13 září 2019

Uličky ...




.... starých městských center mají své úžasné kouzlo. A je jedno jestli se jedná o Prahu, Třebíč, Telč, Český Krumlov či jiné. Dávají nahlédnout do doby kdy města vznikala, rozvíjela se. Kde před vámi defilují staletí a vývoj města od malých domečků chudiny, přes honosnější domy měšťanů až po paláce šlechty. Tady v těch úzkých uličkách na vás dýchnou staletí a jsou zde stále přítomná. V podobě domovních znamení, architektuře, prostě kdo je vnímavější cítí je ve vzduchu. Proto se taky tak ráda v těch starých uličkách procházím, nahlížím do nich, nasávám vzduch ztěžklý dějinami ....


Tak, a jsme u toho že když dva dělají totéž, není to totéž. Tenhle a následující pohled jsem fotila zároveň z Čerfem. Někdo, kdo je chytrý (Čerf), si prostě popojde a schová popelnice za motorku. Jiný, kdo nemyslí fotograficky (já) si přidělá práci a pak tráví nějaký čas retušováním a popelnice vymaže. Aby fotka nebyla úplně stejná i barevností (to by se stejně díky odlišným objektivům nestalo) prohnala jsem jí trochu filtry.
 Jinak obě fotky můžete porovnat tady http://pvapenik.blog.cz/1909/novy-svet-v-mizernem-svetle


Někdo fotí naležato, někdo nastojato. Ulička i pohled stejný....


Kostel na zdi. Známe ale i kostely ve zdi. I takový v Praze je. 



Ulička Thunovská. Tvoří na mapě jakési U. Tahle část je průchozí, její druhá část ne. Ta je za zamčenou mříží.
 Kdysi dávno, ještě na učňáku když jsem prodávala v Perlové ulici (v papírnictví ! aby nedošlo k nějakému omylu) chodil k nám do obchodu mladý policista. Vždycky slušně smeknul služební čepici, pozdravil a začal se s námi bavit. Velmi se mu zalíbila jedna naše kolegyně, aby ne, byla to křehká blondýnka ne nepodobná Agneth Faltskog z ABBA.
Zkoušel to na ní dost dlouho, ale odolala. Zanedlouho odešla na mateřskou, ale on k nám chodil dál. Snad ze zvyku, snad že doufal, že se tu s ní někdy setká. Tady v Thunovské kdysi mívala policie svou ubytovnu kde bydlel a kam jsem mu jednou z nějakého zvláštního popudu poslala pohled. Dopadlo to tak, že jsme spolu nakonec začali randit my dva, ale jen do okamžiku kdy se u něj začaly projevovat dosti protivné majetnické sklony vůči mé osobě. To u mne chlapec hodně rychle skončil. Později přešel do služeb Celní správy na pražské letiště, a jednou, to už jsem byla vdaná a čekala dceru jsme s prvním mužem jen tak zajeli na výlet na letiště a napadlo mne, jestli tam ještě náhodou nedělá. Dělal, ale ženatý nebyl. Tak s jeho sklonem považovat partnerku za svůj majetek asi těžko někoho našel


Pohled do nepřístupné části. Prý ale dřív jí bylo možné projít


Tak, a došli jsme na konec Thunovské a před námi je věž kostela sv. Tomáše. Odsud jsme se propletli další spletí uliček až do ulice Sněmovní odkud je vchod do palácových zahrad pod Pražským hradem


P.S. Pro porovnání, tady je ta fotka před retuší a úpravou







10 komentářů:

  1. Je prima, že máš takového parťáka na focení. Čerfovy fotografie jsem viděla, tedy i tu s motorkou.
    Také miluji procházky starými úzkými uličkami, představuji si, jaký život tam kdysi byl. A dnešní procházka pražskými uličkami se mi zase moc líbí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem vždycky ráda, že mne nepošle do háje já s ním můžu vyrazit.

      Vymazat
  2. No jo, když já se snažím pokud možno neretušovat (kromě bodových retuší vypadlých pixelů kvůli tisku na velký formát), tak to prostě musím zařídit jinak :-). Zrovna Thunovská je moc pěkné místo na noční focení. Počkám si, až na noc nebude třeba tak dlouho čekat a vyrazím :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sem si říkala, že bych tě poprosila o doprovod na večerní focení, jenže to chce stativ a cestovat s ním a taškou s věcmi a menáží se mi moc nechce. Tedy spíše vůbec ne. Ty prostě myslíš hlavou a ne pilinama! Proto nemusíš retušovat. 😉😆

      Vymazat
  3. Pěkné. Retušovat umíš. Ty uličky některým městům závidím. U nás v okolí už nejsou. A když někam jedu, tak většinou o nich nevím nebo nemám tolik času, abych se jimi mohla nerušeně projít. Opravdu mají své kouzlo a turisté se jimi neprodírají.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No nepřála bych ti to tam vidět v plné sezóně, to je tam hlava na hlavě a rozhodně je takhle prázdné nenafotíš.... Stejně jako v centru Starého Města.

      Vymazat
  4. Vendy, super fotky, uličky jako malované. Ty popelnice bych ale retušovat nechtěla, to sis asi dala, co? No, někdy je to zapotřebí a Tobě se to povedlo skvěle napravit.
    Měj fajn dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na tom malým rozměru to ještě jakž takž ujde, ale ve větším by to byla bída bídoucí.

      Vymazat
  5. Zeď a úzká ulička...to působí vždy tajemně...

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....