03 května 2015

A zase Mates .....



Minulý týden tu byla zase dcera s Matýskem, jenže
tentokrát už to byla návštěva upravovací. Drsnosrstý jezevčík,
ač má ve své krvi drsnosrsté teriéry a dokonce velkou část tvoří
Dandie Dinmont teriér nemá onu klasickou hrubou srst která se musí
vytrimovávat ale je to už naředěné tou krátkou jezevčí a tak mu srst
i vypadává. Ale i tak se musí vytrimovat z té prvotní štěněčí srsti.
A na to teď došlo. měla jsem obavy jak se bude chovat ale
kluk jeden mě hodně překvapil. Držel bez problémů,
žádné ohánění se zuby nebo snaha se vykroutit
se nekonalo a tak bylo všechno vcuku letu
hotové. Ještě když ho dcera zvykne
na kartáčování bude péče
o jeho srst bez
problémů.
Jedině
stříhání
strojkem
na čumci
se mu nelíbilo
ale to asi spíš kvůli
zvuku strojku než
že by se něčeho bál.
Takže co bylo potřeba
jsem dohnala efilačními
nůžkami a to bylo naprosto v klidu.
A tak mám za sebou první úpravu i jiného
psa než je dandík a už mi to zůstane. Naštěstí to je
jen dvakrát do roka a to se dá s Bobešem dobře zkloubit.


No a jak se to podařilo můžete posoudit sami ......







A takhle to vypadalo před .....


...... a po


26 komentářů:

  1. Vendy, už Ti píšu komentář podruhé. Blbne mi NB, když jsem odklikla " komentovat", tak se stránka vymizela a objevilo se " stránku nelze zobrazit " a dělá to často i v novinkách ne Seznamu.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Mě zase nejde v Chromu kopírovat z galerie při vkládání fotek. Takže jsem se musela zas vrátit k předlouhému vkládání z blogu. a navíc se mi koukám nezobrazuje to video Edith Piaf v záhlaví. On je kupodivu dost klidný celkově na to že to je drsňáček. Takže doufám že mu to zůstane a bude to s ním v klidu. Ale opravdu mne mile překvapil jak to krásně zvládnul. Ono toho nebylo tak moc ale zas na bolestivějších místech. uvidíme až dojde ne první opravdové trimování dospělácké srsti.

    OdpovědětVymazat
  3. No jo , je fešák. Před stříháním i po něm. Mívali jsme kdysi drsňáka, dokonce několik, ale nějak si nepamatuju, že by ho někdo nějak upravoval stříháním. To se teď dělá, nebo to je móda? Nebo bude výstavní a chcete ho navyknout na úpravu srsti?

    OdpovědětVymazat
  4. Sluší mu to klučinovi. A hned je mu i lépe.

    OdpovědětVymazat
  5. [3]: my máme westíka a srst mu roste jako divá a stříhat se musí ani ne tak pro parádu, i když střih zachovává jeho vzhled, ale určitě je mu pak lehčeji a lépe. Samozřejmě se pak zmenší o polovinu.

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Tak spousty lidí to ani neví že se má trimovat. On není na výstavy, ale je to lepší pro kondici srsti i pro celkovou údržbu pesana zvlášť po procházkách lesem.

    OdpovědětVymazat
  7. Sluší mu to pořád a hlavně mě dostává ten jeho kukuč.To je paráda

    OdpovědětVymazat
  8. Tento týden jsme úpravu srsti absolvovali se dvěma ze tří našich. Byla jsem překvapená, že paní se nějak nechtělo do trimování. Když byla ještě zima, ale psi už byli hrozní, řekli jsme jí, ať je střihne jen tak trošinku, jen aby je zkulturnila....a ona z toho usoudila, že už se trimovat nebude, protože když jsme jednou netrimovali, už se jim zkazila srst..... Asi neměla svůj den

    OdpovědětVymazat
  9. [7]: To měl i nebožtík Mates. Takovej lišáckej kukuč. jen měl čumáček ostřejší než tenhle Matýsek.Ale to všeobecně dlouhosrstí jezevci mají.

