08 června 2019

Vratislav ....





.... Wroclaw nebo také Breslau je čtvrté největší město Polska s 640 000 obyvatel. Je to turisticky nejnavštěvovanější město Polska a zároveň také jedno z nejstarších. Nejstarší dochované osídlení kmenem Slezanů na zdejším hradišti se datuje kolem roku 1000. Proč se jmenuje Vratislav jsou dvě možnosti. Pro nás by byla samozřejmě lepší rozšířenější verze, že to je po přemyslovském knížeti Vratislavu I. který na strategické křižovatce obchodních tras Via Regia a Jantarové stezce a navíc na řece Odře město založil. Ale také se může jmenovat po polském biskupovi Vratislavu.
Skvělá poloha městu zabezpečila rychlý ekonomický vývoj.  Vratislav vždy byla v úzkém vztahu k přemyslovským Čechám, ať ještě ke knížectví, nebo později jako království,  za vlády Václava II., Jana Lucemburského, Karla IV a nějaký čas ještě i za Václava IV.  patřilo celé Dolní Slezko a hlavně město Vratislav pod země Koruny české. Císařským výnosem Karla IV. byl zdejší arcibiskup jmenován císařem, a po dobu vlády Přemyslovců to většinou vždy  některý z Přemyslovců byl. Hlavně z jejich opavské větve. Ta díky nemanželskému, ale zlegitimizovaného původu vévody Mikuláše Opavského (syn Přemysla Otakara II. a Anežky z Kuenringu, pro nějž Přemysl vymohl u papeže dispens k následnictví, v případě že nebude mít syna z manželského lože) a z které pocházelo mnoho významných církevních činitelů nejbližších českým králům. Po Přemyslovcích ovládli město Jagellonci a po nich až do roku 1742 Habsburkové, kteří celé Dolní Slezsko prohráli v prusko - rakouské válce, a to se stalo součástí německého císařství. Vratislav se stala po Berlíně druhým nejvýznamnějším městem Německa. Vzhledem k poloze, ale za II.světové války na to doplatila protože jí Hitler vyhlásil Pevnostním městem Breslau, s povinností bránit se do posledního muže. Proto město potkal stejný osud jako Drážďany, celé centrum bylo vybombardované, většina památek lehla popelem, ale stejně jako Drážďany i ona vstala jako Fénix z popela a od 80. let 20.století se opět skví v celé své kráse ....



16 komentářů:

  1. Wroclaw znám akorát z okénka autobusu, za to vlakové a autobusové nádraží znám dokonale! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to krásné město. Stojí to za to se do něj zajet podívat.

      Vymazat
  2. Anonymní8/6/19 16:12

    Do Wroclavi se ráda kdykoli vrátím, počítat další trpaslíky. Byla jsem tam jednou v zimě
    ( advent ) a jednou v létě a vždy mě okouzlila. Chtělo by to tři dny v kuse, abych si vše prošla.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je fakt, projít všechny její památky a zajímavosti se opravdu za půl dne nedá. My dali tak akorát to centrum a šli do dvou kostelů, víc jsme nestihli. Třeba co by muselo být super zajet si na vyhlídku na Sky Tower, nebo si projít ty ostrovy. No a samozřejmě najít všechny trpajzlíky...

      Vymazat
    2. Anonymní8/6/19 20:45

      Wendy, mě ty dva dny taky nestačily, ale naladily, abych tam zas jednou jela. To samé v Krakově a jinde v Polsku.
      Hezky jsi to napsala. Ale Ksiaž jsem neviděla a to ti závidím. Jiřina z N.

      Vymazat
    3. Na jeden den, resp. na půlden je to opravdu moc málo. Jediné štěstí je, že v tom centru je tak nějak všechno pohromadě, anebo lehce dostupné tramvají, nicméně i tak je to na víc dnů....

      Vymazat
    4. A kolik´s traslíků našla celkem?

      Vymazat
    5. Málo, byly to takové dostihy projít valnou část centra a moc se nedalo zastavovat na focení prpajzlíků. Už jsem to několikrát zmiňovala, davy, davy a každé zastavení znamenalo ztratit okamžitě z dohledu skupinu a průvodkyni.

      Vymazat
  3. Zajímavý článek, ráda jsem se seznámila s historií Wroclavi. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je taková moje slabůstka. Že se musím tak nějak podívat do historie a něco z ní uveřejnit...

      Vymazat
  4. Byla jsem ve Wroclavi v rámci zájezdu. Projít vše, co město nabízí se nedá. Ale i tak to stálo za to.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Krakow jsem si dělala zálusk, ale ten zájezd který jsem chtěla absolvovat sloučila cestovka s dalšími dvěma na víkendovouz poznávačku a na to už nemám finance.

      Vymazat
  5. No jo, Anežka Palceřík se měla k světu. Ale donedávna jsem třeba nevěděl, že opavští Přemyslovci "z levého boku" měli za Lucemburků cosi jako své pražské "velvyslanectví" ve Faustově domě a vládnoucí rod se velmi snažil mít s nimi bezproblémové vztahy, protože přece jenom - pořád to byli Přemyslovci :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele, odkud víš že se Anežce s Kuenringu přezdívalo Palceřík? Copak Anežka, hlavně se činil Otakar! Přemyslovci, alespoň ti napůl lucemburští byly v Evropě obrovskou výjímkou co se týče rodinných vztahů. Krom Jošta Moravského, který byl taková ta rozvracečská černá ovce a dokonce mu je připisovaná i smrt Karlova syna s Eliškou Pomořanskou Jana Zhořeleckého, který měl být místo Václava IV zvolen císařem, se mezi sebou opravdu milovali a mohli se jako bratři spolehnout jeden na druhého a to i mezi levobočky. Což se o ostatních vládnoucích rodech říct
      nedalo, tam si naopak dělali co nejhoršího mohli. Proto také byl Přemyslovsko - Lucemburský rod tolik století předním evropským vládnoucím rodem bez kterého se neobešel žádný císař ani král, a hlavně ne bez podpory kutnohorského stříbra..... neboť to dělalo české krále tím čím byli. Vidíš, o tom Faustově domě jsem nevěděla, tedy spíš o předchůdci nynějšího paláce.

      Vymazat
  6. Wroclaw (Vratislav) je s Krakowem považován za nejkrásnější polské město, ale zatímco v druhém jsem byl 4krát, a to i na více dnů, v prvním nikdy.
    Se zájmem si přečtu celý seriál, rád bych se tam někdy dostal.
    Fotka s mostem a cihlovým kostelem za ním je parádní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si tam zajeďte, stojí to za to, nicméně je lepší na více dnů, aby sis v pohodě všechno prošel a prohlídnul. Jo, a vzít si mapku pro hledání trpajzlíků! ;-)

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....