20 března 2015

Čekají nás generace bezcitných zmetků ?......


Nechtěla bych skončit jako naše babičky které neustále
naše pubertální životy "otravovaly" slovy : " To za našich mladých let nebývalo ....."
Jenže .... Nikdo z nás nebyl žádný svatoušek v době kdy s námi mlátila puberta
o zeď. Dělali jsme kraviny, ale neubližovali. Lidem, zvířatům, přírodě .
Tak našli se vyjímky, ale těch bylo opravdu málo. Samozřejmě že v našich
pracičkách tu a tam skončila nějaká ta kedlubna, jahody, okurky či kytky ze sousedovic
zahrádek, ale vždycky jsme to dělali tak aby po nás zbylo co nejmíň stop.
Nikdy jsme tak nikomu nezničili celou zahradu jen tak z plezíru. Slušně i když
s určitými siláckými řečmi jsme v tramvaji pouštěli sednout starší, ale nikdy nám
nepřišlo na mysl je okrást, zmlátit, zabít. I když nás sebevíc štvali. Nesnášeli jsme některé
své učitele nebo spolužáky ale svůj odpor k nim jsme vyjadřovali způsoby podstatně jemnějšími
než je zmlácení do bezvědomí nebo naražení odpadkového koše učiteli na hlavu.
My se spokojili s napínáčky na židlích a posměšnými básničkami v sešitech.
A hlavně! Když jsme byli přichyceni při činu sklapli jsme perka a omluvili se,
případně nás k omluvě donutili rodiče určitými způsoby, keré se dneska považují
za týrání. Nebyli jsme už za frajery a neoháněli se slovy nýbrž jsme zkroušeně svou vinu přiznali a přijali spravedlivý trest.
A odporovat či dokonce urážet policajty? No tak to by jsme pěkně narazili!

Dnešní generace puberťáků i těch o něco starších jsou bezcitní zmetkové, kteří se vyžívají
v napadání a týrání slabých a nemohoucích, necítí žádnou vinu, ohánějí se právníky a lidskými
právy která oni sami beztrestně porušují. Jejich drzost nezná mezí. Tak si říkám kde se stala chyba.
Stala a to ve zhlédnutí v západních demokraciích, z kterých jsme ovšem přebrali jen několik
věcí a zrovna ne těch správných. Ano, bít děti už je trestné, neříkám že se musejí mlátit hlava nehlava,
ale dobře a v pravý čas umístěná facka dokáže hodně. Snažíme se z dětí vychovávat individuality, ale čím.
Tím že jim cpeme peníze plnými hrstmi ale nedokážeme jim vysvětlit že za peníze se nedá koupit dobré
vychování, nedokážeme jim vysvětlit že je třeba mít úctu ke stáří, že týrat zvířata slabší jen tak pro
radost a získání pochybné slávy u ostatních není vůbec nic záslužného. Zklamali jsme na celé
čáře ve výchově a škola to už moc nenapraví. Individualita není v tom že budu popírat pravidla
a zákony, že budu přepadat, krást a zabíjet. A že nebudu schopen svou vinu uznat
a přijmout trest. Že se budu chovat zpupně a urážet. Že budeme popírat cenu lidského
života a budeme ho naprosto zbytečně utrácet.

Velebnosti, jdu blejt !

31 komentářů:

  1. Prosím tě, co je příčinou tohoto článku?

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Zprávy v televizi. To je pořád že támhle okradli dva náctiletí devadesáti letého seniora, tuhle zas dva náctiletí či letí říděj zrdogovaný a když je zastavěj policajti tak ještě na ně sprostě ječej a dělaj si z nich srandu, tu zas ožralý a zdrogovaný vyhoděj holčinu ze střešního okna a když zjistěj že ještě žije tak místo aby jí zvolali pomoc ji zabijou ..... prostě pořád něco.Jsou to opravdu generace bezcitnejch zmetků, jinak se to nedá říct .....

    OdpovědětVymazat
  3. [2]: Máme tady taky jeden pár, který bere drogy, nejhorší na tom je, že je to mamka od 13 leté holčiny, která je v péči matky, i když by se měla podstatně lépe u otce. Matka žije s přítelem, který jí sem tam zmlátí a holka vyrůstá v takovémhle prostředí. Je to hrůza se na to dívat, tento týden jsem byla v sámošce, a seděli tam oba dva u espressa, už jenom ty hlasy samotné prozrazují úroveń, kde se nacházejí, zní to jak z pekel.

