25 února 2019

Dělá mi holka radost....




.... která a proč? Dcera. Už dřív koketovala s focením, tedy takovým tím klasickým výletovým a dovolenkovým. Ale jak se odstěhovala do Litomyšle, začala si víc všímat všeho kolem sebe a hlavně přírody. Tak aby ne, v obou bydlištích má krásné výhledy a co se týče litomyšlských západů, tak ty jsou přímo lahůdkové. navíc scenérie města nabízí mnoho a mnoho fotografy vyhledávaných míst. I tady se dokázala vyřádit a to jen s mobilem. Foťák co měla dřív se rozbil a vlastně ani o žádný jiný nějak nestála. Jenže jak přišla na svět Bobule, už jí mobil přestával stačit a tak projevila přání si nějaký foťák pořídit.
Napadlo mne, že tu zahálí můj šroťáček, ultrazoom kterého se nejdřív po koupi zrcadlovky zmocnila polovice, něco málo nafotila a pak se zmocnila zrcadlovky s kterou nafotila ještě míň. 
Tak jsem jí foťák i s návodem dovezla aby si nejdřív ošahala focení s něčím jiným než mobilem nebo kompaktem  a pak se rozhodla jestli si pořídí něco jiného....
Študuje a zkouší, ale hlavně kouká! Kolem sebe a musím říct že oko má fakt dobrý. Některé snímky jsou opravdu super. A vyhledává místa i témata. Jako včera. Vezla mne z návštěvy domů, zlatá hodinka jak víno a když jsme vyjely do vsi nad Litomyšlí, krásně bylo do kraje vidět na zapadající slunce. Zastavily jsme u dvou ohromných lip mezi kterými stojí křížek, ona vytáhla mobil, já foťák a už to jelo. Kdysi se na mé focení šklebila a měla spousty pitomých poznámek a vida! najednou i ona sama zastaví aby se pokochala a nafotila.... Dělá mi holka radost!


Tady je včerejší západ nad Litomyšlí








26 komentářů:

  1. K některým věcem prostě dojdeme až s věkem...:-). Dobře, že dcera focení ,,propadla", protože fotky jsou moc pěkné.
    Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyhle jsem fotila já, ale ona byla ten kdo inicioval to zastavení na focení. Protože se jí to prostě zdálo hodné zastavení... a to je hodně velký posun.

      Vymazat
  2. Pátá je boží, až budeš mít tu výroční výstavu, tuhle mi prodáš, doufám, za přátelskou cenu, je dokonalá. Máš nacvičený podpis ??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemám nacvičeno nic, a obávám se, že zrovna tahle by tam nebyla. Není focená do takovýho formátu aby se dala kvalitně tisknout ve velkým. Já na takový formát nemám místo na uchování.... 🤔

      Vymazat
  3. Krásný! Já si včera pořídila svojí první zrcadlovku a musím říct, že co fotka, to perla. To, co jsem musela kompaktem cvaknout desetkrát, aby z toho něco vylezlo, mám tady na první dobrou, prostě parádní a čisté fotky :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A copak, copak..to tě mezi náma dinosaurama vítám. Jakou značku a objektiv máš? Tak já přecházela z celkem kvalitního ultrazoomu na zrcadlo takže kvalita byla dobrá, ale ta rychlost, to se opravdu nedá srovnat...

      Vymazat
    2. To bylo naprosto impulzivní, o víkendu jsme objednávali letní pobyt na Slovensku a já si řekla, že s tím kompaktem toho moc nenafotím. A tak ji mám doma :) - úplně obyčejnou, začátečnickou, ale já se zamilovala, je prostě boží! :D - https://www.datart.cz/Canon-EOS-2000D-18-55-IS-SB130-16GB-karta.html

