09 července 2020

30 Day Photography Challenge ...






.... aneb 30 dní, 30 témat, 1 fotka ke každému ...
Nad touhle výzvou přemýšlím už od doby, kdy jsem si vloni z Pinterestu stáhla dvě fotky právě s touhle výzvou. Nejdřív jsem si potřebovala přeložit daná témata a pak, a to je to nejdůležitější, najít čas kdy s ní vyrazit na světlo boží. A to si myslím právě o prázdninách, kdy je na všechno trochu víc času to pravé. Dovolenkujeme, jezdíme víc po výletech, prostě ten foťák máme nějak víc v ruce. Samozřejmě, jako každý kdo nějakou výzvu sám pořádal, vím, že pro něj osobně je to nejtěžší. Musí jít příkladem, neb on to spískal a tak si to taky musí vyžrat až do dna. A pro člověka žijícího na malé vsi, je to ještě těžší...
Takže, jak na to a co ve výzvě vlastně je. Jak už název napovídá fotí se 30 témat, každý den jedno a jedna fotka. Nicméně... někdy je hodně těžké dodržet ten každodenní rytmus, nebo posloupnost témat. V tom si myslím asi striktně dodržovat nic nebudeme. Vždyť to děláme pro radost a ne pro stresování z toho že zrovna dnes jsem nic na dané téma nenafotil, nebo proboha jak mám v lese nafotit street foto, které zrovna na ten den připadá. Pravidla jsou od toho aby se porušovala, ne? Takže prostě nafotíme třeba čtvrtý den téma dne dvacátého, když se mi zrovna tohle namane. Navíc nemusíte kvůli tomu, tedy v případě že se ke mě přidáte, psát speciální článek, stačí pokud fotku označíte že patří k výzvě, dáte k ní číslo a název tématu. 
A teď jaká jsou daná  témata ...

1. Někdo koho/co miluješ
2. Pravidlo třetin
3. ČB
4. Textury
5. Zelená
6. Květy
7. Silueta
8. Západ slunce
9. Bokeh
10. Vzpomínka z dětství
11. Krajina
12. Portrét
13. Napětí, dynamika
14. Oči
15. Po setmění
16. Modrá
17. Moderní technologie
18. Zvířata
19. Panorama
20. Mraky
21. Fontány, vodotrysky
22. Inspirace (jakákoli)
23. Rodiče
24. Červená
25. Voda
26. Graffitti
27. Street foto
28. Architektura
29. Bílá
30. Zrcadlový odraz

I když jsem říkala, že pravidla jsou od toho aby se porušovala, přece jen určitý řád by se měl dodržet. Fotky by měly být pokud možno focené ten daný den. Ale... tady si to rozvolníme. Pokud tedy nebudu moci dejme tomu osmý den nafotit západ, ale budu mít možnost nafotit nějaké zvíře, nafotím a přidám k němu datování osmnáctý den a ten západ prostě nafotím tehdy když k tomu budu mít příležitost (ostatně obávám se, že já budu ten největší přeskakovatel). Dále k aktuálnosti fotky. Platí to samé jako témata, fotka by měla být focená ten samý den, ale zase... nebudu moct ten který den fotit, ale vím že mám nafocenou fotku v archívu která se hodí, mohu jí použít. Nicméně neměla by být starší jednoho měsíce. Ale podstatou té výzvy je to, nafotit každý den, snažme se tedy to dodržet. V tom by právě mohlo pomoci když si téma přehodíme podle toho, jak víme že se nám podaří ho nafotit.

A kdy začít? To už je na vás, můžete hned, můžete si nechat až od prvního srpna, nebo od víkendu... To je, v případě že se přidáte, zcela na vás. A ještě jedna rada. Pokud si nebudete jistí co má dané téma vlastně obsahovat (některé věci jsou známe opravdu jen fotofandům) pomůže vám strejda Gůgl. Pokud si zadáte třeba heslo Bokeh, najdete spousty obrázků nebo i vysvětlení, a můžete najít i dobrou inspiraci. Jen tedy prosím nedávat stažené fotky z netu...
Fotit samozřejmě můžete vším co máte po ruce. Foťákem nebo telefonem, tabletem ... to je naprosto šumák. A abych to těm kdo do toho půjdou se mnou ještě víc ulehčila, přidám jednoho žolíka kterým budou moci nahradit jedno! téma o kterém stoprocentně vědí že ho nebudou mít šanci nafotit
31. Volné téma
Takže co zbývá? Hurá do toho, a dobré světlo všem kdo se budou chtít přidat! 




