04 srpna 2019

Kde se vzal ...





.... tu se vzal na zahradě v trávě. Drobný červený vlčí mák. Asi mne někde nějaký vyslyšel, když jsem říkala že bych si je chtěla vysít jako barevný protiklad ke kopretinám. Ovšem pravdou je spíš to, že ho tu vysel nějaký pták který se krmil lojovými koulemi, kde mák je, a občas se tam najde i semínko máku divokého. Už jednou se mi to stalo, když jsem je měla sama na zahradě. V srpnu se mi tu objevilo asi šest nebo sedm trsíků těhle máčků. Letos jen dva, ale tentokrát si je zkusím opravdu plánovaně vysejt. Ostatně začínám zjišťovat, že se mi začíná zahrada měnit z travnaté zelené, s květenou tomu odpovídající, v zahradu stepní. Stejně překvapivě se mi tu najednou zjevily klasické Slzičky Panny Marie. Už tu musí být asi delší dobu, protože zaujímají dost velkou plochu. A tím, že se letos tráva neseká a je sucho a teplo, mají ty správné podmínky ke květu. Dokonce i tráva se začíná měnit. Normální mizí a na její místo se stěhuje stepní kostřava. O té jediné vím, kde se tu vzala...vysemenila se mi ze záhonu s travami. A tak si tu za chvíli budu možná moci zřídit i zahradu pouštní ....










Na máček jsem si vzala vyvětrat starosklíčko Industar a mezikroužek pro detailní záběry

10 komentářů:

  1. Vendy, povedené fotky a krásné detaily. Měj prima neděli. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky...teď se oproti dopoledni zatáhlo a začal foukat hnusně studenej vítr....takže to konečně možná vidím na to válení se.

      Vymazat
  2. Krásné fotky. Také si všímám, že se mění trávníky na našem sídlišti. Teď tu hodně kvetou fialové kytičky, bohužel neznám jejich název. Až půjdu ven, tak je zkusím vyfotit.
    Měj hezký den. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Troufla bych si říct že to jsou buď chrpy, nebo slézy

      Vymazat
  3. Jejda, že já si na tebe nevzpomněla s mákem. Vysela jsem ho přímo do země na různých místech a uvidíme jestli vyrostou nebo ne. Myslím na tebe s tou růží. Po ostříhání starých květů opět vyrazila jak blbá a kvete jak o závod. Jen má docela krátké stonky, tak ti nebudu posílt řízky, ale už asi po tomto odkvětu pošlu více celých větciček a ty už si to podle svého uvážení nařežeš. Se změnou klimatu se budou měnit i naše zahrady.....Máček jsi krásně nafotila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, v pohodě. I když nejlepší jsou na řízky boční větvičky které se odlomí i s patkou, ty nejsnáze zakořeňují....

      Vymazat
  4. Krásný jsou ty jejich sukýnky, hezky letní...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sukýnky mají hedvábné, a květy vábné...

      Vymazat
  5. požáry ze čtyř stran, hoří léto...červěně kvetou vlčí mákxy v obilí (Pavlica)..´ˇz od dětství mne vlčí mák fascinuje, nádherná kytka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. krásná,křehká a přitom nesmírně vitální...

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....