14 května 2020

Konečně ....






.... mám noťas opravený doma, stažené fotky z uplynulých dní, kdy jsem měla sice v plánu jen lehkou práci na zahradě,ale spíš víc procházek, ale znáte to. Člověk míní .... a tak skutečnost byla taková, že jsem od pátku 1.5 ( s výjimkou soboty, kdy jsme jeli s Myšpulínem do Bíliny na návštěvu a úpravu k chovatelce) až do středy 6.5. stále jen likvidovala škody na trávě způsobené nesprávným sekáním (muž a křoviňák prostě nejsou zrovna kamarádi), suchými zimami kdy se nerozložilo to co se posekalo ale neshrabalo, či opětovnou návštěvou divokejch prasat i stále patrné stopy po hrabací činnosti sousedovic Belky v době kdy tam bydleli. Takže jsem sekala a hrabala, zase sekala a zase hrabala no a pro změnu napotřetí zas sekala a hrabala. A když ne, tak jsem přehazovala komposty. Někde se mi podařilo trochu terén srovnat, ale povětšinou prostě stále vítězí trčící zbytky trsů trávy a mezi nimi dolíky kam se propadám do mechu. Jediná šance na srovnání je, a to jsem také někde začala praktikovat je zavážení kompostem a následné zválcování. Což jsem také vyzkoušela. Suma sumárum, ano vypadá to lépe, ale za cenu že jsem si uhnala silné namožení šlach v loktech po vyvožených cca 50 koleček přesátého i nepřesátého kompostu, a byla jsem ráda, že jsem vůbec uzvedla hrnek s kafem bez toho, že mi vypadl bolestí z ruky a pěknou alergii na plísně a prach s přídavkem pylové alergie díky kvetoucím jehličnatým stromům a všudypřítomné řepce. Takže jsem si ve čtvrtek 7.5 ráno po probuzení řekla dost, a zbytek dní už jen lenošíš (no.... ještě jsem tedy vyplela dva záhonky a ostříhala túje) a procházkuješ. To jsem tedy dodržela a dala si ve čtvrtek nějakých šest sedm kilásků kolem Mníšku a v pátek opět po dlouhé době s Padesátkou jsme vyrazily na mou oblíbenou trasu anglickým parkem u dobříšského zámku, ovšem s tím, že jsme odbočily směr Stará Huť a památník Karla Čapka. Trochu jsem doufala, že bude alespoň otevřený park kolem domu, ale bohužel nebyl. Otvírali až o čtyři dny později. Tak jsme si prošly naučnou stezku okolo a zamířily zpět do Dobříše na autobus, což dalo zhruba nějakých deset kiláků (furt si říkám, že si musím stáhnout nějakou apku která by mi měřila ty moje procházky) návštívily cukrárnu u stanice autobusu (zmrzlinový pohár luxusní, tedy cena taky luxusní, za to dort sice napohled pěkný, ale ve finále předražené nic, zlatí Jarolímkovi na Mníšku) a pak cesta domů. Odpadla jsem a jen s povděkem zalezla do křesílka a čekala až muž ugriluje mňam masíko. Víkend už byl opravdu čistě relaxační, s dvěma projížďkami na kolech které mi polovice po letech zprovoznila. V pondělí rozlučka a cesta domů. Sice jsem klidně mohla zůstat ještě skoro celý týden, nakonec jsem do práce nemusela, ale zimy jsem si užila ten předchozí týden dost, takže jsem tuhle variantu zamítla. A hádejte, co budu dělat tady.... tedy až přestane pršet a uschne tráva ...

26 komentářů:

  1. Vendy, hádat nemusím. Přesně vím, do čeho se pustíš. 😀
    Anglický park na Dobříši mám také moc ráda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi to budu vzteky kousat, tu trávu. Jsem vytočená doběla. Měla jsem mít ještě docela slušnou vejplatu, aspoň mi stále šéfová tvrdila kolik mám ještě hodin navíc a teď když mi napsal syn kolik přišlo tak je mi fakt do breku.