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Znáš mě, nemám rád zobecňování. Nikdy bych nemuvil o generaci, protože myslím, že to není správně. Mluvme prostě o těch, co takoví jsou! Jinak spláchneme i spoustu těch, kteří jsou úplně normální a mají svoje hodnoty nastavené přirozeně, a jen je utvrdíme v tom, že když se nikdo neobtěžuje rozlišovat, nemá to žádnou cenu.

    OdpovědětVymazat
  5. [4]: Jasně že je mezi nimi i spousty normálních a slušných.Asi akorát že se o nich nemluví. Ale nějak mi připadá že je těch "druhých" víc a víc. Vidím to i tady na vsi. Jsou horší a nepříjemnější, agresivnější a drzejší. Když to srovnám s těmi kteří vyrůstali s mými dětmi (33 + 30) let je ten rozdíl o hodně markantnější. Nebo je to už tím že stárnu?

    OdpovědětVymazat
  6. Myslím, že je to jedinec od jedince. Někteří jsou slušní, jiní ne. Taky nevíš, co je příčinou toho, že se chovají, jak se chovají.

    OdpovědětVymazat
  7. [6]: Ty by ses tak třeba chovala?

    OdpovědětVymazat
  8. [4]: Možná jsem to spíš měla nazvat Čekají nás generace bezcitných zmetků?

    OdpovědětVymazat
  9. [7]: Samozřejmě, že ne, já jsem spíše ten druhý extrém, příliš slušná. Samozřejmě mi špatné chování vadí a přiznám se, že se vzrůstajícím mým věkem mi to vadí stále více.

    OdpovědětVymazat
  10. Možná je to prostředím, kde ty děti žijí. Odrážejí také chování těch dospělých vůči nim. I mezi dospělými jsou arogantní, sebestřední lidé a divila bych se, kdyby to od nich ti mladí neodkoukali.

    OdpovědětVymazat
  11. V televizi je opravdu jako zprávy jen Černá kronika. Znám ale hodně slušných mladých a věřím, že se časem vzpamatují. Ono to asi vzniklo pocitem naprosté svobody- mám právo,- ale povinnosti jaksi a slušné chování, morální zásady nebyly tak vyzdvihovány.

    OdpovědětVymazat
  12. Já se snažím vybírat si ve zprávách pozitiva.

    OdpovědětVymazat
  13. [12]: Kdyby nebylo těch hnusáren, nebylo by zpráv hodných černé kroniky. Všechno souvisí se vším. Jen prostě ta brutalita a bezcitnost vzrůstá. Tak u dospělých to bylo vždy, spíš mne leká že to začíná narůstat tak u těch .....nácti a ...letých. A že nemají ani špetky špatného svědomí. Nějaké seberflexe a uvědomění si své viny.

    OdpovědětVymazat
  14. [11]: Tak nějak. On už to asi moc nevysvětloval nikdo jejich rodičům, protože to jsou děti porevolučně dospívajících  dětí. Když se všichni chovali jak utržení z řetězu ve svých pojetích demokracie. To jest já jsem Bůh a já můžu všechno. A ty děti v tom byly utvrzovány.

    OdpovědětVymazat
  15. Já bych neházela všechny puberťáky do jednoho pytle. Asi jsem naivní, ale snažím se vidět spíš to dobré.

    OdpovědětVymazat
  16. [15]:Taky to tak vidím. Znám mladé, kteří mají různé koníčky. Nejvíce to je v rodinách, kde s dětmi "jsou" a nejen je živí a šatí. Pokud děti vidí zájem rodičů a ne jen samé kárání a nadávání na okolní svět, nemají potřebu být hrubí ani vůči okolí. Musí ale mít své povinnosti a zájmy, jinak z nudy dělají to, co vidí kolem sebe od dospělých, ale hlavně v zabijáckých filmech, válečných hrách a krvavých videích na netu.Že se chovají hrubě ke starým lidem? Nic zvláštního, čtou si o nich nepěkné věci...staří jsou někteří mrzutí právě z toho, že už nejsou ve společnosti vítaní, děti na ně nemají čas, o vnucích ani nemluvím, ti už mají jiné zájmy a starosti- mnohdy existenční. Tak to znamená stáhnout se do ústraní a vystačit si sami, co nejdéle to jde.

