19 října 2018

Dobřichovická pozastavení I ....



Tenhle článek berte jako takový prolog pro některou příští návštěvu v Dobřichovicích, kdy bych se chtěla vydat na fotoprocházku po těch starých krásných vilách. 
Některé vidíte, když přijíždíte autobusem směrem od Všenor anebo když vyjdete z nádraží. Celá stráň proti nádraží je totiž těmto stavbám domovem. Ale ukrytých je jich tam ještě víc. Občas se mezi nimi objeví stavba velmi moderní, dalo by se u některých říci že i kontroverzní. Ve smyslu tom, že stavba O.K. ale někde jinde.
Stejný problém mám i s výstavbou bytových domů uprostřed vilek u nás na Smíchově. Nejsem v tomhle staromilec, ale jsem ráda když stavba něco říká, má duši. A je postavená buď jako solitér anebo mezi svými, tedy moderní stavba mezi moderní.
Nicméně jsou výjimky a jednu takovou
 si ukážeme příště....


Jdete - li od nádraží k zámku, potkáte tuhle parádní ukázku
funkcionalistické vily ze 40. let.Měla docela zamotanou historii, co se týká vlastníků, ale naštěstí všechno ustála a skví se v plné parádě.


Když se řekne Pelléova vila (Vila Pellé) , každému naskočí vila v Bubenči, známá jako galerie. Nejvíc jí asi proslavil grafik Jiří Anderle, který zde vystavoval svá díla. Ale už málokdo ví ( a já to taky nevěděla) že i v Dobřichovicích stojí Vila Pellé. Je tedy menší než ta pražská, ale velmi půvabná stavba která se zrovna renovuje.
A kdo to vlastně generál Pellé byl a co ho spojuje s československými dějinami?
Maurice César Joseph Pellé, byl francouzský generál jemuž v roce 1919 bylo nabídnuto založit pro nově vzniklý stát armádu. Nabídku přijal a stal se velitelem generálního štábu, zakládal vojenské školy a od presidenta Masaryka převzal dočasně post nejvyššího velitele.
V Čechách se seznámil s Jarmilou Braunerovou, s o třicet let mladší neteří malířky Zdenky Braunerové. V roce 1921 se na Staroměstské radnici konala velkolepá svatba, kde za svědka  šel rodinný přítel dr. Edvard Beneš.
Koncem roku 21 byl generál odvelen do Turecka, na Čechy však nezanevřel. Krom pražské vily, měl vilu v Roztokách a další koupil
právě v Dobřichovicích kde strávil jen jedno jediné léto.
Víc času trávila rodina v Turecku, kde roku 1924 generál umírá.
V padesátých letech byla vila jeho potomkům zabavena a po roce 1989 v restitucích navrácena zpět stejně jako vila roztocká a patří jim i v dnešní době.




Snad bude ten krásný nápis Vila Pellé vidět



A tohle je něco pro mne. Věže, věžičky....



Zámek Dobřichovice


Zámek patří řádu Křížovníků s červenou hvězdou, který jako jediný
mužský katolický církevní řád založila žena. Sv. Anežka Česká. Nejdřív byl jejich sídlem kostel sv.Haštala na Starém městě Pražském a posléze se hlavním sídlem stal areál konventu a kostela sv. Františka s Assisi na Křížovnickém náměstí (vedle Staroměstské věže Karlova mostu). Hlavním cílem špitálníků byla péče o chudé, nemocné, přestárlé a opuštěné.



Pohled ze zámku na Berounku. Krásné počasí vylákalo mnoho Dobřichovických na její břeh. Navíc si mohli koupit i nějaké dobrůtky, protože hned vedle se konaly farmářské trhy.




21 komentářů:

  1. Moc hezké fotky! Díky za osvěžení té příjemné slunečné procházky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tahle byla opravdu krásně sluníčková. Při té první to nebylo zrovna nic moc. Tedy co se týče počasí. Co se týče společnosti Petra a ještě Padesátky, tak to nemělo chybu. Obzvlášť Petrovo zasvěcené povídání i o některých těch vilách. Vy jste si nějak Dobřichovice prošli?

      Vymazat
    2. No tak, prošli, to je možná trochu silné slovo. Došli jsme z nádraží na zámek a zpět :-D Ale i to bylo moc pěkné. Byť samozřejmě s procházkou s povídáním o vilách se to určitě nedá srovnávat :-)

      Vymazat
  2. Ty vily jsou zvláštní, hezké. No a zámek samozřejmě také.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle je opravdu jen zlomek těch krásných staveb. Je jich tam mnohem víc. už při mé úplně první návštěvě před pěti lety jsem si říkala, že tam musím zajet znovu a projít si tu starou zástavbu. no, neudělala jsem to, teď tedy trochu jsem nakoukla, ale ještě bych se jim chtěla věnovat i obrazově....

