01 února 2020

Brzy už mně nenajdeš ...






Poprvé jsem na tuhle sošku narazila před třemi lety, když jsem se toulala po Novém světě. Tedy ona je ještě v uličce Černínská, tedy ještě před hlavním cílem cesty. Tahle fotka vznikla vloni na podzim, když jsme tu procházeli na toulkách Prahou s Čerfem. Za tu dobu zas o něco víc zarostla. Počítám, že za pár let už skončí v zajetí břečťanu úplně....

30 komentářů:

  1. A tak se i nadále oddává bylině, jež smrt léčí i může přivolat. Tomu se říká život na hraně.

    OdpovědětVymazat
  2. Odpovědi
    1. Já ti nevím jestli to je Nepomuk, na to mu chybí ty hvězdy které každá Nepomuk má....

      Vymazat
  3. Bylo by škoda, aby úplně zmizel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Záleží na majitelích domu a zahrady. pokud ho včas vystříhají, nezmizí...

      Vymazat
  4. Prosimtě, když už jsme u toho břečťanu, jak jsem byla dlouho nemocná a špatná péče, začal mi břečťan opadávat, myslíš, že ty větvě znovu obrazí...?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prosím tě, já kupodivu, s pokojovými formami nebo truhlíkovými moc zkušenost nemám. Doma mi vždycky zhebnul, ale venku bují jak blázen. Zkus je zastřihnout a možná se vzpamatuje.

      Vymazat
    2. Prosimtě, on opadal uprostřed...:-D
      Konce jsou dobrý. Leda bych si zakořenila pro jistotu nový kousky.

      Vymazat
    3. No ono to taky může být zcela přirozený opad starých listů. jak říkám, s takhle pěstovaným vážně nemám zkušenosti. Ale je fakt, že břečťan snáší zastřihování celkem dobře. Když ho stříhám a fest na chatě, vyrazí nové výhony.

      Vymazat
  5. Že by se dal na stará kolena na poustevnictvi ve skrytu křovin?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zřejmě už ho nebaví shlížet na nás nehodné a hříšné, tak se chce raději schovat!

      Vymazat
  6. Ale je to moc pěkné, jakoby schválně naaranžované.....

    OdpovědětVymazat
  7. Krásné zátišíčko. Kdo ví, třeba ten břečŤan někdo otrhá, aby soška nebyla úplně skryta. Jinak by to bylo jak v pohádce o šípkové Růžence, akorát by to nebyly šípky, ale břečťan.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To snad jo, byla by škoda kdyby zarostl úplně....

      Vymazat
  8. Dobrý záběr! Vypadá to, jako by se schválně za břečťanem schovával!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Záleží na úhlu pohledu. Víc ze strany je vidět víc, ale zas to není tak zajímavý záběr. A pak, není vidět ten poněkud na svatého lišácký výraz!

      Vymazat
  9. V křoví je bezpečněji :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I to je možné, trpí možná agorafobií a tak se raději uchyluje do soukromí listů....

      Vymazat
  10. Bůhví, zda nedluží ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I to je možné. V tom případě by možná uvítal poněkud rychlejší zarůstání!

      Vymazat
  11. Tohle se mně velice líbí, podobnou fotku jsem v jednom článku také měl, tam zarůstal voják :).
    Nějak to ti stavitelé pomníků nedomysleli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On to není pomník, to je taková ani ne metrová soška na zahradní zdi která je celá porostlá tím břečťanem. Nevím jak ta zahrada vypadá uvnitř, ale nějak mi to asociuje Trnkovu Zahradu.

      Vymazat
  12. Anonymní15/3/20 16:27

    Túto jar som plánovala ísť do Prahy, ale okolnosti sa zmenili, asi tak skoro zase Prahu neuvidím. Medzi sochami, ktoré mám poznačené, je aj tento Nepomucký. Dobre že viem, že ho bude treba poriadne hľadať :-)
    Zdraví Daniela - https://photos.app.goo.gl/iPpvmTqjc5cN1Ky78

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vítám tě moc Danielko!!! Tak to je hodně velký rozdíl! V kterém roce to bylo prosím tě focené? No my měly naplánované s jednou blogerkou příští týden Kutnou Horu a výstavu Jiřího Trnky, na velikonoce jsem taky už konečně chtěla vyrazit na chatu ale co už, pokud to k něčemu bude dobré a pomůže to, tak to jsou dobrá rozhodnutí....

      Vymazat
    2. Už ani neviem, či som si fotku uložila z internetu, alebo mi ju poslal jeden podobne "postihnutý", ktorý tiež fotí sochy Nepomuckého. Fotka ukazuje dátum január 2018.
      Dúfam, že opatrenia, ktoré boli prijaté, prispejú k tomu, aby sa vírus naďalej toľko nešíril. Len škoda, že ich neprijali oveľa skôr a že Taliani nezrušili benátsky karneval, ktorého sa zúčastnilo plno Aziatov.
      Tak veľa som mala toho s pribúdajúcou jarou naplánované, ale teraz sedím doma. Asi už aj toho posledného Nepomuckého, ktorého som fotila, som si mohla odložiť na neskôr. Predpokladám, že v tom preplnenom vlaku, ktorým som 2. marca cestovala, sa na mňa nič nenalepilo. Už sú to dva týždne.
      https://svatyjannepomucky.blogspot.com/

      Vymazat
    3. Je fakt, že musí být už o dost staršího data, já jí fotila poprvé snad v roce 2015 a to už byl takhle zarostlej. Já doufám, že snad zatím jsme všichni bez viru. Dneska jdu šít nějaké roušky, jak pro dceru tak pro malou a pro sebe a muže. Některé markety nechtějí dovnitř pouštět (Billa) lidi bez roušek na nákup. Přitom ani oni sami je nemají. To v Lidlu už je má personál. No jestli se to osvědčí to co se všechno dělá, tak O.K. Taky si říkám, že pokud to nebylo přijeté ve dvanáct, tak pět minut po dvanácté určitě. ne -li o něco dýl. Mohlo se dávno dřív udělat spoustu věcí. Jenže to si pan Bureš plácá po ramenou jak je on a jeho vláda dobrej. Prd ....

      Vymazat
    4. Máš pravdu. Aj Google mapa z 2014 ju už ukazuje zarastenú brečtanom.
      https://www.google.com/maps/@50.0906542,14.3899983,3a,37.5y,327.89h,84.15t/data=!3m6!1e1!3m4!1spArpkhL6NQbwCvK3WnPubg!2e0!7i13312!8i6656
      Aj ja sa chystám dať dokopy nejakú rúšku, ale nemám doma ani látky, ani nič k tomu :-( Musím rozstrihať nejaké staré oblečenie, alebo posteľnú bielizeň. V obchode som bola naposledy v piatok a tak skoro sa ani nechystám. Zatiaľ ani nemôžem, lebo sa nemám čím chrániť, bez toho ma do žiadneho obchodu nevpustia.

      Vymazat
    5. Já mám zásoby látek velké, ale zas mi chybí gumičky a do města se nedostanu, protože jsem furt v práci. A když ne tak šiju roušky až do večera.

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....