01 června 2020

Půl roku v pr...





.... čicích a nějak mi připadá, že rok mi pořádně začal až teď. Jak už jsem párkrát psala v komentech, ta divná koronomorová situace mi pocitově někam zašantročila čtvrt roku. Jelikož jsme byli zahlcováni neustálým přívalem zpráv ze světa i od nás, chaotickými příkazy a zákazy, odvoláváním toho co jsem řekl a nařizováním toho co říkám, nějak mi utekl čtvrt rok kdy se vlastně venku dělo to nejhezčí na co člověk celou zimu čeká. Jaro. A jeho úžasné proměny z nebarevného a smutného v gejzír barev. Jako by i sluníčko mělo nějakou karanténu či co, stále se schovávalo a jen občas vykouklo na ten náš najednou úplně jiný svět. Zmražený, vylidněný, plný smutku. Dokonce i zima se nějak nechtěla vzdát a stále se připomínala svými mrazivými drápky. Dnes tedy začala druhá půlka roku. Začala sluníčkem a konečně! i teplem. Byť zřejmě ne na dlouho. Já doufám, že ta druhá půlka aspoň částečně vylepší bilanci té první, že se konečně budeme moct opravdu svobodně a bez příkazů a omezení nadechnout a rozletět, že bude sluníčko, že bude teplo, že se nějak už konečně vrátíme k úplnému normálu. I když.... možná že by nevadilo kdyby nám z té korony zůstala ta nesobecká chuť pomáhat druhým, určitá semknutost národa, částečně i slušnost mezi lidmi. To, že někteří možná zjistili že sice peníze jsou nutnost, ale být víc s rodinou, naslouchat dětem a pomáhat jim, je mnohem víc. Takže dnes tak nějak symbolicky připíjím na šťastný nový půlrok! ....



Při procházce lesem na chatě jsem se vypravila na jedno místo, které občas navštívím. Je to zasypaná šachta z dob, kdy se kolem prováděla zkušební těžba železné rudy. Ono okolo Mníšku i přímo ve městě se těžila, po lese tu zůstalo pár připomínek v podobě zasypaných šachet, vyvážek hlušiny či betonových patek těžních věží. Svého času tu měli milovníci paintballu svou herní lokalitu, měli tu různé palisády, opevnění, věže. To pak zmizelo aby se udělalo místo na přeměnu hlušiny v posypový materiál pro zimní údržbu. Dnes už tu zbyl jen takový malý kopeček s plošinou kde se daří podbělům. Našla jsem je tu v různých stádiích. Od kvetoucích, přes uvadlé až po rozfoukané bílé hlavičky

 









23 komentářů:

  1. Ja mela ten minuly rok nejhorsi v zivote, tak mi tenhle pul rok pripada jako selanka.
    Fotky jsou to kouzelne, ze srdce bych ti prala veselejsi obdobi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od ledna a od mnoha lednů a vůbec celých roků minulých je každý rok u nás jak říká mladej "na píču" více či méně. Takže i ten letošní nebyl výjimka. Jen ta korona tomu ještě nasadila grády. teď můžeme jen čekat jestli si na nás finančák náhodou taky nevzpomene a neřekne, že jsme pomoc v Pětadvacítce žádali neoprávněně a musíme peníze vrátit. Vždycky už to vypadá, že bude líp, že se prostě začíná nějak rozsvěcet světýlko na konci tunelu, jenže pak najednou puf! praskne žárovka a zas je tma jak v prdeli.


      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Prohlizim si ty fotky znova, vy umelci proste ke tvorbe potrebujete napeti, protoze fotis lip a lip.👌👌👌

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, že mne považuješ za umělce. Ale je fakt, že moje nejhezčí (podle mě) básničky vznikly buď v období velkého štěstí nebo naopak největší bolesti a frustrace. Možná že se to přenáší i na fotky, nicméně když fotím, cítím se naprosto svobodně, volně a šťastně. A hlavně, nemyslím na nic jinýho než na to focení...

      Vymazat
  4. Hmmmm, dneska to tu tedy požírá komentáře jeden za druhým. Nevadí, zkusím to tedy potřetí, pro změnu z googlovského účtu, ale je fakt, že to není poprvé, co mi normální komentář vložit prostě nejde.

    No jo, jaro letos proběhlo jen tak nějak "na pozadí" a přitom je zvyklé hrát touto dobou hlavní roli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zvláštní, to slyším takové stesky po dlouhé době. On se ten komentář objeví, jen to někdy trvá déle, taky se mi to už stalo. Nenaskočí hned a pak to vypadá, že nešel vložit. Ale v mejlu se mi zobrazí tak jako tak. Já si furt říkám, na tohle je ještě brzy, na tohle mám čas a najednou zjišťuju, že v kalendáři není březen nebo duben ale červen! Letos bylo opravdu jaro silně upozaděné!

