26 prosince 2018

Nevíte co s penězi? Tak hurá do Míšně.....




...... protože tady nakupuje porcelán každý co něco znamená. Ať už mezi evropskou šlechtou, nebo mezi těmi nejvyššími společenskými patry. Protože míšeňský porcelán je pojem ...
Míšeňská porcelánka je nejstarší evropskou porcelánkou, vznikla v roce 1710 z příkazu a podpory saského kurfiřta a polského krále Augusta II. Silného. První manufaktura vznikla přímo v zámku Albrechtsburgu, vypínajícím se nad Míšní. 
Od roku 1722 také veškeré výrobky nesou označení dvou zkřížených mečů, které se ručně malují na každý z výrobků. O výjímečnosti míšeňského porcelánu také mluví jeho výroční limitované edice, které navrhují designeři s letitou zkušeností a jsou vyvíjeny po mnoho měsíců.
Dnes je porcelánka dole ve městě, kde je přístupné muzeum výrobků porcelánky, obchody kde si můžete (pokud na to máte) koupit nějaký ten výrobek zdobený zkříženými meči, nebo navštívit ukázkové dílny kde uvidíte jak tento nejznámější porcelán vzniká.
Když si tohle všechno projdete, dojde vám, PROČ je tak drahý. Všechno, i ty nejmenší detaily jsou ruční práce, včetně kompletování a malování. Takže každý kus, byť vypadají stejně, je originál. 
V porcelánce najdete na 30 000 forem všech výrobků od zahájení výroby. Takže kdekoli na světě se rozbije nějaký šálek ze servisu, není problém vyrobit nový. Ovšem za cenu luxusního auta....
Nejznámější míšeňský dekor je jednoznačně "cibulák" byť jde o broskev a granátové jablko, jehož předlohou byl čínský šálek z období Kangxi. Okamžitě si vydobyl takovou popularitu, že jej okopírovalo na 60 porcelánek, včetně té karlovarské. Nakonec musel v roce 1926 Německý nejvyšší soud prohlásit "Meissener Zwiebelmuster " za veřejný statek a tím zabránit dalšímu kopírování. Dalšími velmi známými výrobky jsou figurální pastorální výjevy, rokokové tanečnice či nádherné květinové dekory a porcelánové hodiny nebo porcelán zdobený malovanými purpurovými růžemi či fíkovými listy.

V reprezentačních místnostech areálu před samotnými výrobními prostorami také naleznete největší volně stojící porcelánovou sochu na světě. Je to socha Saxonie čili saské sochy svobody, která vznikla v roce 2014 u příležitosti 25.výročí znovusjednocení Německa. Na její sukni naleznete 8000 drobných kvítků porcelánových kvítků, váží 800 kg a vypalování trvalo celé 3 týdny.

Nejlevnější co si tu můžete koupit je třícentimetrová hlavička andílka, bez glazury za 15 euro, ale také si můžete koupit talíř za 84 000 euro. Takže si doma pěkně projděte památeční porcelán a podívejte se, jestli náhodou na něm někde nenajdete dva modré, zkřížené meče ....

Saxonie ....


.... a krásná vánoční výzdoba reprezentačních prostor. Samozřejmě že nesmí chybět moravská hvězda. Tu totiž v Sasku najdete všude. 
O ní si ještě povíme, stejně jako navštívíme muzeum a ukázkové dílny a projdeme se vánoční Míšní ....



6 komentářů:

  1. Kdypak jsi to všechno stihla...?!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V sobotu 15.12. Zájezd Moritzburg a Míšeň....

      Vymazat
  2. Nejsem vyznavačem, ale přiznám, je to skvostná podívaná.
    Už dávno jsem zrušila všechny píčovinky na prach, nehrozí mi něco si pořizovat, ale očumět tu krásu, jo, to bych dala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však já ty pracholapy ze srdce nesnáším a tak jsem taky všechno minimalizovala a co mi nebylo líto vyhodit, to jsem vyhodila. Na podívání ano, to jo, ale že bych to musela mít, to ani náhodou.

      Vymazat
  3. Krásná podívaná. Trochu mne zaujalo to, že předlohou cibuláku byl čínský šálek, tedy také tak trochu kopírování ze strany míšeňské porcelánky. A po letech je ona porcelánka dotčená, že ji někdo kopíruje a soudně si vymůže výhradní autorské právo. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On ten čínský vypadá trochu jinak, nicméně asi šlo o to, že porcelánka začala dodávat zboží do panovnických domů a šlechtickým rodům, takže těm asi nevonělo že by nějaký neurozený jedl ze stejného dekoru. ;-)

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....