12 února 2020

Prostě máme svoje počasí ....




.... které je odlišné od celé republiky. Nikdy na nás nepasuje předpověď ani pro Čechy, ani pro Moravu natož pro Slezsko. Když všude sněží, u nás prší. Když všude prší u nás sněží, a když je všude zataženo, u nás paří sluníčko. Zatímco všude kolem řádila Sabina jak zběsilá, u nás to jen párkrát trochu víc fouklo a bylo. Nebo možná vycvičená vichřicemi a bouřkami zcela nepředpovězenými, kdy nám během chvilky zaparkoval altán na jabloni, popadala celá stráň nad přehradou a půl vsi mělo kus střechy dole a nějaké to rozbité okno k tomu, už prostě nějak ty předpovězené nejsou tady u nás nijak nebezpečné. Jenže nejen že máme jiné počasí než zbytek země, ale my máme ten luxus, že máme jiné počasí na jednom konci vsi, uprostřed a na druhém konci. S takovými extrémy jsem se snad v životě nikde jinde nesetkala. Ale je tu ještě jedno místo, kde si připadáte tak nějak divně. A tím je Kozlovský hřeben, ten odděluje teplou Litomyšl a okolí od studené Třebové a i zde můžete pozorovat zvláštní úkazy meteorologické. Zatímco vyjíždíte ze zelené nížiny třebovské, vyjedete si serpentýnami nahoru, a ve dvou třetinách kopce si už připadáte jak na horách. Sníh kolem, sníh na stromech, sníh na silnici. A úplně nahoře se k tomu přidají i nádherně namrzlé stromy. Ale stačí ujet jen pár desítek metrů a po vší té nádheře není ani vidu. Vše kolem je zelené, bez sněhu .... Stejně tak tomu bývá s mlhou. Nikde není, ale nahoře na hřebeni je jak mlíko. Jeden takový extrémek jsem v sobotu i fotila ....




Tenhle strom už jsem tu měla, pokaždé když tudy jedu do Litomyšle, říkám si že ho budu muset fotit v různých ročních obdobích. Líbí se mi totiž jeho osamělost. Teď jsme tedy v zóně sněhové ....


... tedy trochu zadrátované. Ovšem tyhle sloupy jsou něco. Zajímalo by mne, jestli se takové ještě někde jinde najdou ...







... přesunuli jsme se cca o třista metrů dál. A to že jsme stále ve stejném místě dokazují jen ty prazvláštní sloupy. Tenhle sloup je třeba během roku odspodu celý zelený. V zimě z něj mávají jen holé větve




A v Litomyšli už krásně kvetou vilíny ...



24 komentářů:

  1. Ráda jsem poznala tak zajímavý kout naší země. Líbí se mi osamělý strom, určitě ho nafoť i v jiných ročních obdobích. To se mi moc líbí. Takhle jsem v Jihlavě fotila skupinu sakur.
    Takové sloupy, které jsou u vás, vidím poprvé. Jeden dokonce poskytl oporu nějakému stromu. Vilíny mají zajímavé květy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To prorůstá bezinka a ještě taková poloplazivá potvora. Když jsou zelené vypadá to opravdu zajímavě. No já právě takové sloupy taky nikde ještě neviděla. Ty tu jsou snad ještě z dob před válkou, když tu bylo německé osídlení.

      Vymazat
  2. Teda, to jsou extrémy. I když, já se narodila v Rumburku, kde bývalo také úplně jiné počasí než na zbytku severních Čech. Kopec, kterému nikdo neřekne jinak než Šébr (Stožecké sedlo), leží mezi Stožcem a Pěnkavčím vrchem působí také jako rozhraní. Jiné počasí je na jeho jižním úpatí, jiné na severním. Šebr rozděluje počasí. Při poslední cestě byla mlha jako v prádelně, auta jela krokem, silnice posmrkaná. Vyjeli jsme na Šébr, kde bylo blankytné nebe, výhled na Jedlovou. Prostě paráda. Cestou zpět totéž, že Šebru hmlisto a na zbytku tak isto.:-D
    Jinak úžasné fotky a ty sloupy jsou opravdu hodně zajímavé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takhle to tu rozděluje ten Kozlovský hřbet, u nás pěkně, v Litomyšli hnusně nebo naopak, podle toho jestli to jde od Vysočiny nebo Orlických hor či Jeseníků. Ale třeba na obou stranách žádná mlha není, ale vyjedeš nahoru a tam je jak mlíko. My jsme navíc jako ves ještě v údolí, což asi taky dělá své...

