17 července 2020

Kytek už bylo ...





.... dost! 
A tak se začneme trochu rozhlížet po Praze. Když jsem se chystala na dovolenou, naplánovala jsem si spoustu výletů. Sama, ale i s některými mými stálými blogerskými souputníky, které vždycky otravuju když se dostanu do blízkosti města. bohužel, Bůh se zase málem umlátil smíchy když mé plány viděl a tak jediný výlet který mi vyšel byla opět jedna fototour po Praze s Čerfem. Tentokrát jsme vyrazili směrem na Karlov. Musím se k něčemu přiznat, já tam byla poprvé v životě! Ale ono to tak nějak potvrzuje, že neexistuje Pražák, který by znal celou Prahu. Ovšem co je ostuda, když vás vaším rodným městem provádí rodilý Plzeňák a ví o něm věci o kterých vy nemáte vůbec šajna!!! Ovšem díky bohu za takové Plzeňáky, protože jinak bych se takové detaily asi nikdy nedozvěděla. Když jsme prolezli Karlov a okolí, pár zahrad a hradby, nastal sešup do míst, která jsem už znala a kde jsem zas mohla vykládat já. No, vykládat. Akorát tak jaký který obchod kde byl, kde byly dvě nejvyhlášenější prvorepublikové pražské cukrárny, projít pasážemi okolo Lucerny a nahlédnout do bývalého obchodu kde jsem strávila mnoho let. 
Z Vodičkové už to bylo přes Franiškánskou zahradu jen skok na Národní a tady do Platýzu, kde nám sovička před průjezdem dala vědět, že je zde volno. Tady jsme si dali v předzahrádce přestávku na kávu a jiné občerstvení a pak pokračovali přes Uhelný trh , Anenské náměstí na Karlův most. Už tedy ne úplně prázdný, ale už se tu ukazujícími turisty. Ovšem stále můžete chodit naprosto volně, fotit bez toho, že by do vás neustále někdo strkal nebo lezl do záběru. Z mostu na Malostranské náměstí, Nerudovkou nahoru na Hrad a po Nových zámeckých schodech zas dolů do Thunovské a odsud konečně na tramvaj každý svým směrem. Musím říct, že jsem tedy byla ušlapaná a měla ušoupaný nohy jak brouček, budu si muset na takové výlety pořídit pohodlnější boty. Bohužel na druhý plánovaný výlet s Padesátkou do Průhonic už nedošlo. Jedno neopatrné skousnutí nabídnuté mandle v čokoládě dopadlo tak, že jsem se musela s rozblázněným zubem a zánětem v kořenovém kanálku vrátit po třech dnech dovolené domů ....

Na jednom konci ulice Apolinářské stojí tenhle dům. Možná si řeknete proč fotím zcela nezajímavý dům, kterých je v každém městě stovky. No, možná že jsou, ale určitě na místě kde stojí nestála, jedna z nejznámějších hospod kde se scházela pražská galérka. Navštěvovala jí nejen galerka ale i pánové v buřinkách z pražské čtyřky. Čili z oddělení č. 4 v Bartolomějské ulici. Už víte? 
Ne? A co takhle jména těch pánů. Bouše, Brůžek, Mrázek a hlavně jejich "starej", pan rada Vacátko. Pořád nic? 
A co takhle Jedová chýše? 😉


A hned když se bývalé Jedové chýši postavíte zády do zorného pole se vám dostane Zemská porodnice a celý rozsáhlý areál u Apolináře


Kostel na Karlově nebo spíš kostel Nanebevzetí Panny Marie a Karla Velikého. Patří k pražským dominantám při pohledu z Petřína nebo Vyšehradu. Bohužel, byl státní svátek a tím pádem zavřeno...
nefotí se zrovna snadno, místa kolem něj moc není a já mám pořád ještě málo široký objektiv





Okolo kostela, nebo ještě spíše pod kostelem jsou opravené hradby okolo kterých se dá projít na část kde je výstavní plocha pro venkovní umělecké instalace. Něco tu bylo, jenže jsme nějak nevěděli jestli to složený materiál nebo umělecké dílo. Proto jsem ani nefotila. Ale fotila jsem Vyšehrad zase z jiného úhlu pohledu ...


... i kostel sv. Apolináře


A ještě jednou areál U Apolináře


Ovšem mezi všemi nemocnicemi, klinikami, ústavy a fakultami které se na Karlově a Albertově vyskytují stojí jeden architektonický klenot. Letohrádek " Amerika ", nebo správněji Michnův letohrádek, postavený pro Jana Václava, hraběte Michny z Vacínova nejznámějším představitelem pražského baroka Kiliánem Ignácem Diezenhoferem. Dnes, v těsném sevření mnoha budov, si nedokážeme představit, že to byla kdysi předměstská vila. V jednom ze zahradních domků vyrůstala známá česká herečka Růžena Nasková.




Příště sejdeme do ulice Štěpánská, kde si uděláme malou odbočku do ulice Na Rybníčku...

30 Day Photochallenge

den osmý, téma s číslem 9.
9. Bokeh


28 komentářů:

  1. Lehce netradiční záběry na Prahu, žádný Hrad. Čekala jsem ten Karlův most s turistama :D
    Krásné odpoledne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neboj, i ten most bude ;-)A hrad jsem tentokrát fotit nechtěla, i když díky tomu, že byly zajímavé mraky.... to až zas někdy jindy.

      Vymazat
  2. Ráda jsem se s Tebou prošla Prahou. Pro mně neznámá místa, ráda jsem se poznala.

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkná prochazka po Praze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To byla první část, ještě něco bude...

