26 června 2020

Barevná výzva ...






.... v červené. Ta by měla být žhavá, teplá, zrychlovat tep. Obzvlášť dnes, kdy od brzkého rána venku opět padají proudy vody, občas hřmí a celkem počasí vypadá jak na podzim a ne jak v létě. Jenže... jak jsem zjistila, i skoro všechny moje červené fotky jsou až na pár výjimek nafocené po deštích, právě kvůli těm kapkám na květech. Takže tep nám akorát dneska tak může zrychlit velmi nepěkná předpověď počasí na prázdniny. Tedy mě ho zrychlila stoprocentně. Ten letošní rok je prostě od začátku tím podělaným navrch! ....



Na přelomu května a června zaplavili sociální sítě stovky selfíček i krajinářských fotek kde hrál hlavní roli Jetel nachový, nebo také inkarnát. O tom, co selfíčkářští magoři způsobili v polích za škody by mohli vyprávět majitelé, nechápu to. Já sama se snažím při focení chovat ohleduplně k celému okolí, ale někteří lidé se chovají prostě ... no jako hovada. A ani ta hovada si jídlo takhle neničí...
Já fotila už jen chabé zbytečky, zřejmě vysemeněné jednotlivé rostliny z předchozího roku, protože sice to bylo na velkém poli, ale prázdném, kde se tu a tam právě červenal trs jetele. To jsou také jediné sluníčkové fotky 





I červená má mnoho odstínů, a při focení jedné květiny se může zdát že se fotí víc druhů. Tak se mění barva jedné rostliny při různých záběrech ....




Ani ne červená ale ani fialová. To je tahle pivoňka. Asi bych řekla že má barvu červeného vína







Ještě mám v zásobě další červené fotky, ale ty si zas nechám na jindy....

24 komentářů:

  1. Červená má hodně odstínů a ty jsi některé hezky zachytila. Pivoňka má nádhernou rubínovou barvu jako víno. Fotky s kapičkami deště jsou nádherné. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, ano, rubínová, to je to správné vyjádření...

      Vymazat
  2. Vendy!
    Krásný červený příspěvek..Mne se občas nedaří vůbec červeou barvu vyfotit...vypasá pak na fotkách tak nějak nepřirozeně...a s kapičkami je to nádhera..
    Měj se moc hezky Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Červená se opravdu fotí hodně špatně. Většinou jsou na ní přepaly nebo hluchá místa. Je to díky mnoha antireflexním vrstvám v moderních objektivech které pak barvy zkreslují. Dá se to částečně eliminovat tak, že se fotky trochu podexponují. V editoru je pak můžeš zesvětlit bez těch přepalů. Já tohle fotila starosklíčky, a ta mají tu výhodu, že nemají těch vrstev tolik, takže mají skoro stoprocentní podání barev, ale stejně když fotím třeba za jasného dne červené růže, tak i těmi staroskly je trochu podexponuju.

      Vymazat
  3. Ta červená pivoňka mi připomíná granátová jablíčka. A s tím jetelem máš pravdu, když jsem se loni jednu skupinu lidí snažil přesvědčit, že je blbost lézt do pole, tak mi řekli..co je mi po tom, jestli to není moje pole, ať je neotravuju. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak říkám, někdy jsme horší než ta hovada...

      Vymazat
  4. Ta úplně poslední pivoňka se mi líbí nejvíc:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě taky. Vlastně kvůli ní vznikly všechny ostatní fotky.

      Vymazat
  5. jedním sloven mádhera. Ten jetel jsem u nás neviděla. Tady se mohla tak barevně prosazovat akorát řepka, naštěstí nkde je obilí. Lidi jsou fakt hovada. Četla jsem o jejich řádění na polích s jetelem. Tolik je letos deště a já nemám ani jednu kapičkovou fotku. Asi to bude tím, že když přijede na zahradu, tak je všechno akorát shnilé a já to stříhám na kompost. Letos nemám ze zahrady vůbec radost. Dneska jsem chtěla jet, ale manžel strašil, že přijde bouřka. od rána sluníčko kolem 10 zabouřilo a trochu popršelo, to bych přežila v chatě a od té doby opět sluníčko. To by se fotily kapičky a já blbec zůstala doma. kdyby bylo auto jela bych, ale stále platit za taxi se mi nechce. Tak se pokochám jen u tebe. Měj se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já celé pole viděla jen jedno, nad Čáslaví. Vůbec jsem je zaznamenala v posledních letech spíš ve středních Čechách. Tady jsem ho ještě neviděla. A pak na Moravě. Možná že je to teplomilný druh...i ty zbytky jsem fotila na poli u chaty.Mě stačily ty fotky na fb co ty lidi udělali....Tady pršelo až do nějakých jedenácti hodin a to dost intenzivně a do toho bouřilo. Pak byl klid a teď, když bych měla brzy jet do práce zase začíná bouřit. Na radaru sice je až do pěti klid, ale věř tomu. Potřebuju jet na čtvrtou, muž je někde na Ostravsku a domů do té doby nepřijede a tak to jistí kolo, ale pokud bude nějakej blázinec, budu muset autobusem a bude mi chybět v práci spoustu času. Jak jsem se koukala do barev, mám kapky snad na všech ...