      Vymazat
  5. Taky mi připadá, že jaro nějak moc rychle uteklo, že jsem si ho nemohla užít. Snad ten další půlrok bude šťastnější a zdravější, svobodnější.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, uvidíme co nás čeká, myslím si ale že co se týče ekonomické stránky nic moc pěkného. To jen "naši milí" z ANO mají dojem, že jsme to přestáli v pohodě a že nemusí firmám už dál pomáhat. Byť ta jejich pomoc v porovnání s mnoha státy byla jen výsměch.

      Vymazat
  6. Ano, čas letí jako bláznivý. Dnes začíná meteorologické léto, za měsíc budou prázdniny a rok se bude půlit. A ta druhá půlka mně zpravidla utíká ještě rychleji 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, do oškliva a zimy to utíká nějak rychleji než ze zimy do krásna...

      Vymazat
  7. Pravdu díš, že nám bylo čtvrt roku ukradeno, že jsme si nevychutnali to krásné jarní, na co každý čeká. Ty fotky jsou kouzelné, takové milé....
    Holky neděste mne, že i tady něco mizí. Komentáře se tady asi lovit nikde nedají. Já se chystám zahltit místní komunitu hromadou článků, že ani možná nestihnou komentovat nebo budou číst staré články, ale občas vložím i něco nového. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se stále zobrazují stejně v emailu jako u B.cz. i když tady třeba zmizí. Ale ony se tu objeví někdy se zpožděním, takže to vypadá že se neukázal vůbec.

      Vymazat
  8. Krásné fotografie, jen do toho konce pololetí nám ještě zbývá měsíc červen, kdy to můžeme dohnat...a půlrok pak uzavřít. Tak že Vendy prosím, nespěchej tolik..😂😂😂😂😂Přeji ti krásný a klidný celičký červen. Ať doženeš vše, co jsi za ty tři měsíce zmeškala i když jaro už je skoro pryč.To astronomické. Podle meteorologů už je léto... Měj se moc pěkně a opatruj se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš naprostou pravdu, ještě něco málo do půlky chybí. Ale beru to tak, že ta krásná část předjaří od března, kdy se začíná pomalu všechno probouzet až do rozkvetlého května už nenaženeme. Navíc za chvíli už se zas začne krátit den. Ať děláme co děláme, ať se snažíme čas zpomalovat jak to jde, stejně letí jak blázen. Je to prostě letos takové prapodivné. ;-)

      Vymazat
    2. Jo, to je fakt. Já mám jaro nejraději a tak jsem chodila aspoň na ranní procházky, kdy jsem mohla vyrážet s rouškou v kapse, protože jsem nikoho nepotkala.A tak i za nouzového stavu jsem si přírody užívala jak to jen šlo.

      Vymazat
    3. Tak já si užívala zahrádky. Pracovně když dovolilo počasí nebo jen tak si sednout(i když to mi moc dlouho nevydrží, jak tak koukám tak vždycky něco najdu co musím jít hned upravit,odstranit, sebrat apod) anebo doma, protože nebylo zrovna moc počasí na to dělat nebo být venku.

      Vymazat
  9. Vendy, fotky jsou snad krásnější a krásnější. Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  10. Vendy,u nás tak působivé odkvetlé pampelišky nejsou.Spíše to bude tím,že je neumím tak nafotit.Ty je máš překrásné.Snad už budou nadcházející měsíci lepší.Já se obav zbavila,ale spíše myslím na mladý,kteří podnikají a je to pořád ve stravovacích službách špatné.Snad to napraví všechno a všem další měsíce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, to jsou podběly, pampelišky teprve přijdou ;-) U nás v jídelně to snad už máme za sebou a vcelku jsme to přestáli. Dělníci prostě jíst musí. Spíš to závisí na tom, jestli nebude v další části roku fabrika nějak moc propouštět, pak by se to sakra dotklo i nás a taky by se snižoval stav.

      Vymazat
  11. Vendy, my teď nevíme, kam dřív skočit, trochu se bojím, že zle teprve bude... Ale nepanikařím, to mi stejně nepomůže.
    Moc ti přeju, aby si druhou polovinu roku měla lepší, než tu první.
    Užij si hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  12. Já se pořád utěšuju tím, že snad mužskej získá stálé zaměstnanecké místo. Zatím jako OSVČ dělá jak na sebe, tak pro jednu pražskou firmu. Objem oprav pro něj strašně ubyl, ale musí platit sociálku, zdravotní, všechny daně. Takže nebýt té druhé práce, už jsme opravdu skončili se zabaveným domem. Tak snad to vyjde že ten momentální záskok se změní v zaměstnanecký.... a pak může skončit jako OSVČ, případně pozastavit činnost, pro případ, že by se něco zvrtlo.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....