27 prosince 2018

V muzeu .....




.... nevíte kam se dřív podívat. Tedy alespoň skalní příznivci porcelánu a výrobků z něho. Já jsem toho slintání před vitrínami zcela ušetřená, protože mám ráda jednoduchost, a přezdobenost porcelánových servisů z Míšně mi zrovna nelahodí. Ostatně ani náš cibulák není tím co bych musela nutně mít a sbírat. Nepotrpím si na tyhle serepetičky, pro mne je porcelánový servis jen k tomu, aby se na něj dávalo jídlo a já se neklepala o každý talíř aby se náhodou nerozbil. Ovšem na druhou stranu smekám před tvůrci, ať před těmi dávnými či moderními. A co mne zajímá víc, než celý finální výrobek je to, jak vzniká.To pro ty, kdo by mohli namítat proč že jsem tedy na takový zájezd jela....
A to se mi také splnilo, takže za mne spokojenost. Ale i tuhle návštěvu jako tip na výlet vřele doporučuji. A doporučuji hlídat stránky porcelánky, protože pořádá dny otevřených dveří do všech částí výroby, od začátku, přes vypalování až po ateliéry malířů. Pokud nejede v termínu otevřených dveří, máte možnost nahlédnout pod ruce lidí tvořících tento porcelán jen v ukázkových prostorách a vyslechnout si v češtině výklad o tom, co a jak se tvoří. Tedy nemáte možnost vidět a zažít vypalování a jiné procesy.

A teď tedy vzhůru do muzea....

Figurální tvorba, kachle, vázy ....ať moderní či ta vintage, všechno je z porcelánu možné ....


Sochy svatých, zvony, rokokové hodiny i figurky.
Je pravda že někdy z toho zůstává člověku rozum stát co všechno je možné


Klasická modrobílá kombinace. Ve starých vzorech ale i úplně moderních. Mimochodem, ta kytice je lampa ....



Saxonii tu najdete v mnoha vydáních. Moderní porcelánové artefakty jako solitéry nebo figurky inspirované benátským karnevalem.



Křížová cesta, detail květů, jichž má Saxonia na sukni přesně 8000, bílá zvířata z porcelánu, která se zde dělají od doby legendárního "Labutího servisu" pro knížete Heinricha von Brühl, a samozřejmě nezbytný vývoj značení porcelánu. Úplně první značkou byl monogram AR (Augustus Rex) přes K.P.M. ( Königliche Porzellan- Manufaktur) a  M.P.M (Meissener Porzellan - Manufaktur) či K.P.F. (Königliche Porzellan - Fabrik) až k nynějším zkříženým mečům. Ostatně díky všem značkám lze bezpečně určit stáří výrobku 


Nejen figurky a jídelní servisy, ale i technický porcelán se zde vyráběl. Určitě se každému vybaví porcelánové nádoby ve starých lékárnách


Kandelábr (jak zněl popisek) musel být krásný když se rozsvítil a Marie Antoinetta je taková ta echt figurka z Míšně


Co mne hodně nadchlo, je ta modrobílá pokojová fontánka


Takže první část prohlídky máme za sebou a zítra se podíváme na další část....

20 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Jak jsem psala, já na to moc nejsem, nicméně za podívání to opravdu stálo.

      Vymazat
    2. Pro mne to taky moc načinčané. Kávu nejraději piju z bílého, tenkého porculánu. A polévky ze starého těžkého, kytičkovaného talíře po babičce.

      Vymazat
    3. Já hrnky na kafe střídám podle nálady. Nejraději ale mám z matného modrého skla. Teď, když jsou vánoce tak z vánočního porcelánového a když si dělám espresso, tak mám keramický malý hrníček s dandíkem který jsem vyfasovala na dandičí speciální výstavě.....

      Vymazat
    4. Na kafe občas používám i porculánový hrníček s kocůrem, který jsem kdysi dostal k narozeninám.

      Vymazat
    5. Já tady těch hrnečků mám strašně moc, a to už je na půdě plná krabice. Takže bych mohla každý den mít na kafe jiný!