      Vymazat
    2. Tak snad jsi dopadla dobře. Tady přišel silný déšť po 18 hodině, ale už dlouho to všude bouřilo. myslela jsem na tebe.

      Vymazat
    3. vezl mne mladej. Ale kdybych byla počkala o pár minut déle, mohla jsem jet na kole, ale měla jsem v práci toho moc při pátku, tak se čas navíc hodil. I tak jsem tam zkysla až do třičtvrtě na osm....zpátky už to bylo OK

      Vymazat
  6. Krásný příspěvek! Z té poslední fotky jsem naprosto paf - je úchvatná!
    Vendy, měj hezké odpoledne.

    PS: U nás právě bouří, hned by byly nějaké pokapané fotky :o) Ale tak jako ty to neumím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta vlastně vznikla jako první, nebo spíš díky ní vznikly ty ostatní. Tady bouřilo a pršelo opravdu zrovna když jsem musela do práce, naštěstí jel mladej domů dřív tak mne odvezl.

      Vymazat
  7. Krásně jsi červenou popsala.Mně tedy červená tep zrychluje,hodně mě dráždí.Ale jenom,když žehlím manželova trika.Na kytkách ji mám ráda.Také ráda fotím,kde co,ale ne za každou cenu a už vůbec,abych něco ničila.Tvá červená je nádherná a kapičkové fotky jsou úžasné.
    Měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt jsem si říkala co už ty lidi pro debilní selfíčko na instáč nebo fb nenapadne. Byli úplně jak kobylky nebo nepříčetní....prostě generace lidí kteří pokud nejsou na sítích jakoby neexistovali. To už je snad psychiatrická diagnóza.

      Vymazat
  8. Vendy, nádhera, ostatně jako vždy. Měj pěknou sobotu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Sobota bude super, jedeme slavit narozeniny Emči ;-)

      Vymazat
  9. Pivoňka je fantastická. Jetelová pole jsem taky viděla na fotkách, krásné úkazy, ale co lidi dokázali nadělat, taky nechápu. Když už se fotím s polem v pozadí, proč to nevzít hned na krají a proč lézt až někam doprostřed? Notabene tam ještě vjet autem, to už je úplná prasárna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Protože jsou to debilové. To je jediný co se na to dá říct.Tyhle pivoňky mi dělají rok co rok radost, protože rok co rok kvetou jak o závod. Nemají sice nijak závratně velké květy, ale jsou takové trochu jiné. Letos jsme si s dcerou pivoněk ve váze naštěstí užily dost, a ještě mi stále rozkvétají další poupata, hlavně na bílých. Těch bylo letos opravdu hodně.

      Vymazat
  10. Moc krásné. Pivoňky mám ráda. Mám sice růžové, ale ve váze už je mám týden a provoněly mi celý byt. Ty červené jsou léčivé. Jen nevím na co, ale vím, že jsem jako dítě listy sbírala a sušila do školy a sběry léčivých rostlin.

    OdpovědětVymazat
  11. Jelikož mám záhon, kde se ničemu moc nedaří, akorát těm pivoním, tak jich tam mám jedenáct. Růžové čtyři odstíny i tvary květů, tři bílé plné a jednu jednoduchou, a teď ještě budu čekat co se vyklube z těch dvou které jsou nově zasazené.

    OdpovědětVymazat
  12. červenou si na chalupě také užíváme, ale hlavně v podobě jahod a malin :). Pivoňky tam také máme, ale vůbec si nevybavuji, jestli už rozkvetly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak kdybych měla čekat na jahody, tak nenafotím nic, nerostou mrchy a nečervenaj. Maliny už vůbec....tak pivoně už spíš odkvetly. Zvlášť na Moravě. \mě teď dokvétá to co přežilo ty deště....

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....