      Vymazat
  2. Je pěkné, když můžeš zase fungovat tak jako dřív. Věřím, že si od tebe vezme celá společnost dobrý příklad :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak po tom co mi dneska přišla vejplata, si spíš já začnu brát příklad ze všech těch zlodějů.... je mi vážně do breku. A veškerá dobrá nálada je v řiti....

      Vymazat
  3. Zahrada zabere hodně času. My jsme před třiceti lety zúrodňovali bývalou skládku a tak vím, co to dá práce, než se udělá trávník dle našich představ. Tak doufám, že se vše časem podaří. Mníšek pod Brdy trochu znám,. Jezdívali jsme tam k příbuzných do Stříbrné Lhoty a trávili tam pod stanem na zahradě nejednu dovolenou. Chodili nahoru na Skalku, ( tehdy ještě nebyla opravená) a v zámku sídlilo tuším JZD a byl tam nějaký archív či co. Docela bych se tam ráda ještě podívala. Chodili jsme i na náměstí do té samoobsluhy, kde se točila filmová pohádka ...teď si nevzpomenu na název. Hrál tam J. Sovák ducha...Přeji krásné májové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta sámoška se změnila na Alberta, ale zvenku vypadá furt stejně a byl to film Ať žijí duchové. Ale točilo se tam víc filmů. Co vím nejstarší byl Pacientka doktora Hegla s Adinou Mandlovou, pak Copak je to za vojáka s Langošem, Teorie Tygra s Barťákem (právě nahoře na Skalce a pak i v Dobříši) a určo jsem ještě na nějaký zapomněla. Stříbrná Lhota je taková úpravná vesnička, šla jsem tam pěšo někdy předminulý rok. V zámku měla STB a vnitro archív. Co je zámek otevřený, a to je už deset let, tak jsem tam ještě vevnitř nebyla. Pokaždý si říkám že tam musím zajít a pokaždý mi to nevyjde časově. Jezdím tam jen na víkend a to ještě ráno v sobotu a dopoledne v pondělí se vracím, takže povětšinou mám neděli na práci a už nezbude čas na to jít se na ten zámek podívat.

      Vymazat
  4. Vendy, také jsem byla minulý týden v dobříšském parku, hledala jsem to tvoje zrcadlení a myslím, že nenašla. Budu to muset zkusit jindy a jinudy.
    Až přestane pršet budeš určitě sekat a hrabat, nebo se pletu?
    Přeji hezké dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, to zrcadlení jsem fotila z cestičky podél rybníka, která pokračuje za hranicí parku. Pokud se tam ještě dostaneš, tak musíš jít od vchodu směrem vlevo a dolů až k rybníku, pak se po cestě dát doprava podél břehu až přijdeš ke kamennému mostu přes potok za ním se opět dát vlevo po cestě a po ní stále rovně až dojdeš ke staré pobořené bráně. A za ní pokračuje ta cestička podél břehu kde jsem fotila. Jenže nevím jestli to teď bude možné ta místa najít, když jsem to fotila na podzim, byl rybník odpuštěný a já stála zhruba dva metry pod nynější hladinou. No nepleteš, ale budu jen sekat, ale nadřu se, protože tráva je vysoká a hustá, takže budu furt lítat vysypávat koš...

      Vymazat
  5. Fotky...? Měly jsme si vyfotit aspoň ty poháry..:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš zlatí, to mě nenapadlo... Já fotek moc nemám, víš že jsem nic moc nefotila. Víc jsem kafrala než fotila. Ale něco málo mám, tak ti to zítra hodím do mejlu

      Vymazat
  6. Že by si sekala trávu až přestane pršet? Manžel chce jet v neděli na chalupu, protože tráva už zase volá po sekačce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sekat trávu, vyvážet kompost, přeházet dřevo do pytlů, uklidit technickou zónu a vytvořit vyvýšený záhon....

      Vymazat
  7. Vendy, chyběla si mi. Každé ráno jsem koukala a furt nic. Jsem ráda, že jsi zpátky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, to je hezký, to jsi mne moc potěšila. I mě to už chybělo nepsat tak dlouho...

