09 června 2020

Možná že jsem ...





.... včera tím modrým článkem trochu začarovala počasí, ale dnes už
je mnohem hezčí den než byly poslední tři. I ta modrá obloha se sluníčkem se občas ukáže. Neděle byla echt hnusná a stejně tak včerejšek, jen s tím rozdílem, že naštěstí na Medarda tu nespadla ani kapka. Tak snad bude už lépe a teplo. Za ten víkend tu
spadlo hodně vody, ještě se mi nikdy nestalo, že bych musela dvakrát odpouštět bazén aby nepřetekl nebo se nezhroutil. Kdo ale hodně viditelně pookřál a úplně vyskočil jsou kytky.
Tak zkusím to kouzlo ještě posílit a dám sem zbytek modrých 
fotek ....


Rozrazil rezekvítek, alias rozrazil bouřka a bůhví kolik ještě dalších krajových jmen má tahle krásně modrá květinka


Vloni na podzim jsem si v Lidlu v šíleném nákupním víru zakoupila mnoho cibulek a cibulí. Mezi nimi též tyto holandské irisy. Jsou krásné, a jsou hlavně vypěstované k řezu. A  je to znát. Vydrží kvést vélmi dlouho, a i na záhoně vydrží kvést mnohem déle než normální kosatce. Já je mám v téhle zvláštní modro žluté kombinaci a pak ve žlutobílé s nádechem do lila. Ale jak jsem koukala různě po netu jsou i v čistě modré a bílé podobě. No mám se ještě po čem dívat 😉


Kdo má na zahradě jirnici (JIRNICI Ilonko, ne jitrnici 😂😉) na správném místě kde jí to vyhovuje, mi dá za pravdu že není  méně náročné květinky na rozrůstání a množení se. Ovšem tady je velmi důležité to slůvko  " na správném ". Já sama si pamatuju jak jí měla teta na chalupě a rostla jí jak blázen, za chvíli měla ohromné trsy plné krásných modrých a bílých květů. Jakmile jsem předělala zeleninové záhonky na jeden velký okrasný, vzpomněla jsem si na tenhle modrý element a koupila si jak modrou tak bílou. Jenže nebylo pro ně to správné místo a zašly po roce obě. Druhý pokus jinde opět nevyšel, a tak jsem toho nechala. Ale protože jsem se nechtěla té modré modrosti vzdát, i proto, že mi trochu připomíná tu krásnou modř lnu, vyzkoušela jsem po pár letech znovu a zas jiné místo a ejhle! jirnici se daří velmi dobře.  Ovšem co je pikantní, že je na místě jen o pár desítek centimetrů dál než byla poprvé. Prostě v kytkách se jeden nevyzná ani když je s nimi kamarád od dětství. Takže v plánu je i ta bílá...



A teď ještě trochu starosklíčkového kouzlení 




16 komentářů:

  1. Dnes jsem četla jitrnici já.;-) Jirnice je krásná kytičky, pro mně doposud také neznámá. Ovšem nejvíc se mi líbí holandský iris.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co s těma jitrnicema všichni máte? :-D Já zas neznala ty irisky...

      Vymazat
  2. Starosklíčkové kouzlení je úžasný! :)
    Mně echt hnusný počasí nevadí, omlouvá tak mojí lenost :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to je pravda. Ale všimla sis, jak s tím hnusnem jde opravdu ruku v ruce šílená a nejen namlouvaná lenost? Já bych takové dny prospala jedna dvě.

      Vymazat
  3. Vendy, ty makro fotky jsou super. Přeji hezký večer. D.

    OdpovědětVymazat
  4. Vendy, ty irisy jsou nádherné a tu jirnici, tu bych si moc ráda pořídila - skutečně i mě připomíná len a ten mám moc ráda. Ovšem kdyby si na zahradě pěstovala jitrnice, možná by se u tebe zastavil nejen můj manžel :o)
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc mne ty irisy nadchly, jestli budou na podzim v nabídce zas, tak si ještě přikoupím. Já mám ráda pořád ve váze nějaké květy a tyhle navíc nejen že jsou hezké, ale i dlouho vydrží. Já jsem někde měla sebraná semínka vytrvalého lnu, nasbírala jsem si je ve výsadbě v Litomyšli, ale někde jsem je zahrabala a nevím kde. Tak budu muset znovu, protože to je taky krásná trvalka. No na jitrnice by se sem asi hnaly davy...;-) tedy pokud by jim manžel něco nechal.

      Vymazat
  5. Moc se mi líbí iris i jirnice. Jsou to něžné kvítky. a fotky dle mého gusta.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty irisy jsou vážně něco. Příště je zasadím do větších skupin, teď jsem je měla vždy po dvou mezi koši s tulipány. Jirnice je opravdu moc hezká kytička.

      Vymazat
  6. Nádherné fotografie,modrá je prostě dobrá.A kapičky starosklíčkem úžasné

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No nedalo mi to, nedalo a musela jsem na ty kapky vyrazit!

      Vymazat
  7. Někdy je mi fakt líto, že nemám zahradu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to paráda, ale taky sakra dřina. Zrovna včera mi dcera říkala (což mě tedy potěšilo i nasralo) že se bojí toho až tu zahradu nebudu zvládat a ona to sem bude muset jezdit udržovat....to mi řekne když mi je teprve (fuj anebo už?) šedesát....

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....