21 listopadu 2019

Záhon ...




.... který je vlastně dominantou, centrem a místem mého většinového květinového focení je vcelku malý. Tak 5x4 plně osázené metry. I když se mi zdá, že tam ještě je furt dost místa na další kytky. No po letošním masivním dosázení asi chvíli počkám až se trochu kytky rozrostou a pak se uvidí jestli budu pokračovat. 
Dost často tu čtu : " Ty musíš mít hotovou botanickou zahradu! "
Není tomu tak. Mám jen tenhle záhon, pak úzké účko kde jsou spíš keříky, ale hlavně pivoně. To na své dosázení i něčím jiným čeká, i když teď na podzim tam přibyly okrasné česneky. Ty tedy při mé posedlosti touhle cibulovinou budou na mnoha místech. Dál pak celý tulipánový a růžový záhon podél terasy. Ten má tak 5x1m a půlmetrový rantl kolem jezírka, jehož valnou část tvoří hyacintoviště a zbytek okrasné trávy. To je celá moje kvetoucí botanická zahrada. 
Na základě těch komentářů mne napadlo udělat takový časosběr, záhon v běhu času. Takže se můžete podívat na zákulisí mých květových fotek ....

Začínáme dubnem. To se jako první ukáží tulipány. Nejdřív těch pár botanických a listy od velkokvětých.


Koncem dubna jsou tulipány v plném květu a začínají se zelenat trvalky


Začátek května a přidávají se i skalkové kosatce. A plevel...


Koncem května už pominula nádhera tulipánů, kvetou orlíčky, okrasný česnek, ladoníky, hyacintovce a rozrazil


Začátek června a katalpa začíná konečně ožívat listy, tulipány jsou éé, kvete turan, Tradescantia a vlády se ujímají lupeny host


Půlka června a stále kvete turan, další odrůdy rozrazilů, astilbe a růže. Katalpa nasazuje květy. No, nebyl to úplně nejšťastnější nápad zasadit jí doprostřed záhonu, nikdy bych to neudělala, kdyby mne nespletla cedulka s výškou do dvou metrů. Kdybych každý rok pravidelně a brutálně nestříhala a neořezávala, mám dneska už nejmíň šestimetrový strom. A možná i vyšší ...


Začátek července. Katalpa kvete jak divá, turan taktéž, rozrazil a růže se snaží jim šlapat na paty. Do toho žlutý řebříček a fialovorůžová monarda a poprvé mi kvete chocholatice. Záhon konečně opustily nevzhledné zbytky tulipánů a narcisů, je krásně vypletý a zarovnaný. Vlastně je na vrcholu kvetení ...


 Na začátku srpna přebírá vládu na záhonu žlutá. Vytrvalé slunečnice a třapatky. Růžové Echinacey a bílý snědek. A plevel ...


Konec srpna. Přidal se žlutý záplevák, hosty, astilbe a floxy a Bobeš dělá dozor ...


Začátek září. Žlutá sice stále ještě vede, ale spousty trvalek už je odkvetlých a ostříhaných. Chocholatice má místo květů semeníky, to samé rozrazily ...


Začátek října byl ve znamení silných fukejřů a odnesla to jedna větev katalpy. Kvetoucí kytky zastupují už jen malé astřičky a záplevák ...


A jsme tam, kde jsme začali. Listopad, prázdný záhon, opadaná katalpa. Příští rok už budou tulipány po celých dvou delších stranách záhonu, po kratších narcisy, tulipány ještě doplní holandské irisy. Přibude růžový a bílý ladoník, růžový hyacintovec a okrasné česneky. Naopak záhon opustí keř levandule, ta poputuje ke svým družkám do jiného záhonu.


21 komentářů:

  1. Zajímavá časosběrná reportáž a krásné proměny záhonu. Katalpa má krásné květy, roste u domu, kde jsem jako dítě bydlela. A je hodně vysoká.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ta katalpa by opravdu už byla pěkně vysoká. Každý rok jí fakt seřezávám co to jde, díky tomu také nasazuje na květ, ale i tak má každoroční přírůstky přes metr.

      Vymazat
  2. Pěkná časosběrná "zahradní reportáž". Někdy se až zdá, že to není stejné místo :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, jak počasí tak i místa focení se občas změnily. Ono je i zajímavé pozorovat jak se měnilo nejbližší okolí...

      Vymazat
  3. Tak mně by "jen" tenhle záhon bohatě k vyřádění stačil, paráda!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však on dá zabrat! Ale spoustu komentářů jsem měla právě ve smyslu, Jé tak ty máš doma úplnou botanickou zahradu, tak jsem chtěla ukázat že tomu tak není.

      Vymazat
  4. Takové články mám ráda, zase jsem se pokochala kytičkami. Je zajímavé nafotit jak se zahrádka mění, taky jsem kdysi měla články s názvem proměny. Těším se na jaro, až mi vyrostou nové kytky, taky jsem jich letos dost zasadila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mám několik článků na blogu taky, jak ta naše zahrada vypadala a jak se změnila a mění. Já jsem hlavně zvědavá na tu hromadu nových cibulovin co jsem letos koupila ať v Lidlu nebo v Lukonu.

      Vymazat
  5. Skvělý nápad udělat toakový krásný průřez časem. I já mám spoustu nových kytiček a vlastně jsem také zvědavá, jak přezimují i ty předloňské, letos poprvé kvetoucí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No je to taková z nouze ctnost, ale říkala jsem si, že by to pro ty, kdo neznají mou zahradu mohlo být zajímavé. Ty už víš, že tu nemám žádnou óbr květinovou výsadbu, že to je jen tenhle záhon a pak něco na tom okolo magnólie, ale pro ostatní mne napadlo udělat takovou exkurzi.

      Vymazat
  6. Takový malý pozemek a co nadělá díky tvé práci parády.Moc povedené!
    Na mém záhonu před domem už kvetou jen měsíčky zahradní, ale ta žlutá a oranžová v tom mrazíkem spáleném listí pěkně svítí!
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takový malý pozemek nemám (no celá zahrada má 1500 m) relativně malý je jen ten záhon. A práce je na něm taky dost a dost ;-)

      Vymazat
  7. Nádhera, to je neuvěřitelný, že je to furt ten samý záhon, teda aspoň pro mě....)
    A konečně je i vidět větší kus zahrady.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám na blogu i celou zahradu,v článku někdy z června nebo července.

      Vymazat
  8. Vendy, krásně jsi zaznamenala jeden rok záhonu. V každém období vypadá jinak a stále v něm něco kvete. Nádhera. Já bych za chvíli nevěděla, kde co mám zasazené. .o)
    Přeji hezký víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já taky nevím, ale jak zjistíš na té první fotce mám tam jmenovky abych věděla aspoň trochu co tam je....

      Vymazat
  9. Jo také máme zahrádečku jako dlaň...ale těšíme se z níí moc...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já zrovna zahrádečku jako dlaň nemám. Ale jen malou část mám okrasnou, na to že tu je ještě hromada místa na záhony. Tak ony nějaké přibudou, nicméně už budou koncipované trochu jinak.

      Vymazat
  10. Pěkný nápad, skoro z ničeho se vyloupne vějíř vzrostlých květin se spoustou barevných květů a vše nakonec s podzimem odezní.
    A s naším životem to dopadne stejně.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....