36 komentářů:

  1. Tak výzva je to obrovská. Asi začnu až koncem měsíce. Některá tématy jako rodiče budou asi ošemetná. Svoje rodiče už nemám, fotiti děti s vnoučaty vlastními asi nebudu mít příležitost, no to se uvidí, ale nebudou chtít být zveřejňovýni. Nebo budu muset na fotce máznout obličeje. Když budu mimo počítač, mohu do jednoho příspěvku pak dát více dní doufám. Dude to zajímavé. Už si témata kopíruju do mobilu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Malá nápověda. Není psáno, že to mají být lidští rodiče. Tady je ohromný prostor pro fantazii...;-)
      Já jsem na tom stejně...

      Vymazat
    2. S tímhle už musíš mít přeci od Mika zkušenost. Toho jeho Fotošplouchání jsme se účastnily přece obě, je to vlastně nemlich to samé....

      Vymazat
  2. Jsem rád, že nejsem tak docela "výzvový typ", protože např. hned první bod by pro mě byl nepřekonatelnou principiální překážkou :-). Držím tedy všem účastníkům palce a přeju hodně zajímavých fotozážitků.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nápodobně. Tohle je pro mne vždycky to nejhorší téma ve všech výzvách....

      Vymazat
    2. Moje vrozená kocůrióza mne nabádá: "Tu výzvu prostě vyzívej"

      Vymazat
    3. Nebo uzívej? ;-)

      Vymazat
  3. I když na výzvy nejsem, tahle by se mi možná i líbila, jen časově jsem úplně mimo, paradoxně období prázdnin je šílený kolotoč, kolegyně mají dovolené, děti potřebují zabavit, fakt to nedávám. Přeji hodně účastníků :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není to nic povinnýho, nicméně zrovna vaše kreativní rodina by to mohla pojmout výtvarně. Tím bys dítka zabavila a jejich výtvory k tématům pak mohla nafotit... ;-)

      Vymazat
  4. Výzva to je! Ale už první téma mě odradilo. Ale určitě držím palce všem, kteří se zúčastní.😊
    Přeji krásné dníky a dobré světlo.🌞

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžeš použít žolíka ;-) ... no mám dojem že to první téma asi změním. Myslím že to dělá problém více lidem, byť právě o překonávání výzev to vlastně je. O překonání sama sebe...

      Vymazat
    2. Změnila jsem to první téma, tak možná teď by se ti to už pozdávalo? ;-)

      Vymazat
  5. Vendy, tak tady bohužel - budu se kochat vašimi úlovky. Tohle bych fakt nedala, i když to zní náramně a věřím, že nafotíte skvosty.
    Přeji hezký den a hodně zdaru všem! Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neva, já vím, že to je opravdu spíš pro opravdové fandy. I když jsou tam i témata která jsou lehounká...

      Vymazat
  6. Vhledem k povolání je tahle výzva pro mě nereálná, myslím tím uveřejnit ji právě ve 30 dnech. Ale určitě ji zkusím nafotit.

    OdpovědětVymazat
  7. Je to zajímavé a "lákavé, ale "třicet"? To bych asi nedala. Ty specialitky určitě ne. Ale něco vyzkouším. Mám ráda výzvy a soutěže.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani ty specialitky nejsou zas tak těžké. Tedy na provedení. Těžší je to kde to nafotit. To určitě. je dobré třeba si to někam napsat a když pojedeš někam do města na nákup, nebo na výlet či procházku tak se můžeš podívat na ta témata a zjistíš že se ti třeba něco zrovna hodí, psala jsem, že to nemusí jít po sobě.

      Vymazat
  8. Já bych to nedala, ale těším se na fotky ostatních.

