06 října 2019

Dvě ....




.... pražské dominanty, které při pohledech ze zahrad nemůžete přehlédnout, protože je máte vlastně na dosah ruky. Na ty samozřejmě nemůžu zapomenout, protože patří k těm nejkrásnějším. Pražský hrad a kostel sv. Mikuláše na Malé Straně. V prvním jmenovaném jsem bývala jako malá týden co týden, v té druhé jsem byla v dětství jen jednou a na věži dokonce poprvé až vloni. Ale rozhodně to stálo za to ....





V popředí dvě věže jednoho z nejstarších pražských kostelů, Panny Marie pod řetězem patřícímu ke komendě Maltézských (Johanitů) rytířů. Stával u paty Juditina mostu. Komendu založil první český král z rodu Přemyslovců Vladislav I. v roce 1158  - 1169. V roce 1182 vystavěli johanité trojlodní románskou baziliku. V polovině 13. století byla komenda obehnána hradbami  s věžemi, čímž dokonale bránil přístup k mostu. Ve 14. století začala jeho gotická přestavba která musela být částečně hotová (kněžiště) roku 1378, protože zde mělo být jedno z míst kde byl vystaven zesnulý císař a král Karel IV. 
Za dvěma věžemi kostela je vidět Týnský chrám, vlevo od něj zelená střecha druhého kostela sv. Mikuláše, zprava věž Staroměstské radnice, za ní vykukuje Prašná brána, a zcela vpravo opět věž astronomické observatoře Klementina a kupole křížovnického kostela sv. Františka s Assisi. 


Tenhle pohled mám asi nejraději ...


18 komentářů:

  1. Krásné fotky a krásné památky. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No památky určitě, ty nemůže tak moc někdo zprznit. O fotkách se to už říct nedá 😆

      Vymazat
  2. Anonymní6/10/19 13:13

    Když šel můj muž do důchodu, chodili s kamarádem, taky důchodcem, po pražských věžích s foťákama a obešli vše, co se dalo, třeba i tu ve Svatovítském chrámu, a dost jsme jim záviděla. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to bych si taky dala líbit. Akorát ty schody jsou vážně děsný 😏😆

      Vymazat
  3. Tyhle pohledy jsou opravdu krásné. Moc se mi líbí předposlední fotka.Stáka jsi na správném místě, abys ve fotografii nic nezastínila, nepřekryla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za prvé je to hodně přiblížené, a pak, byla jsem v takové výšce že tam nic nevadilo.

      Vymazat
  4. Pražské věže pěkně přehledně :-).

    OdpovědětVymazat
  5. Pěkně tam vykukuje Vítkov s Žižkou. Zajímavá je tvá informace, že v kostele sv. Mikuláše se lze dostat i do věže.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se to dozvěděla na fb v jedný fotoskupině. Akorát těch 220 schodů je hodně náročnejch. Na tom ochozu už se ti solidně motá palice jak jdeš pořád dokola. Fotky z věže, StB pozorovatelny a pohledy na Prahu mám na blogu. Co mne nejvíc překvapilo je ten fakt, že věž nikdy nepatřila církvi, byla to městská hláska a hlavně požární.

      Vymazat
  6. Krásné fotky i v předchozím příspěvku. Prostě Praha stověžatá.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ještě víc jak stověžatá. A ještě budou fotky z další krásné zahrady. 😁

      Vymazat
  7. Odpovědi
    1. To bezesporu. Je fotogenický, roztomilé buclatý, zkrátka vrcholný baroko a navíc focený z nejkrásnější pražské barokní zahrady. 😉🤗

      Vymazat
  8. Ty to v Praze fakt umíš, je cítit, jak blízké srdci to tam máš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle jsou stavby samy o sobě tak fotogenické, že se fotí bez problémů. Ale nezastírám, že to pro mne vždycky bude srdcovka.

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....