      Vymazat
  2. Tam by dostala dceřina tchyně ataku šílenství, ona má obrovskou sbírku cibuláku a různých sošek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to ještě není všechno! Tak až se jí budou chtít zbavit, ať jí koupí zájezd do Míšně....;-)

      Vymazat
  3. Nádherné, taky bych nevěděla, co obdivovat dřív.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na podívaní dobrý, mít to ale doma ... No možná mít po někom pravou Míšeň tak je to dobrá investice která má jen a jen vyšší hodnotu .

      Vymazat
  4. Jako malý se mi moc líbily baletky a tanečnice, dneska už mě porcelán tak nebere....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem vždycky jako malá chtěla takový ty porcelánový postavičky co měly sukýnky z tylu namočeného v porcelánový břečce a pak vypálený. Ten tyl se ztatil, ale ten porcelán ho nahradil, takže měly takový různý krásný šatečky.Hrozně ráda jsem se na ně dívala ve starožitnostech.

      Vymazat
  5. To ale nebyla Míšeň, ale spíš Rosenthal.Ten se na figurky specializoval a specializuje dodnes.

    OdpovědětVymazat
  6. Teda nez som pochopil "wo co go"!, to trvalo. (Misen - kto to po cesky pozna?!?) Ja osobne Ikea, aj tak sa to rozbije. Meissen mame kopu, len zavadza a muzeum som tam uz trikrat obisiel oblukom...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na ja, Meissen, natürlich. Tak já někdy názvy píšu v originále a někdy česky. Ale když jí máš doma, cena jen a jen stoupá.... taky je to taková malá finanční pojistka.

      Vymazat
  7. Pěkné na koukání. Já obdivuji starý porcelán třeba ve vitrínách na zámcích, ale doma to mít taky nemusím. Potrpím si spíš na zelené "zámecké" sklo a sbírám zajímavé hrnečky na kávu:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to bych ti mohla předisponovat celou krabici hrnečků. Holka to taky tahala domů, a já to ze skříňky dávám pryč. Teď jsem ještě nějaké hrnky navezla od maminy, ta jich taky měla hromady, ale jen jsme si vybrali každý něco a zbytek šel na vyhození. Z toho jsem měla největší hrůzu, z těch jejích keramických sbírek. Já to prostě nemám ráda. Něco jsem si vzala na chatu, něco si vzala sousedka a zbytek prostě šel na skládku.

      Vymazat
  8. Já mám raději sklo, ale i porcelán mne zaujme. Ale spíše servisy nádobí, vázičky, džbánky, ale nemám ráda, ani nevím proč, porcelánové figurky. Porcelánové nádobí, i když se mi líbí třeba na výstavách doma nemám, až na jednu soupravu po manželově mamince. Po mé mamince jsem si nechala jen sklo a dost porcelánu jsem prodala na aukru. Přihlásila se mi jedna sběratelka. Na to jsem ale měla čas, když jsem v bytě po mamince 6 týdnů bydlela.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máme léta od mužových rodičů z karlovarské porcelánky celý servis Henrietta, to je ten
      bílomodrý s dekorem vinného listu, a co je největší sranda, že s prvním mužem jsme koupili do kuchyně hodiny s tím samým dekorem, moc se mi do kuchyně líbily. No a po pár letech se mi dostal do ruky k nim celý servis....nevím jestli bych měla to štěstí že bych to po mamině prodala, mám tu pořád po ní úplně novou el. troubu kterou nikdy nepoužila, jen byla vybalená a stála na místě. Dávala jsem už na ní inzerát na fb, ozvalo se šest lidí a nakonec si jí nekoupil nikdo. ještě jí zkusím dát na Bazoš. Jinak mi tu bude stát a stát, protože já pro ní využití nemám.

      Vymazat
  9. Klobouk dobou před těmi tvůrci takových krásných věcí...zdá se, že slaví "porcelánistéů jsou mezi ostatními umělci dost nedocenění...

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....