01 prosince 2014

Kostel sv. Maří Magdaleny v Krásné Lípě....



Když jsem byla na výletu v Krásné Lípě, nesměla jsem vynechat
ani místní kostel který tvoří dominantu krásnolipského náměstí. Bohužel než jsem se dostala k jeho focení už byl zavřený
a tak jsem se musela spokojit jen z obhlídkou a focením zvenku. Jako jeden z mála českých kostelů má něco co zas povětšine nechybí kostelům moravským. Schodiště které k němu vede! Možná si teď řeknete co je to za blbost, ale pokud chodíte na blog k Frypatovi téhle maličkosti by jste si mohli všimnout. Skoro ke každému moravskému kostelu vedou schody, delší či kratší schodiště, nebo tu tři, tu čtyři schody mezi nimi plac a zase fdalších pár schodů. Když jsem ho na to upozornila začal si na to dávat pozor a nakonec zjistil že tomu tak opravdu u valné většiny kostelů je....

A něco z historie tohoto kostela. Dost mne překvapilo že k němu moc údajů není.

Na návrší nad náměstím stojí barokní kostel sv. Maří Magdalény, postavený v letech 1754-1758 na místě staršího kostelíka z let 1332-1368. Navrhl jej architekt Jakub Schwarz a stavbu vedl P. Hoffmann z Lipové. Roku 1777 byla postavena věž a v letech 1816-18 vybudováno schodiště se sochami před kostelem. Jednolodní stavba s bočními kaplemi a trojboce ukončeným presbytářem je záměrně orientována k severu, aby její průčelí směřovalo na níže položené náměstí. Vnitřní zařízení pochází z 18. a 19. století. Klasicistní hlavní oltář z roku 1808 zdobí obraz od Dominika Kindermanna z roku 1807, vedle něj jsou sochy sv. Petra a Pavla z 1. poloviny 18. století. Po stranách lodi stojí oltář Panny Marie z roku 1815 s obrazem Madony v jeskyni z roku 1856 od J. Führicha a oltář sv. Josefa z roku 1821 s obrazem sv. Josefa s Ježíšem od F. Tkadlíka z roku 1823. Rokoková kazatelna z roku 1765 má bohatou rokajovou výzdobu se sochami církevních Otců a reliéfem Poslední večeře, křtitelnice se skupinou Kristova křtu pochází z 2. poloviny 18. století. Na emporách je krucifix z roku 1773 a dva obrazy Panny Marie a archanděla z 1. poloviny 19. století, vytvářející výjev Zvěstování. Votivní mramorová soška spícího chlapce od Ferdinanda Pettricha je z roku 1820. Barevná okna byla provedena podle návrhů malíře Augusta Frinda. U kostela stojí pozdně barokní patrová fara s mansardovou střechou, ve farské zahradě je kamenná socha sv. Barbory, datovaná roku 1812.

(převzato ze stránek farnosti Krásná Lípa)



Kostel je dost vysoký a hrozně málo místa okolo něj a tak fotky podle toho vypadají......




Navíc má chudák takový omšelý kabátek .....











A tady jsou ty schody které bývají takovou docela vyjímkou u českých kostelů



18 komentářů:

  1. U nás máme překrásný gotický kostel, také zasvěcený Máří Magdaléně. A má podobně opelešený kabátek, jako ten tvůj. Fotky jsou moc pěkné, i když je kostelík chudáček tak odrbaný

    OdpovědětVymazat
  2. Majestátná stavba, i když trochu oprýskaná.

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkný kostel, moc hezky jsi ho nafotila, dneska už by asi ty fotky v tom "psím" počasí tak krásné nebyly. I když..., ty jsi umělec, takže asi ano!

    OdpovědětVymazat
  4. Kabat naozaj - hlavne do tohoto pocasia - potrebny Ale zda sa mi, ze aspon hodiny funguju, nie? Pekne zabery, prijemna atmosfera.

    OdpovědětVymazat
  5. [4]: No potřeboval by fasádu jako sůl. Dost to odráží pohraniční atmosféru. I teď v 21. století je to pohraničí takové zakleté.....

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Ono taky nebylo počasí nic moc..... spíš zataženo než jasno.....a děsně fučel vítr!

    OdpovědětVymazat
  7. [1]: Asi má církev na Máří pifku a nechce jí dopřát kvalitních kostelů.....

    OdpovědětVymazat
  8. ta ošumělost jí sluší...

    OdpovědětVymazat
  9. Nový kabát by si určitě zasloužil,ale pro mě má kouzlo i takhle

    OdpovědětVymazat
  10. Do kabátu se se mu zahryzli moli, ale kostel je to jinak moc pěkný. Za těmi domy se tyčí, až z něj jde strach, kdyby se na ně zřítil.

    OdpovědětVymazat
  11. [11]: Tvoří moc pěknou dominantu, ve skutečnosti z něj tak strach nejde

    OdpovědětVymazat
  12. Kostel je sice omšelý, ale jinak nádherný, Vendy. Je to úžasná stavba a skvěle vyfocená.

    OdpovědětVymazat
  13. [13]: A teď jsem zjistila že mi zmizely asi čtyři fotky takže jsem je zas musela dodat.....

    OdpovědětVymazat
  14. Krásná Lípa, to je Ústecký kraj. Nikdy jsem tam nebyla.

    OdpovědětVymazat
  15. [15]: Já poprvé letos. Ale je to tam okolo krásné ještě bych to moc ráda někdy dala a pořádně. Okolí je hodně zajímavé a kousek do Českého Švýcarska a na Pravčickou bránu.

    OdpovědětVymazat
  16. [14]: Mně se to dneska dělo taky, Vendy. ... vlastně včera, už je po půlnoci!

    OdpovědětVymazat
  17. Krásná stavba, škoda té oprýskané omítky. Kazí dojem. Zřejmě nebyla tak dávno udělaná, ale zřejmě jen tak na povrchu  a dlouho nevydržela. Záběry jsou pěkné.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....