09 dubna 2019

V zajetí kamelií ....




Po trochu delší přestávce, částečně plánované, částečně neplánované mám konečně možnost začít psát o mém výletu z 30.3. Ten se nesl ve znamení květů kamélií a orchidejí. Zatímco rozmanitost orchidejí je mi vcelku známá už z jiných výstav, kamélie pro mne doposud byly tak trochu velká neznámá. Ne že bych tuto květinu neznala, ale neznala jsem tu úžasnou rozmanitost květů a jejich barev a barevných kombinací. Musím říct, že něco tak nádherného jsem dlouho neviděla.
Celou tuto krásu můžete obdivovat v letohrádku zámku Zuschendorf který najdete v údolí Seidewitztal při výjezdu z města Pirna směrem na město Liebstad, a v přilehlých sklenících jeho parku. 
Zájezd je časově naplánovaný do jejich nejkrásnějšího kvetení, kdy už je většina květů rozkvetlá, ale stále ještě jsou na keřích i poupata. Máte tak možnost vidět tyto květy v různých stádiích. Zajímavá je prezentace, protože ve sklenících jsou už keře ve velikosti ne zrovna přenosné, některé mají kolem tří metrů a kmínky o průměru 20 cm. Všechny květy jsou aranžovány v miskách z vodou, ve venkovních prostorách ve fontánkách. 
A protože jsem fotila a fotila a fotila a neměla jsem stále dost té krásy, květy jsem uspořádala do koláží. A stejně se do jednoho článku nevejdou ....


Květy mají různé velikosti, od pouhých pěti centimetrů až k obrům kteří mají kolem 20 cm v průměru, jsou jednoduché, poloplné i plnokvěté, dokonce zde najdete ve skleníku i pnoucí formu....











Kamélie (Camellia japonica) a čajovník (Camellia sinensis) jsou dvě tváře téhož rodu, jedna poskytuje potěchu oku, druhá chuťovým buňkám a obě tak činí velmi dobře. Musím říct, že jednu už mám ráda dlouho a té druhé jsem přišla na chuť teď a vážně uvažuji o tom, nějakou si pořídit. Jenže proboha jakou, když sami vidíte že nelze preferovat jedinou z těch mnoha odrůd !!!
U nás najdete krásnou sbírku kamélií na zámku Rájec - Jestřebí kde také bývá v březnu výstava.

22 komentářů:

  1. Bože ... to byla krása, o 100% větší zážitek než celé orchideje !!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Víš co? To bylo i tím prostředím. Prostě krása patří do krásného prostředí a ne do obřích hal. Ovšem ne že by ty orchišky nebyly krásný, ale jak si správně říkala, byl to chocholouškov.... jo a azalka je čím dál tím krásnější. Teď už je v plném květu a je to jeden soukromý bílý oblak! Tak doufám, že jí nezhubím.

      Vymazat
  2. To je nádhera. Pokud se pro pěstování kamélií rozhodneš, tak budeš mít těžkou volbu.
    Dík za krásné fotografie, potěšily mi duši. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jde o to jestli bych jim mohla poskytnout to chladné prostředí. Mám jediné chladnější místo a to na půdě, ale i tam je víc než těch max 15°C. A pak si vybrat.... 😏🤔

      Vymazat
  3. Nádhera, opravdu nádhera. Také bych nevěděla kterou. :o)
    Vendy, krásné dny Ti přeji. D.








































    OdpovědětVymazat
  4. No to máš pravdu. Bylo to krásné a opravdu vybrat si, toť věc přetěžká ....

    OdpovědětVymazat
  5. To je vážně krása...!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tam by roztálo i tvé nekvětinové srdce ....

      Vymazat
  6. Jo, příroda je mocná čarodějka. Ta ví, jak nás uchvátit, ale také často i zklamat.Je to fakt nádhera.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele, co ti budu povídat. Byla jsem v ráji....

      Vymazat
  7. Náramně vybarvené květy - pastva pro oči, pěkné, moc pěkné.

    OdpovědětVymazat
  8. Anonymní10/4/19 10:10

    Pěkné fotky těch čajových růžiček...pěstoval jsem kdysi příbuzný čajovník, ale v bytě nejsou vhodné podmínky...rodiče na vsi mají už léta pěknou červenou kamelii
    J. Turoň

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obojí chce chladnější období, což už dneska v bytech není, a v RD jen někde. Na to je dobrá zimní zahrada nebo jen lehce temperovaný skleník. No nevím, zatím o tom budu přemýšlet. Mám dobrý prubířský kámen. Koupila jsem si tam nádhernou azalku. A jelikož má na růst a kvetení obdobné nároky jako kamélie a pokud jí nezhubím, a přežije a pokvete, můžu tu kamélii zkusit....

      Vymazat
  9. Opravdu nádhera. Nedivím se, že si nemůžeš vybrat. Na zámku v Rájci jsem byla, ale až koncem července.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No na netu byl psaný Rájec. Já předpokládám, že to je Rájec - Jestřebí, jsou proslulí svými skleníky a pěstováním jiřin. Teď jsem koukala na net a je to Rájec nad Svitavou vedle souměstí Rájec - Jestřebí.

      Vymazat
  10. Anonymní10/4/19 13:28

    Úžasná nádhera, já jsem si myslela, že se za kameliemi jezdí do zámku Pillnitz u Drážďan a ono je to tady. Musím to pořádně prozkoumat.
    V Rájci a Lysicích jsme před časem byli a kamelie jsme neviděli? Ale už je to delší dobu.
    V Liberci v botanické mají kamelií několik.
    Díky za foto.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď jsem koukala, je to zámek Rájec nad Svitavou u souměstí Rájec - Jestřebí. A ta výstava tam byla od 8. - 17.3.19. Takže jsem se tak moc nespletla. Já nevím kam se jezdí, tohle byl můj první výlet. Možná že příští rok si to zopáknu a s našetřenými penězi vyrazím na nákupy. Je toho ještě hodně co bych si tam pořídila :-)

      Vymazat
  11. Nádherné fotky kamélií. :-D Také jsem neměla potuchy o tom, kolik barevných variant může být. Díky za tip, Pirna není až tak daleko mého rodiště a když už nebudu vědět, co navštívit, mám tip na další cíl. I když možná tyto krásky už nebudou v plném květu. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Pirně samotné je také zámek. Kamélie kvetou zhruba od půlky března do konce dubna. Ono pak tam asi po odkvětu nic moc zajímavého není. Tedy leda ty bonsaje.

      Vymazat
  12. Konečně mám trochu představu, k čemu měla vztah Dáma s kaméliemi :).

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....