    OdpovědětVymazat
  17. [16]: Mrzoutští staří lidé byly, jsou a budou. Ale v životě nás nenapadlo se k nim chovat hrubě, ba co, přímo je okrádat nebo mlátit. Jenže my ještě byli vychovávaní v úctě k nim, a hlavně,trestů jsme se báli.

    OdpovědětVymazat
  18. [6]: Jestliže náctiletý puberťák zmlátí seniora, není třeba hledat příčinu. A i kdyby se příčina našla (učitel na ně zle promluvil, rodiče ho křivě přehlížejí, nedostal kapesné ve výši, jakou si představoval), neopravňuje ho to k tomu, aby fyzicky napadal slabší. To samé platí o učitelích i policajtech, zkrátka o autoritách. Zlati, všechno se nedá omluvit příčinami, ani nešťastným dětstvím.

    OdpovědětVymazat
  19. Přesto si pořád myslím, že těch bezcitných zmetků je menšina, jenom jsou díky své zmetkovitosti a agresivitě víc vidět a víc slyšet.

    OdpovědětVymazat
  20. [18]: Myslela jsem tím příčinu v jeho dětství. Třeba byl sám bit jako žito a dnes tu převahu užívá sám, nezná jiné metody, když jiné nezažil.

    OdpovědětVymazat
  21. Zrovna před pár dny jsem v obchodě viděla dva asi desetiletý kluky. Byli úžasný, až jsem z nich měla slzy v očích. Vůbec se nezajímali o počítače apod., ale hledali papírové modely, aby si mohli něco složit/slepit. Nakonec se prodavačky zeptali, jestli náhodou nemá nějaký papír, který by mohli odnést do školy do sběru, že prej mají soutěž. Slušní, příjemní, s úctou. Hned mi prozářili den, klučíci.

    OdpovědětVymazat
  22. [21]: No a jako protiklad je včerejší zpráva o tom jak dva mladí okradli drze slepce. Klidně mu sebrali 14000 a zmizeli. O tohle jde, že se mezi mladými šíří vybírat si jen ty slabé a bezbranné, protže sami jsou zbabělci bez citu a bez zábran. Já vím že nejsou všichni takový, že by snad mohla být šance že ty generace bezcitnejch nebudou, jenže způsob jakým a včem jsou dneska děti vychovávány a utvrzovány k tomu dost vede. Tihle ještě možná jsou takoví, ale budou takoví i v patnácti? Když uviděj jak se chovají ostatní? Asi jsem zbytečně skeptická a ráda bych i byla .....

    OdpovědětVymazat
  23. Dneska se nesmíš na dítě ani špatně podívat. Už ses někdy ocitla v situaci, kdy na veřejném prostranství dětičky dělaly binec a jejich minky je ani neokřikly? Já vím, je to třeba na dětském hřišti, ale když si děti hází písek do vlasů, když demolují průlezky....jsou přece ještě malé a když něco řekneš ty, tak vy toho naděláte? A když jsou pak starší....Mě stačilo jít jednou do školy pro vnuka v době oběda. Myslela jsem, že to nevydržím a uteču. opravdu jsem trpěla. A učitelé se překřikovali a řvoucího, požďuchujícího se davu si vůbec nevšímali. Dítě potřebuje také příklad a mnohdy jsem byla svědkem, jak se hnusně chovají dospělí. Krutosti opravdu přibývá. Kdysi jsem viděla takový film o výrobcích počítačových her. Ty jsou mnohdy plné krve a násilí. Výrobci pronesli, že když se děti vyřádí u počítače, pak nemají choutky venku. Ale já bych řekla, že oni si to chtějí naopak venku na ulici prověřit v praxi. Já bych určitě snížila věkovou hranici odpovědnosti. Už dvanáctileté děti jsou si plně vědomé toho, co dělají. Tak pěkně trestat vězením. právě ti mladiství jsou nejhorší. Vědí, že zákon na ně nedosáhne.