      Vymazat
  8. Vendy, moc ráda tě tady vidím a skláním se před tou dřinou, co máš za sebou! Snad si to vyvážila těmi procházkami.
    Přeji jen hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to jsem tam ještě neskončila, ale teď už to nebude tak odsejpat, když tam budu , tak jen na víkend. Uvidím co to vysekání a vyhrabání přinese a když tak tam začnu vysejvat po kouskách na zavežený jinou trávu, aby nerostla tak do vejšky.. těch vycházek bylo tedy na můj vkus málo, chtěla jsem jet jeden den do Prahy, ale díky té alergii mi teklo z nosu a kejchala jsem jak divá, takže bych se pod rouškou udusila nebo by mne jako nakaženou zlynčovali ;-) Teď začnu doma, taky mne tu zas čeká hromada práce, nejen to sekání a vyvážení kompostu.

      Vymazat
  9. blondýna15/5/20 09:27

    Blog bez tebe byl takový nějaký nedomrlý :-)
    Nikdo nenadával, nikdo neprudil, vše zalité sluncem a já pak čekám odkud přijde první poser.
    Nyní už je vše v rovině, jak má být ! Hurá ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Copak já jsem nějakej nadávající prudič? Tohle jsem tedy nějak nepochopila...

      Vymazat
    2. blondýna15/5/20 12:22

      Tak znova, ty jsi osobnost, které je všude dost a to já mám prostě ráda.
      Jednoduše, je fajn, že jsi tu !!

      Vymazat
    3. Tak to dík.... potěší to, když aspoň někomu chybím...;-)

      Vymazat
  10. Odpovědi
    1. Tu nemám naštěstí ani tu, ani na chatě. Za to tam mám takovou blbou dlouhou měkkou trávu, která se šíleně blbě seká. Jak sekačkou, tak křoviňákem. Na ten se namotává jak provaz.

      Vymazat
  11. Teda ty jedeš jak šroub!
    Pořádně sis mákla s tou zahradou, i když jsi byla utahaná jak čolek, je fajn, že máš pořád dost elánu.
    Teď konečně zapršelo, tak počítám, že všechno poskočí neuvěřitelnou rychlostí... vidím to i na těch pár rostlinkách, co mám před domem. A na bagu, už se mi vyrašila i odnož a nevím, jestli ji má nechat nebo zplanýrovat, dokud je malá. Asi budu muset svolat válečnou poradu a přizvat bráchu, který taky zahradničí.
    Tak aŤ se tvé zahradě daří! S kompostovou náloží ti bude růst snad i petržel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se obávám, že poroste hlavně plevel, alespoň tady doma už tomu tak je. Jestli pak vůbec poznám co je zasetého a co je plevel až zas na chatu přijedu....jenže nejhorší je, že to na té zahradě na chatě není vůbec vidět! Tam bych potřebovala někoho kdo by mi tam vyřezal všechno co tam nemá být, je tam spousty planých třešní, ty potřebuju zlikvidovat, vysbírat celej pozemek od popadanejch větví, je tam spousta věcí na spálení nebo na odvoz do sběrného dvora, jenže problém je v tom, že ten funguje jen v sobotu do dvanácti a neděle a pondělí zavřeno. a to je doba kdy tam jsme. A dávat 4000 za kontejner, když platím litra za odpady kterejch vyprodukuju minimum to tedy ne. Ale problém je v tom, že tam jsem na to sama.

      Vymazat
  12. Úplně mě rozbolely ruce od všeho, co jsi musela udělat. Já vidět zahradu po nájezdu divočáků, asi bych marně hledala síly. S tou kompostovou zavážkou a vyrovnáním a novým osetím je to dobrý nápad. Jen já nevím, čím bych to udusala a zaválcovala. A jak se znám, stejně bych to zválcovala hrbatě. To si vždycky myslím, jak mám na jaře krásně uhrabaný hlavní záhon a pak kouknu lépe a jde to celý nějak šejdrem. Hlavně zdraví a neudřít se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A tady je to obdobné. Práce taky spousta, a jak jsem teď furt makala, mám momentálně hodně velkou nechuť něco dělat. Naštěstí plevel je vcelku zredukovaný, tráva posekaná, i nějaký kompost vyházený a až teď o víkendu uděláme záhon tak tam přijde navozit ten kompost aby bylo místo na nový.

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....