás dost z ruky.Krásně jsi nám ho přiblížila.Mráčky jsou parádní,mně pořád chybí.At jedu kam jedu,pořád bílo a nebo dnes u nás sice jasno,ale hodně světle modro.
    Hezký večer Vendy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Víš co, nebýt toho, že protáhli autobusový spoj který mi jezdí od chaty až na tu Příbram, nikdy bych se tam asi taky nepodívala. Teď bych se tam chtěla porozhlédnout po městě.

      Vymazat
  5. No to je nádhera! Fotka toho oltáře nad schody mě úplně dostala, působí to přesně tak, jak baroko působit mělo - člověk je malý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já osobně se raději skloním před vrcholnou gotikou.... baroko je na mne, alespoň co se týče sakrálních staveb, moc těžké. Takové vykrmené, tlusťoučké. Jako ti barokní andílci v těch přezdobených kostelích. Nicméně se skláním před stavebním uměním dávných architektů a stavitelů.

      Vymazat
  6. Bendy to je opravdová nádhera. Krásné místo, zajímavě jsi ho popsala. Děkuji za úžasnou reportáž i krásné fotografie.Přeji Ti pohodový víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravují Vendy a omlouvám se. Mobil mi to zase upravil. 😥

      Vymazat
    2. Krásné místo a krásné počasí. I když na focení až moc slunečné...

      Vymazat
  7. Místo jako z pohádky a ještě to celé podpořené dokonalou dekorací, ta obloha je luxusní.
    Tam by se natáčel romantický film, aj novodobou Angeliku by to sneslo.¨
    Moc pěkný výlet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta obloha byla jak na objednávku, ale už jsem několikrát psala, že takové mraky mne provázely celou dovolenou. Uvidím jestli vyjde prodloužený svatováclavský víkend, a když jo, tak bych si tam chtěla udělat znovu výlet a sejít si ty schody dolů do města.

      Vymazat
  8. Je to tam krásné. Děkuji za prihlídku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nejsem člověk věřící, naopak na církev mám velkou pifku, ale taková místa mne rozhodně nenechávají chladnou, jsou krásná a člověk se chtě nechtě musí sklonit před uměním stavitelů.

      Vymazat
  9. Byla jsem tam před mnoha lety v zimě - v jedné části byla i výstava betlémů - ale vůbec to podle tvých fotografií nepoznávám :-) Nádherné počasí a děkuji za krásné fotky i informace.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono všechno v zimě vypadá jinak než v létě. Ono také záleží kdy to bylo, jak jsem psala, v letech 2004 - 2006 se zde hodně obnovovalo a opravovalo.

      Vymazat
  10. Pěkně fotky, Svatou horu znám jenom z fotografií, někdy se tam budu muset vypravit..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím že stojí za to si jí prohlédnout.

      Vymazat
  11. Opravdová nádhera, vůbec neznám, ani jsem o místě neslyšel, v Čechách mám velké mezery.
    Poutní místa většinou beru jako místa k turistickému výšlapu, ale tady bych určitě se zdržel víc. Překrásné fotografie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já o něm vím dlouho, jen se tam dalo dostat buď autem nebo složitými přestupy. Teď už tam dva roky vede přímá linka z Prahy která navíc staví kousek od chaty, takže to je parádička.

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....