      Vymazat
  4. Ráda jsem se prošla s tebou částí Prahy.Je to ostuda,ale moc ji neznám.Z velkých měst mám divné pocity,ale naštěstí až posledních pár let.Dříve jsem do Prahy jezdívala často,jednak hlavně na školení od práce a často mě tam vytáhla dcera a nebo sestra.Tahají mě pořád,ale jak si neúspěšně.
    Měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To vůbec není ostuda, ostuda je, že jí neznám aspoň okolo centra já!!! Tak to nejstarší centrum, Malou Stranu, Hradčany, Kampu, Petřín to jo, to mám prolezlé skrz naskrz, ale stejně vždycky objevím něco kde jsem nebyla nebo už si to nepamatuju....

      Vymazat
  5. A ten bokeh máš parádní.Já snad něco nafotím o víkendu.Budeme po dlouhé době s mužem sami

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na bokeh jsou nejlepší ta starosklíčka.

      Vymazat
  6. V tomto krásném koutě jako kdybych už někdy byl :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Člověče, že jo? Díky za jeho představení!

      Vymazat
  7. Vendy, děkuji za fotky a všechny informace. Tenhle kout Prahy taky moc neznám a zrovna nedávno jsem doma mluvili o Albertově. Musíme vymyslet "tématický" zájezd :o)
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Okolo toho Albertova jsou dvě krásné zahrady, z jedné se dostaneš až dolů k Botanické zahradě, zajímavé to je i u těch hradeb a okolo nich.

      Vymazat
  8. Vendy, krásná procházka Prahou, díky. I když tam jezdím velmi často, procházky už dávno nestíhám a ani bych je nedala. Měj pěknou sobotu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem strašně ráda, že jsem si takhle se zasvěceným doprovodem ten Karlov prohlídla. Ony to jsou místa kam jsem nikdy neměla cesty, nebylo potřeba. Tak to my Pražáci máme. Známe jen ty části kde máme co dělat. Ať už tam bydlíme, nebo pracujeme, či máme příbuzné a známé. Zbytek se prostě ani nedá při té rozloze stihnout poznat...

      Vymazat
  9. No, to byla děsná štreka...:)
    Bolí mě nohy,jen to čtu.

    OdpovědětVymazat
  10. P.S. Tu fotku žebráka se psy cvaknul Petr s Tebou...??? Budu ji mít doma. Tak si od Tebe musím tak nějakou vybrat....!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele, to vůbec nevím kdy ji fotil, já si vůbec neuvědomuju že bych je tam zaregistrovala, a víš že já psy registruju hned, vím že tam akorát jeden akorát přišel a stlal pejskovi. Je možný že se tam pak Petr ještě vrátil, ján jela na chatu a on ještě chtěl někam jít fotit.

      Vymazat
  11. To jsou naše klasický výlety. Z jednoho pražskýho kopce na druhej....;-)

    OdpovědětVymazat
  12. Ale ono to tak asi má být, že nás obohatí člověk, který je náplava. A Petr je vůbec člověk inspirativní a renesanční.
    Jedna mandle a dovolená na pytel, se stejným problémem už měsíc bojuje můj brácha a také měl zkaženou dovolenou.
    Stejně se mi nejvíc líbí ta poslední.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On mě už tak nějak začal trochu zlobit ten zub v neděli, ještě jsem říkala muži že to vypadá že asi pojedu domů s ním, ale že počkám co to bude dělat v pondělí a podle toho se rozhodnu. No ráno už jsem ho cítila o dost víc ale bylo to pořád tak nějak nerozptylující. Jenže pak jsem jednou cvakla zubama, to už jsem podstatně víc o tom zubu začala vědět no a ta mandle to dokonala...co bylo dál, tak to už jsme psala v jiném článku. teď jsem dobrala atb a budu čekat co to provedlo. Jestli to ten zánět zahnalo, nebo jestli si za pár dní půjdu pro další nášup. Hlavně ne v srpnu, kdy chci udělat dovolenkový reparát.... jenže to už bych se asi vypravila k zubaři na Mníšku. Vracela bych se jen opravdu v nejnutnějším případě.

      Vymazat
  13. Hezká procházka. A ještě s Čerfem. Chtěla jsem se nějak dostat na jeho výstavu, ale vůbec mi to nechychází. Hold Prostějov je tak trochu z ruky Prahy...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já snad stihnu tu srpnovou v Dobřichovicích. Už jsem si nahlásila dovolenou, tak snad mě zas nezačne bolet ten zatracenej zub....

      Vymazat
  14. Vendy, můžeš mně poradit jak upravit komentáře tak jak je máš tady tak, aby bylo na výběr jako co ho vložit ne jen google? Mně to v mém blogu nic jiného nenabízí a je mně jasné, že to někde musím nastavit, ale nevím kde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já tedy už nevím jak jsem to dělala, ale dívala jsem se do Nastavení kde si najdeš Komentáře, klikneš na Kdo může přidávat a tam si klikneš na Kdokoli. To bude snad to co potřebuješ. A hned pod Komentáři je vypnout/zapnout obrázek captcha. Tak dej vypnout

      Vymazat
  15. Já jsem také vždy myslel, že Prahu znám a mám prochozenou docela dobře, ale fakticky se to týká jen širšího centra. Nejvíc se mně líbí červený kostel s baňatou věží na poslední fotce série.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, prostě znáš jen určitá místa kde se nejvíc vyskytuješ. Ten kostel je jednou z pražských dominant, kostel na Karlově. Váže se k němu zajímavá pověst o jeho staviteli a stavbě.

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....