      Vymazat
  3. blondýna12/2/20 15:39

    O víkendu jsem už dělala na zahradě, všechny skalničky jsou obražené a všechny tři plaménky mají 3cm velké výhony, nasazují do listu. Nyní už doufám, že mrznout nebude. O brzkých jarních travinách nemluvě, musela jsem už ostříhat, nové pletivo je již do 10 cm.
    Sníh jsem letos viděla jen padat, nezůstal ani hodinu.
    Tvé fotky tu atmošku mají, ale přeci jen ty svěží jarní jsou boží.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem ti už psala minule, tady to je všechno beznadějně nacucané. To než aspoň trochu vyschne, to by nesmělo teď už vůbec pršet a ještě foukat pořád vítr aby to vysušil. Zahrada furt čvachtá jak skotský blata.... No vidíš, a to ta fotky od sebe dělí tři minuty jízdy autem a nějakých třista metrů...

      Vymazat
  4. No to je předěl... Já jsem slyšel, že to Česko moravské pomezí u Třebové je v mnohém zsjimsve

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Geograficky určitě, geologicky také. No a zbytek...

      Vymazat
  5. Ty sloupy jsou opravdu zajímavé.
    Musím zaťukat na dřevo, že u nás jsme se také obešli v těchto dnech bez kalamitních radovánek Sabine.
    Dnes bylo doslova aprílové počasí - chumelenice,slunce, chumelenice, slunce. Ale padalo to mokré, takže sněhuláka si nepostavíme.
    Hezký večer!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I to vládlo u nás. Včera když jsem byla u dcery tak chumelilo najednou tak, že nebylo vidět dál jak na dva metry. Teď svítí, ale taky se to může za chvíli změnit. I když, už nefouká, tak není zatí nic, co by ty mraky přifouklo.

      Vymazat
  6. Vymknut z kloubů únor šílí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty, já bych řekla že tak šílí celej rok, nejen únor.

      Vymazat
  7. Také se nám vyhly extrémní vichry, počasí se střídá jak na apríla. Sněží a svítí slunce. Svítí slunce, chici jít ven...než se obleču chumelí, vykašlu se na to a svítí slunce. Ale zítra to musím risknout. Vůbec nefotím, to je katastrofa. :-D
    Ty sloupy máte opravdu zvláštní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak takový počasí tu bylo přesně tři dny. Dneska to zatím vypadá na sluníčko, ale ....

      Vymazat
  8. Takové mikroklima je k pohledání, na jednom konci na běžky a na druhém si vytáhnout ven křesílko a luštit křížovky :).
    Ty sloupy jsou opravdu zvláštní, nikdy jsem takové neviděl. A zdají se mně i nebezpečné, aby nějaké dítě si je nespletlo s lezeckou stěnou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ono to je spíš tak trochu na palici, počítáš s něčím a ono je úplně jinak. Ty sloupy jsou naštěstí mimo obydlená místa, takže to asi nehrozí. ..

      Vymazat
  9. Máte své počasí a má u vás moc krásně! Ráda jezdím vašich směrem...
    Teď už se žádné větry nehlásí, tak snad bude klid i u vás...
    Přeji hezký den, Vendy! Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A kam sem jezdíš? Další vichřice se čeká v neděli. Pokud se někam neuhne....

      Vymazat
    2. Litomyšl, Choceň, Česká Třebová, Svitavy... to jsou cesty za prací, máme tam klienty. Ale ráda se zastavím i nepracovně... mám to tam prostě ráda.
      Pa, H.

      Vymazat
    3. Tak pokud budeš někdy mít cestu do Třebové tak dej vědět! Mohla by sis odvézt ty čemeřice... ;-) Ne, ale opravdu by jsi se mohla zastavit na kafe.

      Vymazat
  10. Vendy, jako by jsi byla u nás doma. My jsme na tom podobně. O kus dál je vichřice, nás to mine, čekáme déšť, přijde slunce. Pamatuji si, že aktuálně na počasí na webu mělo přesně u nás v určitou hodinu pršet, ale zrovna v tu chvíli u nás pálilo slunce. Měj pěkný den. Krásné fotky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No někdy to je na palici!Člověk si něco plánuje protože má být hezky a ono bum, déšť a síra!

      Vymazat
  11. Moc se mi líbí ty zimní záběry,asi pro tu letošní absenci sněhu u nás. Ten osamělý strom by určitě stál za častější focení,vypadá v té krajině parádně!
    Ty sloupy jsi už kdysi na blogu ukazovala, a někdo tenkrát psal,že u nich taky stály,ale už je vyměnily za moderní a bezpečnější. Jenže to už je hoooodně dlouho a tak nevím, kdo to byl. Rozhodně jsou ty sloupy zajímavé!
    Počasí už asi ani nemá cenu komentovat. U nás je to taky úplně mimo předpovědi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Správně si pamatuješ! Už jsem je kdysi na blogu měla. Když jsme se sem nastěhovali a jeli poprvé touhle cestou byla jsem z nich nadšená! A vlastně mi to zůstalo až doteď. To okolí stromu jsou pastviny, takže občas má i účel stínící.

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....