    OdpovědětVymazat
  10. [8]: Ona první by měla vědět že stříháním se srst kazí a jako taková by se vás měla zeptat nebo vás upozornit a ne se divit že chcete trimovat. Tak jedním ostříháním se hned nezkazí, ale pokud je to dlouhodobě tak pak ano. Teď jsem si vzala na pomoc chytrou knihu o trimování a koukla na knírače. Jsou rozdíly mezi černými a pepřovými.Protože černí knírači nemají v mnoha případech podsadu tak se mohou směrem po srsti stříhat. U pepřových stříhání způsobuje blednutí barvy, řídnutí a měknutí. Všeobecně pokud chseš krátkou srst tak nejdřív vytrimovat a pak po nebo proti srsti přestřihnout sponovými nůžkami.

    OdpovědětVymazat
  11. Jejda, tady se nějak rozvíjí odborná diskuse o údržbě psů. Klaním se až k zemi, ale já opravdu nevím o čem je řeč. Prosím , vysvětlil by mi někdo odborné výrazy, abych byla v obraze?   

    OdpovědětVymazat
  12. [11]: A čemu děvče nerozumíš ?   

    OdpovědětVymazat
  13. [10]: A co jsou sponové nůžky? A taky jsem dosud nevěděla, že se stříhá po nebo proti srsti. Ani to o těch černých kníračích. Že mají srst jinou, to vím z vlastní zkušenosti, to ostatní ne. A řekla bych, že náš podsadu má

    OdpovědětVymazat
  14. [15]: Sponové nůžky jsou něco podobného jak ty břity u mašinky. No jestli má nebo nemá podsadu zjistíš když mu srst rozhrneš a pokud tam má vespodu takovou tu černou "vatičku" tak podsadu má. Pokud ne a jsou to jen ty rovné silné chlupy tak ne. Všechno o trimování je v téhle knížce: Renate Dolzová, Stříhání a trimování psů.

    OdpovědětVymazat
  15. Matýsek je šikovný kluk, a ten jeho kukuč je neodolatelný, opravdu jen promluvit, Vendy.

    OdpovědětVymazat
  16. [17]: Neboj, budem ho mít občas půjčenýho

    OdpovědětVymazat
  17. Ty jeho kukadla.    Já bych ho vymuchlovala, až by byl hezký i bez trimování.

    OdpovědětVymazat
  18. [18]: Tak on JE hezký i bez trimování. Teď je ale ještě hezčí

    OdpovědětVymazat
  19. [14]:Došlo mi , že trimování znamená určitý střih srsti. Já si vždy myslela, že psí kadeřnice má prostě strojek ( jako je ten na lidi, či holicí strojek) , nastaví si tam určitou délku , či funkci a prostě projíždí pejskovi po srsti. A najednou takové výrazy jako sponové nůžky. To slyším prvně. Já nikdy vlastního psa neměla, kolegyně, která má nějakou malou , strašně uštěkanou potvoru hovoří vždy jen o stříhání.

    OdpovědětVymazat
  20. [22]: Trimování není stříhání ale trhání srsti buď jen prsty nebo pomocí trimovacího nože. Prostě psa škubeš jak husu . Zní to strašidelně, ale u těch drsnosrstých je ta srst která se trimuje odumřelá takže je to nebolí jak se mnozí lidé domnívají.

    OdpovědětVymazat
  21. [23]:Ani husu jsem nikdy neškubala, ale rozumím.   

    OdpovědětVymazat
  22. Ty jo, když pořád vidím nějaký pejsky, taky bych jednoho nejradši hned měla.

    OdpovědětVymazat
  23. [25]: I když tady mám ty naše dva lumpy, vždycky když si ho odveze dcera z hlídání domů, tak přesto že to je vždycky dost náročné na pozornost tak mi chybí.....

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....