    OdpovědětVymazat
  9. Zajímavá výzva,některá témata jsou hodně lákavá.Ale těžko bych to zvládla.Ač se to nezdá,nemám v ruce foťák i hodně dnů.Fotit každý den nevím.Teď tu máme vnučky,budou až do středy,ta mladší se ráda fotí,tak už bych s ní mohla něco nafotit.Protože,kde jinak nafotím portrét.Zatím se nepřihlašuji,téma jsem si opsala a uvidím.Potřebovala bych na to dost času.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klidně si to můžeš přizpůsobit sobě pokud tě to zaujalo, nebo můžeš nafotit jen nějaké téma. Jde spíš o to, že to je hlavně můj boj, kdo se chce připojit k celému může, ale také se může připojit jen několika tématy která ho zaujala. Když tě to zaujme ....

      Vymazat
  10. Mám ráda různé výzvy, tohle vypadá zajímavě, ale dost náročně! Zatím se snažím fotit jednu fotku denně do projektu 365 dní, uvidím, jak dlouho vydržím...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem absolvovala. Nicméně tohle máš stejné, jedna fotka denně, jen víš co máš nafotit. V tom je to spíš lehčí. A je to jen 30 dní, oproti 365 ;-)

      Vymazat
  11. To je opravdu VÝZVA. Vygůglím si některá témata a zkusím se připojit. J.

    OdpovědětVymazat
  12. No to je přímo labužnická výzva, pro vás fotografické nadšence dokonalost sama.
    Nezúčastním se, léto je jedno z nejpracnějších období, nedala bych to.
    Budu se ráda dívat, pozorovat, fandit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, tak u tebe jsem s tím nedostatkem času počítala. To mi bylo jasný hned... ty jsi dokonalý psavec který nemusí mít furt foťák u oka...

      Vymazat
  13. Tak tohle je opravdu Výzva.
    No uvidím, jak bude čas, ale ráda bych se zapojila. I když některá témata mohou být trošku problém, třeba jako to graffiti, to u nás nenajdu :D Ale zkusím to!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky budu mít s mnoha tématy problém, ale ještě je v záloze žolík. ;-) ale člověk si to musí řádně rozmyslet kdy ho použít když je jen jeden. Ale pokud do toho půjdeš, budu mít radost že jsem někoho k tomu strhla.

      Vymazat
  14. Vendy, výzva je super, ale o prázdninách ji nedám. V práci máme sezónu a ani doma nevím, co dřív. Kdyby byla až na podzim..., ale to by se zase nehodila třeba ostatním, no prostě tuto výzvu nestíhám. Ráda se podívám na pojetí ostatních.
    Přeji krásné světlo na focení. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Víš co, ono se mnoho lidí nepřidalo. A to jsem ty témata vybírala mnohem lehčí než tam původně byla. Ale zas na druhou stranu takových magorů na focení jako jsem já tolik není, takže většině lidí to nic neříká, nebo to pro ně není zábavné. Navíc opravdu je to hlavně můj boj, já si chtěla po dlouhé době střihnout něco takového jako dobré fotocvičení, takže opravdu nepočítám s moc lidmi kteří by se přidali ;-)

      Vymazat
  15. Mě to zaujalo, ale já si to asi trošku upravím. Nafotit každý den jednu fotku z libovolného čísla a dát do blogu po třetinách,to bych mohla zkusit. Je to zas pro mě jiný pohled na focení. Asi se přidám. Výzvy beru :) A teď se jdu podívat, jak to dáváš .)

    OdpovědětVymazat
  16. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To už je na tobě jak si to upravíš, sice ta výzva je právě v tom, že máš nafotit každý den jednu fotku na jedno téma, ale chápu, že pro spoustu lidí je to takhle jednodušší. Budu se těšit na tvoje fotky.

      Vymazat
  17. Tak a koukám, že jsem na to naprosto zapomněla až jsem na jiném blogu narazila na fotky i odkaz na tuhle výzvu. Tož nejsem já trubka? :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, a přitom jsi tu komentovala jako první! ;-)

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....