      Vymazat
    3. O lásce na první pohled mi nemusíš vyprávět. takhle jsem se zamilovala do té první zrcadlovky, protože byla vínová! Nádherná vínová metalíza....ono je lepší se naučit na hobby řadě a pak přejít třeba časem na poloprofi. A rozšířit si i portfolio objektivů. tenhle je základní, ale časem zjistíš, že by se šiknul i trochu delší. Já mám 18 -105 mm a 55-200 mm .To ti obsáhne jak focení ve městě nebo i interiéru, tak ta 105 i v krajině, když si potřebuješ něco přizoomovat. A když chceš víc, tak pak ještě delší sklo. Já s tou 18-105 obsáhnu veškeré moje focení, i když občas si říkám, že nějaký širší sklo by se, hlavně na interiéry kde nemáš možnost moc couvat, hodilo. No jedinou chybu to má. Jseš u konkurence :-D

      Vymazat
    4. Jo jo, to já vím, že se mi časem objektivy rozšíří alespoň o jeden, ale na zatím mi to stačí. Rozhodovala jsem se mezi značkou Canon a Nikon, ale protože jsem vesměs vždycky měla kompakty Canony a byla jsem s nimi co do ovládání a funkčnosti spokojená, sáhla jsem po tomhle.

      Vymazat
    5. To je jasné, že když znáš uživatelské prostředí jedné značky, nepohrneš se do druhé. Já jsem každý ten kompakt kterým jsem fotila měla jinou značku tak mi to tak nevadilo, ale jedinou chybu, a to někdy docela podstatnou to má, že Nikon je strašně drahý co do náhradních dílů i doplňků....

      Vymazat
  4. Krásné fotky. Je hezké, že budeš mít s dcerou stejného koníčka.:)

    OdpovědětVymazat
  5. Světelné podmínky byly skvělé, to je dobře vidět na druhé fotce. Upravil bych trochu úhel, aby byla líp vidět jedinečně nasvícená postava na kříži. Vida, dcera si našla svou cestu, vypadá to nadějně :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nasvícený bylo první co jsem hlídala, ale sluníčko bylo v takovém úhlu, že na tu sochu částečně stínily větve těch jabloní.

      Vymazat
  6. Vendy, skvělé fotky, ty západy se nikdy neokoukají. Je super, že focení baví i dceru a že se umí dívat, to je totiž víc, než dobrý foťák. :o)
    Přeji samé dobré světlo. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to určitě, můžeš mít super dělo objektiv i aparát a neuděláš fotku která by zaujala, protože jí nafotíš nudně a bez nápadů. Ale když máš fotografický oko, uděláš zajímavou fotku i kompaktem.

      Vymazat
  7. Vendy, dcera je po Tobě nejen podobou.
    Krásný západ slunce, nádherné fotky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, i jí to dochází stejně pozdě jako mě :-) Tady přímo u nás se západy fotí nedobře, jsme v dolíku a i když vylezu na kopec, tak okolo není nic fotogenického. A to samé na chatě. Takže jsem vděčná za každé takové zastavení na zajímavém místě, kde se dají udělat aspoň trochu zajímavé fotky.

      Vymazat
  8. Anonymní26/2/19 16:26

    Ještě, že Simonka/Beallara nemá zájem koupit fotku číslo 2, musela bych ji přeplatit!
    A fakt mě štve, že to není moje fotka!
    Zdravím z N. Jiřina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježiš, děvčata, vy mě děláte ohromnou radost! Ale pochybuju že bych někdy nějakou výstavu dělala. Nemám žádného sponzora a ani nejsou ty fotky focené pro možnost focení na výstavní formáty. Tak max na A3. Fotím to ve formátu na web a s tím se moc čarovat nedá....

      Vymazat
  9. Slunce čaruje...budu se také muset podívat na nějaký západ u nás...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak máš výhodu jestli nějaké takové místo máš.

      Vymazat
  10. Nakonec se nechala strhnout. Je fajn, že má na focení oko. Zastavení stálo za to. Západ je pak většinou rychlý a ty západy v přírodě jsou opravdu krásné. Fotky se povedly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono najít zajímavé místo je těžké. Aby to nebyl jen oranžovej kruh ...

      Vymazat
  11. Nádherné. Ten žlutý pruh u západu Slunce jsem snad ještě ani neviděl.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....