27 února 2019

U Loučné ...




.... v místech kde se v Litomyšli říká Vodní valy je teď místo, kam musí Bobule každý den. Jsou tu totiž kačenky a vodní pejscí!
A to je teď její nejoblíbenější zábava oba tyto živočišné druhy chodit krmit. A pokud nevíte co jsou vodní pejscí (To "pejscí" )se teď naučila říkat a tak to využívá velmi často, protože má bafbafa (její první označení Matesa a jeho příbuzných) doma a zřejmě usoudila, že ona zubatá a chlupatá stvoření brázdící hladinu Loučné jsou prostě "pejscí" žijící ve vodě ....




Tak teď už víte co se schovává pod pojmem vodní pejscí....
Jsou to nutrie!



S kačenama žijí ve vzájemné shodě, občas jim vyfouknou sousto které ty hladovice hladový nestačej shltnout, vesele a neúnavně mezi nimi plovají a ještě veseleji provrtávají břehy ....


Tedy mě spíš tím svým xichtíkem připomínají čuníky, mají stejnej rypák


Dostat Bobuli od zábradlí je vždycky nadlidský výkon, který se neobejde bez ohromného řevu a vztekání, takže spíš než jako matka a babička vypadáme jako dvě únoskyně....


Ale hlavně nejdřív musí sama ochutnat co kačenkám hází. Až teprve když je sousto schváleno, putuje kačenám.






14 komentářů:

  1. To připomíná park u autobusáku na Mělníku, nutrií a kachen je tam také neúrekom….ale pěkné...vodní pejsci to se poedlo..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nutrie jsou velkým problémem ve volné přírodě i ve městech. Jsou velmi životaschopné a dokáží se dobře přizpůsobit.

      Vymazat
  2. Nutrie jsem ještě neviděla, u nás jsou jen kačenky. V létě jsme je s vnoučaty také krmili. Děti to bavilo a kačky vylezly z vody až k nám na břeh. A pojmenování nutrií "vodní pejscí" se mi moc líbí, děti někdy vymyslí neuvěřitelné názvy. Naše vnučka říká vidličce "pojka", vůbec nevíme jak na to přišla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady na přehradě jsou taky voražený a jak si tam sedneš už valej přes celou přehradu a lezou až k tobě. A na Mníšku jsou taky stejně drzý.

      Vymazat
  3. Nutrie jsem viděla naposledy jako malá u babičky, chovala je v kleci. Už je dávno nemají, ale tu klec jo, má dobře přes třicet let a pořád drží, ve větru, sněhu i dešti :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nutrie se chovaly na kůže stejně jako králíci. A pak i na velmi dobré a dietní maso. Mě tedy chutnalo moc. Lidé kteří je na výkup pěstovali po výhodnosti cen je většinou vyházeli do přírody aby se staral samý o sebe. Teď se stávají v mnohých městech i místech velkým problémem.

      Vymazat
  4. Pěkná podívaná na "vodní pejsky". Jedla jsem z nutrii klobásky a byly výborné, teda ze začátku jsem nevěděla, že jsou z nutrii, ale kupovala jsem je stále :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ony jsou mnohem lepší než králík. U nás bylo jejich maso hodně oblíbené.

      Vymazat
  5. Nutrii takto v přírodě jsem ještě neviděla. Vodní pejsci, to je hezký. Bobulka někde bourala, že má na očíčku modřinu, nebo se mi to jen zdá?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš správně. Flákla se o umyvadlo. To už prej je minimální.... No když jste byli v Litomyšli, tak jste na Valech byli, to je to dětský hřiště, tak jste tam ty nutrie vidět mohli ...

      Vymazat
  6. Anonymní2/3/19 11:02

    Já nutrie viděla snad naposledy v ZOO, když jsme tam byli v létě s vnoučaty. Pojmenování vodní pejsci je super a já věřím, že se ujme. Podobně, jako se u nás ujal výraz "ťon". Chudáci sloni se od nás už asi jiného pojmenování nedočkají. :-D Signora

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hradec nebo Pardubice s nimi hodně bojují, lidé je chodí krmit, ony se velmi rychle množí a jsou s nimi problémy...Ťon je taky dobrej!

      Vymazat
  7. Kouzelné je, jak Bobule vykukuje přes zábradlí. V tom jsou malé děti neodolatelné.
    Nutrie v přírodě jsem ještě neviděl, jen bobry, ale i to hodně dávno. Tady by si lovci kožešin přišli na své.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zvlášť ty jejich různé ksichtíky jsou kouzelné. Na solidní límec by to z těch nutrií dalo....

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....