28 června 2014

Petřín napodruhé.....


Zajít na Petřín a nejít na rozhlednu je prostě něco
nemyslitelného. Ovšem nesmí se tam jít v neděli dopoledne. To se z nemyslitelného rázem stane nemožné.
Dlouhánská fronta u pokladny a kvanta lidí chodících nahoru i dolů a hledících z vrchu na úžasná panoramata Prahy.
Jak jsem později zjistila, byla v ten den výborná viditelnost, protože i z níže položeného místa
bylo za Hradčany krásně vidět na Říp a České středohoří.
A já nejsem jak už jsem psala v článku o cestě na sraz, člověk čekací. Tak pět minut a šlus.
Víc už mne nikdo čekat nedonutí. I od doktora odcházím když vidím že tam je víc lidí jak tři.
Takže jsem si nechala zajít chuť na výstup a raději se courala po okolí rozhledny. Je tu na co koukat. Kostel sv. Vavřince přitulený k hradbám, kaple Božího hrobu a kaple Kalvárie. A samozřejmě i slavná Křížová cesta.
Po té jsem se ale nevydala a tak ji nafocenou nemám. Můj cíl byl trochu jiný a na opačnou stranu.
(Kostel i kaple vám představím později v samostatných článcích, buď ještě v rámci soutěže,
nebo jen tak). A samozřejmě budova Zrcadlového bludiště. Chtěla jsem se tedy alespoň trochu vrátit do dětství,
jenže situace byla stejná jak před pokladnou rozhledny. Tudíž plno a hodně.
Oželela jsem tedy i tuhle atrakci a vydala se cestou kolem rozhledny dolů směrem ke Strahovskému klášteru....


I když bylo chvílemi zataženo, nahoře bylo hodně živo a hodně se fotilo. Není divu, pohledy z rozhledny na Prahu pod ní patří k těm nejkrásnějším. A navíc bylo dobře vidět i do dálky.


Petřínské bludiště. Bylo postaveno podle vyšehradské obranné věže Špička, která zanikla v sedmnáctém století, a sloužilo jako výstavní pavilon na Zemské jubilejní výstavě v roce 1891 který patřil Klubu Českých turistů. Postavil jej hlavní architekt celé zemské výstavy Antonín WIEHL. Jeho hlavní a hojně navštěvovanou atrakcí bylo panorama Boj Pražanů se Švédy o Karlův most. Dále zde byly nabízeny a vystavovány různé turistické předměty jako mapy, hole, průvodce i nepromokavé turistické oblečení. Po skončení výstavy vyvstal problém co s pavilonem. Zbourat ? Přestěhovat? Zvítězil zdravý rozum a tak byl pavilon rozebrán a znovu postaven na Petříně nedaleko kostela sv. Vavřince. Místo nebylo vybráno náhodou, protože zde se KČT zasloužil již o výstavbu rozhledny a lanové dráhy. Od roku 1892 je v něm krom panoramatu umístěno i zrcadlové bludiště v podobě gotických chodeb a později ještě přibyla tzv. Síň smíchu, což jsou ona známá různě zkreslující zrcadla.
Při pohledu na něj nás ani nenapadne že jde u budovu postavenou celou ze dřeva....



Před rozhlednou stálo tohle roztomilé vozítko s občerstvením


A pohled na starou dámu, bohužel jen zespodu....tak snad příště nashledanou nahoře


Kvetly, bzučely a nááádherně voněly.....


Moc se mi líbil ten dřevěný přílepek na domě....ten nádherný výhled z něj....jak na Petřín tak i na Prahu. Ono vůbec to bydlení v těhle domech musí být něco. Každý den mít tu šanci kochat se tím krásným pohledem v různých ročních dobách.....


Pohled od Strahovského kláštera


Jedny ze schodů kterých je na Petříně od rozhledny různými směry několikero....tyhle vedou zřejmě někam na Malou stranu. Odvedly by mne z plánovené trasy tak jsem po nich nešla. Cesta, kterou jsem měla vytyčenou mne totiž vedla od Strahovského kláštera kam se ostatně také podíváme, směrem na Nebozízek......


......ale na ní jsem potkala tuhle ceduli a místo s nápisem Podzemní Praha. Byla jsem zvědavá jestli se nejedná třeba o prohlídku štol pod Petřínem a tak jsem tomu nemohla odolat. Bohužel nejednalo, ale ve štole jsem se chvíli pohybovala. Je zde totiž instalovaná výstava o pražském podzemí a jeho stokách a odvodňovacích kanálech. Bylo tu na stovky fotografií které byly o a v pražském podzemí nafoceny během mnoha let kdy se dělal jeho průzkum při různých pražských velestavbách, jako je metro nebo nejnověji tunel Blanka. Nemohla jsem nafotit všechny ač všechny byly velice zajímavé protože by mě nestačila karta a tak jsem vyfotila jen psando o historii Petřína. Pokud do Prahy zavítáte během léta a vypravíte se na Petřín a vypravíte se tímto směrem, určitě stojí za to se na ty fotografie podívat. Ostatně po Petříně jsou na lampách cedulky se směrovkami které na tuto výstavu navádějí. Jo a vstupné je dobrovolné Mrkající.




To by pro dnešek bylo vše a příští procházka bude okolo Strahovského kláštera


12 komentářů:

  1. Dneska zase blog nějak blbne. Byla jsem tady už 2x, a pak mě to hodilo do erroru.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]:To je tak se vším. Já si vůbec nepamatuji že bych třeba kdy s našima šla tou cestou co jsem tentokrát zvolila já. Jo k rozhledně jsme chodili, to samé k Nebozízku a dolů na Újezd Seminářskou zahradou, ale tuhle část si vůbec nepamatuju. Tak je buď možné že se tam ani nějak nemohlo nebo nesmělo. Kdo ví.....A to že krom Máchy je na Petříně i socha Jaroslava Vrchlického jsem taky nějak nevěděla. A to jsem ještě vynechala spousty dalších cest které odbočovaly doprava i doleva, nešla jsem k letohrádku Kinských ani k tomu Máchovi...to až zase příště.

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkné povedené fotky, ani nevadí, že jsi nebyla nahoře. Já nahoře zatím taky nikdy nebyla a zatím ani neplánuji.

    OdpovědětVymazat
  4. Nahoru bych nikdy nešla, to je výška.

    OdpovědětVymazat
  5. aj, vzpomínky mě dohánějí...

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuji za zprostředkování návštěvy.

    OdpovědětVymazat
  7. Na Petříně jsem byla jednou, ale už je to strašně dávno. A od té doby jsem tam nebyla. Musím to někdy napravit a najít si na Prahu dostatek času . Pěkné fotky, Vendí - ta první se mi líbí moc...

    OdpovědětVymazat
  8. Asi jsem divná, ale na Petříně jsem nikdy nebyla, takže ani na rozhledně. Ta by mě lákala, jenom pochybuju, že bych se vydrápala nahoru.   

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: On je tam i tuším výtah. Aspoň býval. Je to už dost dlouho co jsem na ní byla. Hele tak každej někde nebyl i když je to třeba notoricky známé místo, takže proč bys měla být divná ty?

    OdpovědětVymazat
  10. Divím se, že to ještě někdo neponičil.

    OdpovědětVymazat
  11. [11]: Ono jsou dneska některé části na noc uzavřené a nevím jestli nejsou někde kamerové systémy. Za bolševika po celém Petříně procházeli regulérně policajti. