31 března 2019

Blondýny na cestách, chocholouškov, mnoho krásných květů a jedno město vstalé z mrtvých ...




Když jsem byla vloni na podzim s Blondí na výstavě orchidejí v Botanické, domluvily jsme se, že teď v březnu vyrazíme společně do Drážďan na obdobnou akci. Málem ale na výlet nedošlo, nejdřív kvůli problémům s nástupem a výstupem Blondí v Ústí, potom díky mému ochoření které se mi taky podařilo naštěstí natolik zkrotit že jsem mohla přežít celý den na nohou.
Narozdíl ode mne, kdo musel vstávat ve čtyři ráno, a rozhodně ne s velkou radostí, Blondí v Ústí do autobusu vstupovala rozzářená, odpočinutá a vyspalá...
První na programu byl zámeček Zuschendorf a krása květů azalek a kamélií. Krásné místečko, ohromné skleníky plné úžasných a obrovských keřů, místy i stromů kamélií, a někdy i víc jak dvoumetrových azalek. Místo které dělalo té nádheře víc než důstojný rámec.
Další část nás čekala v Drážďanech, na zdejším výstavišti kde probíhal mezinárodní velikonoční veletrh jehož součástí byla i výstava orchidejí Orchideenwelt. I zde byly vystavovatelé a prodejci z mnoha zemí, známých svými kvalitními rostlinami. I když veletrh byl velikonoční, měl s velikonocemi asi stejně společné jako ruské vojenské čepice s vánočními trhy. Prostě jak to nazvala Blondí CHOCHOLOUŠKOV. Přestože hala s výstavou byla prostá stánků s blbostmi, aranžmá a květy přenáramné, docela mne to prostředí zklamalo. Byla jsem tady v Čechách na výstavách v Praze v Paláci kultury a v paláci U Hybernů a Botanické zahradě, kde prostředí bylo úplně jiné, i když ve velkých prostorách, tak podstatně komornější.
Nebylo tu sice tolik prodejců co v Drážďanech, to v žádném případě, ale prostě mi připadlo to prostředí nedůstojné těch nádherných květin. 
Parádní jarní den jsme zakončily malou procházkou po centru Drážďan a posezením na náměstí Neue Markt před kostelem Frauenkirche v zahrádce jedné velmi pěkné restaurace.
Takže nastávající dny na blogu se ponesou ve znamení barev a květů ....


12 komentářů:

  1. Důležité je, že jsi zvládla chorobu a mohla jsi cestu absolvovat. :-)
    Budu se těšit na další reportáže.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No nemůžu říct, že by tenhle víkend byl odpočinkový. Dospávala jsem a pak sázela to co jsem si ořivezla plus něco co už jsem měla doma a bylo potřeba to zasázet, a jen jsem si na chvíli lehla, zjistila jsem že je čas na odjezd na večerní koncert O.Havelky do Litomyšle. Chvílema jsem měla problém i přes ty super výkony udržet oči.

      Vymazat
  2. Vendy, krásné květiny určitě převáží to negativní. Moc se těším na krásné fotografie. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chvilku mi to dá než to zpracuju, ale budou, budou....

      Vymazat
  3. Zřejmě výstavy orchidejí v botanické ať už té Na Slupi či Trojské, nemají hned tak konkurenci...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Troji jsem nebyla, ale myslím si že zas co se týče množství jak prodejců, tak vystavených úžasných aranžmá to tedy zas bylo fákt TOP. Pokud člověk nejel už z pevným s úmyslem koupit opravdu ten který druh tak se tam úplně ztratil. Protože co se tam nabízelo k prodeji, to bylo neuvěřitelné množství barev, velikostí a tvarů či kombinací všeho dohromady. A to samé se pak týkalo i normálních zahradních rostlin.

      Vymazat
  4. Co se týče exponátů, luxusní nálož botaniky, parádní aranže, krásné a zdravé... ovšem ta miliarda lidí je fakt na pěst !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak o tom kolik čeho tam měli, to opravdu bylo luxusní. Ale toho lidstva, no..... A i ta hala prostě k těm nádherám neseděla. Oč hezčí by to bylo v takovém prostředí zámku co byly ty kamélie....ty orchideje jsou noblesní květiny a zaslouží si noblesní prostředí. Ale i tak jsem za ten den s tebou a kytkama vděčná!

      Vymazat
  5. Jak vidím, tak to bylo docela náročné s tím davem lidí. Ale stejně si myslím, že to pro vás obě byl přínostný zájezd. Jak se říká parádo trp, tak i chceš-li mít přehled a něco si dovézt, musíš se obětovat. Obdivuju, že jsi to zvládla s tou nemocí tak dokonale, že jsi mohla jet. Těším se na fotky až si trochu odpočineš. Já jsem měla nyní také docela náročný víkend a ten pokračuje, nejprve hlídáním pejska a zítra vnučky, protože jim v obci nepůjde elektrika, mají ředitelské volno a i když by mohly být sami doma, tak bez elektriky v domě, kde je všechno na elektriku, je svízelné. Musíme vynyslet nějaký program.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Něco jsem si dovezla, ale překvapivě je to jen jedna orchiška, za to plná taška trvalek, begonky a ještě další cibuloviny. Byly chvíle kdy mi nebylo hej, pořád to není to co by mělo být. A v sobotu večer byl ještě koncert.

      Vymazat
  6. Drážďany mě už dlouho lákají k výletu, byl jsem tam asi 3-krát, ale teď se tam dokonce dá jet i lodí. A také by mě zajímalo, jestli je dnes možné fotografovat ve Zwingeru.

    Vy jste pěkná dvojka blogových zahradnic :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tam byla teď podruhé. Je to zajímavé město, ale díky událostem z války bez historického jádra. Respektive od lety historického. To jak se všechno postavilo po válce do původní podoby je obdivuhodné, ale je to jen 80 let. Jediný kostel který z celého historického jádra zůstal je hodně málo. Ale zas díky labskému pískovci,který strašně rychle černá to není poznat. Jediný kostel Frauenkirche teď po té dostavbě v roce 2005 září novotou. Já ho zažila ještě jako ruiny a působilo to na mne hodně depresivně.... S tím focením ve Zwingeru nevím, neměli jsme tolik času na tom aby se tam zaběhlo...

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....