11 února 2015

Kostel sv. Markéty ve Vintířově .....




Tento příspěvek je druhým "hostujícím" v tomto kole a je
od Hely. Ta se tady už prezentovala kaplí Panny Marie Pomocné ve stejnojmenné obci.
Takže dávám slovo její prezentaci ....

Ve vsi Vintířov se nalézá zámecký areál sestávající se ze starého zámku, nového zámku a hospodářského
dvora . Oba zánky jsou v současnosti (rok 2014) v havarijním stavu.

Na návsi stojí barokní kostel s. Markéta z roku 1730.
Na vrchu nad Vintířovem stojí poutní kaple Panny Marie Pomocné, postavená v letech 1725 až 1727 na místě starší svatyně z roku 1649. Za Josefa II. byla kaple zrušena a následně zpustla. Obnovena byla v roce 1833, a pak po opětovném zpustnutí ve 2. polovině 20. století znovu obnovena v roce 2000.

To je vše co se ma internetu dá najít. O Vintířovské kapli jsem už psala. Obec má kolem stovky stálých obyvatel a několik chalupářů. V novém zámku bylo v polovině 20. století zemědělské učiliště s internátem. Když bylo učiliště zrušeno, nastěhovala se tam školka. Moje děti si jí ještě pamatují. Ve starém zámku kam jsme chodili často na návštěvu, bydlela moje kolegyně. Po sametové revoluci byly zámky vráceny původním šlechtickým majitelům a dnes chátrají. (Moje poznámka: Ono v našem státě se stále hází klacky pod nohy všem majitelům kteří by stáli o to něco opravit. Ať už to jsou památkáři, nebo KÚ či jiné instituce, takže bych se ani nedivila zvlášť pokud se jedná o šlechtické rody zvyklé ze zahraničí že všechno pěkně odsejpá, že je to otreávilo a od rekonstrukce upustili) Píši (Hela) to proto, že kostel, i když je zničený má větší štěstí než zámky z důvodu že patří církvi.



A ještě pár snímku z první poloviny minulého století






A tady už jsou pohledy na kostel v dnešní podobě


Starý německý pomník osazený novou pamětní deskou


Kostel zbavený varhan a oltáře, dveře vpravo je hlavní vchod, schody pod ním vedou na kůr


Pod detailem kazatelny je deska z podlahy uprostřed kostela s nečitelným nápisem


Dole klíč od vchodu pro pana faráře zapůčený dědečkem pana starosty. Je překvapivě velmi velký


I po zvětšení není nápis moc k rozluštění. Schody vlevo jdou na kazatelnu










19 komentářů:

  1. Vendy, mám malou technickou poznámku. Text o Vintířově je šedý a téměř nejde na černém pozadí přečíst, jsou viditelné jen modré odkazy. Prosím, zkus změnit barvu písma.

    OdpovědětVymazat
  2. Připojuji se k Alence, text je špatně viditelný, chtělo by to nějakou výraznější barvu, Vendy.

    OdpovědětVymazat
  3. Musím se přidat k předchozím komentářům a ještě dodat,že se mi nezobrazují ani fotky.Přijdu si to prohlédnout později

    OdpovědětVymazat
  4. Omlouvam se za tu chybku. Ja jsem dostala podklady od Hely ve Wordu a ten zacatek jsem zkopirovala ale dal uz mi nesly vkladat z Wordu jeji fotky tak jsem musela poprosit o nove a tak u nich uz text jsem prepisovala. Bohuzel po uverejneni jsem uz clanek nezkontrolovala. Dam to hned zitra do poradku aby byl citelny i text od Hely.

    OdpovědětVymazat
  5. [2]: Už je opraveno tak snad to už bude dobré protože se mi něco zobrazovalo i po opravě šedé a něco bílé. Děkuju moc, hned ti dám vědět!

    OdpovědětVymazat
  6. Ahojky, šedá zůstala jen v prvním odstavci, mezi modře zvýrazněnými odkazy, ale už se to dá číst.

    OdpovědětVymazat
  7. [6]: Nechápu to. Třikrát jsem to přepisovala a stejně to je šedý. Nechce se mi to vymazat právě kvůli těm odkazům ale asi budu muset.

    OdpovědětVymazat
  8. V takovém kostele by se dobře fotilo s modelkami. Škoda, že zchátral, ale když je málo farníků, tak i peněz. je to škoda.

    OdpovědětVymazat
  9. Ty havarijní stavy mi vždycky rvou srdce. Peníze, na ty se každý odvolává, ale ono spíš jde o lidskou vůli a ochotu. Znám pár případů, kde stačilo chtít... (a peníze, přesto, že nikdy "nebyly", se najednou podařilo získat).

    OdpovědětVymazat
  10. Vždycky, když vidím chátrající památku, je mi smutno.

    OdpovědětVymazat
  11. [10]: To nejdůležitější -střecha- je opravené. Snad se časem najdou peníze i na další opravy.

    OdpovědětVymazat
  12. [11]: Střecha je základ všechno, ale kostel je tak zchátralý, že zdi budou potřebovat úplnou obnovu, a kde na to vzít a nekrást?

    OdpovědětVymazat
  13. [10]: To mě taky. A nemusí to být jen nějaká památka. Když chátrá krásná vila s historií .....

    OdpovědětVymazat
  14. [9]: Dneska mají lidi na církev pifku, takže si to musí platit věřící sami a těch u nás zas tak moc není. Spíš by se měli zamyslet páni biskupové a kardinálové....

    OdpovědětVymazat
  15. [14]: Nemám s žádnou církví nic společného a kostel vnímám především jako památku, něco, co tu nechali předkové, tak je mi smutno, když si toho lidé neváží (potažmo církev jako instituce).

    OdpovědětVymazat
  16. [15]: Však já to tak beru. Já církev nemusím vůbec a netajím se tím. Pro mne to jsou ti nejfalešnější lidé snažící se ovládat lidi nesmyslnejma dogmatama. A kolik zla kvůli církvím je po světě a kvůli náboženství vůbec.  Ale kostely mám ráda moc. Jako architektonický skvosty, i kvůli té zvláštní atmosféře klidu v uspěchaném světě.  A bolí mě když vidím zmar některých staveb.

    OdpovědětVymazat
  17. [16]: To jsme na tom, Vendy, stejně

    OdpovědětVymazat
  18. Kostel je to moc pěkný a je veliká škoda,že je v takovém zanedbaném stavu.Jenže já mám pro takovéto objekty slabost a tak asi dostane i můj hlas   

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....