    OdpovědětVymazat
  24. [23]: To že děti skáčou obrazně po hlavách ostatním a maminky je neokřiknou jsem zažila hodněkrát, dost časté to je ve vlaku. Děti tam ječí, lítají, kopou do dveří ostatních kupé a jinak opruzují a maminky sedí a s úsměvem hledí na ty své individuality jak otravují celý vagón. Nemluvím o okopaných zádech ze sedaček v autobusu nebo tramvaji. prostě je in nechat dělat děti všechno po jejich, jinak z nich budou zakřiknuté uťápliny. To je to co myslím tím horším co jsme si ze západu vzali. Nejde o to že se musejí děti třískat od rána do večera, ale o to že se jim musí vysvětlovat proč se tohle nehodí aby dělali. Když se nechají utvrzovat v tom že můžou všechno, že to je známka síly bude to pěknej mazec.

    OdpovědětVymazat
  25. [24]: Přesně tak, mazec to bude.

    OdpovědětVymazat
  26. Vendy já bych to tak černě neviděla, asi Tě zrovna nějakej puberťák možná vytočil, ale vychovávám dva puberťáky sama a vidím, že nejsou všichni stejní a už vůbec bezcitní. Oni jsou především ztracení a přitom agresivní atd atd. Naopak mě příjemně překvapujou umělečtí spolužáci mé starší dcery - jsou to citlivé duše, žádní zmetci. Ale bohužel, máš v něčem pravdu a pár zmetků už jsem potkala a měla s nimi tu osobní čest a napráskala bych jim rákoskou. Vůbec se puberťáků zastávat nechci, protože budu ráda, když tu pubertu přežiju. Ale je prostě jiná doba, tak to je. Ty děti jsou jiné. Jen pro nás starší je těžší se s tím smířit, protože máme s čím srovnávat Tak pevné nervy!

    OdpovědětVymazat
  27. [26]: Tak to se nedá říct že by mě osobně vytočil, jen když to tak vidím globálně co se děje a jak se chovají tak mi není moc do smíchu, protože klidně na takového můžeš narazit ani nevíš jak. Co se týče puberty tak mám už dávno klid a navíc musím říct že až ne pár excesů jsme ji zvládli naprosto luxusně. Co se týče toho že nejsou všichni takoví, ano máš pravdu nejsou, jen těch kteří takoví nejsou je míň vidět. O umělecky založených dětech už vůbec nemluvím, tam je to úplně o něčem jiném. Oni mají svůj svět který je okouzluje a nemají potřebu ničit, přepadat, mlátit a týrat.

    OdpovědětVymazat
  28. [27]:Jo jo v globále je to docela smutné, páč jsou to už děti kapitalismu, že jo - žijící v blahobytu bez omezení a často bez dohledu rodičů. Ty děcka jsou zpovykaný, usilují o pozornost, kterou by měly dostat jinak, a potřebují hlavně mantinely, kterých se jim taky nedostává. Vidím to dnes a denně, jak puberťák pokouší tu lajnu a zkouší a když není nikdo, kdo mu dá po čenichu, rostou z toho  ti zmetci a agresoři....Nás jako děcka mlátili moc, ale jim na čumák dávaj zas moc málo...Zlatý střed chybí.

    OdpovědětVymazat
  29. [28]: Přesně, to je to co myslím. Že získají pocit že jsou středobod vesmíru a tím pádem si můžou všechno dovolit protože je v tom ještě ty matky podporujou. Já taky rostu když tohle někde zažívám. Navíc vidíš jak jsou ty matky podřízený tomu dítěti a ne naopak. A zkus takový mámě říct ať to dítě usměrní. Ještě tě seřve že chceš potlačit jeho individualitu a jedinečnost! Jo, je z něj jedinečnej, ale fracek nevychovanej.

    OdpovědětVymazat
  30. Pořádně zpráskat, nic jiného nepomáhá.:)

    OdpovědětVymazat
  31. Nechci házet všechny do jednoho pytle, Vendy, ale vzhledem k tomu, co vidím dnes a denně na vlastní oči ve svém okolí, ti musím dát zapravdu.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....