      Vymazat
  3. Díky za tři články a exkurzi z výstavy. Už jsem to psala Čerfovi, ty prostory byly úžasné :).

    OdpovědětVymazat
  4. Krásný. Jsi fakt šikovná, bezva nápad.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráda se vracím alespoň díky obrázkům do míst a chvil kdy mi bylo fajn a která byla zajímavá....

      Vymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Protože byl dvakrát, sakra. Nemám blogspot ráda.

      Vymazat
    2. Já jsem za něj vděčná. Na b.cz už bych díky některým dalším vylepšením (reklama přímo v článku) hlodala vzteky klávesnici. A jestli jsem doteď měla pokoj od spamů tak teď je to hodně výživný. Kdepak, jsem ráda že jsem v tomhle byla unáhlená hysterka a vypadla jinam.

      Vymazat
    3. Já nejsem unáhlená, tuhle cestu jsem měla vydlážděnou už dávno, jen jsem se nemohla rozloučit. Velice těžce lze někomu vysvětlit, jak se člověk cítí, když má za noc 1400 spamů. To mne donutilo.
      Když nyní vidím reklamu v textu, upřímně, já bych se posrala.

      Vymazat
    4. Já se sice rozčilovala a říkala si, kašlu na to, jdu jinam. Jenže pak se to nějak vždycky na b.cz.zvetilo a uklidnilo a já přestala o úprku přemýšlet. Jenže od doby vyskakovacích reklam se to začalo měnit, adblock mi v počítači dělal zle u jiných věcí, takže jsem sice ještě stále s mírně skřípějícími zuby pokračovala dál. Až to co se dělo v poslední době mne nakoplo. Bylo to moje skorodítě který jsem taky nechtěla opustit jenže to prostě dál nešlo. A to má ještě dva mladší bratříčky, ty jsem nechala napospas už dávno. Ale kouknu na ně jestli ještě vůbec fungují nebo jestli už je nesmazali.....
      Ta reklama by byl poslední hřebíček do rakve, to když všechno, tak to už bych taky nepřekousla. Dneska už mezi reklamama ani článek pořádně nenajdeš, vidím to, když chodím k jiným....

      Vymazat
    5. Před minutou jsem otevřela blog Padesátky a mohu říct a Nahlas, jsem ráda, že jsem pryč.
      V textu na mne vyskočily tři obrovské barevné reklamy a já se vůbec neorientovala, co je text, obrázky k článku a reklama.
      A to se bojím, že bych nedala, to už není blog, to je estráda.

      Vymazat
    6. Jenže nejhorší je, že ty jako admin když píšeš článek to nevidíš jak to vypadá, ale vybuchne to až na čtenáře... jestli tohle jsou ty změny k lepšímu, tak to potěš. Já už taky nějak u zbytku ostatních nevím pomalu co k článku patří a co ne....

      Vymazat
  6. Moc pěkná procházka to byla. Jen malé faktické upřesnění: Funkcionalistická vila na prvním obrázku není z 30. let, ale vznikla podle projektu Anny Nečasové až v letech 1940-41, takže je to vlastně už hodně pozdní funkcionalismus. Podle mne jedna z nejkrásnějších vil ve městě. Pořád se o ní neoficiálně mluví jako o "Vodsloňově vile" podle komunistického papaláše, který si ji za pakatel koupil jako konfiskát a desítky let v ní bydlel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, opravím. Ale mě dost spíš překvapila osoba toho generála Pellé. Po dlouhé době jsem si vzpomněla že si ho chci vygooglit a fakt mne to překvapilo. Taky mi docvaklo proč naše generalita i armáda z počátků nového státu chodila ve francouzských uniformách.

      Vymazat
  7. Krásné to je v Dobřichovicích a jsem vděčná, že jsem den užila za slunka, bylo to pro mne emočně nabíjející a nezapomenutelné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úplně první výstavu jsem taky dala za slunka, to byla půlka června, tu první návštěvu druhé bylo pošmourno, ale ta druhá návštěva druhé už se vydařila. Byť bylo trochu studeněji než by si člověk představoval, ale i to se pak srovnalo....

      Vymazat
  8. Vezicky, na ty se v Dobrichovcich užije...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, jo... Je jich tam spousty Mohlo by se říct Padesáti věžaté Dobřichovice 😆😉

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....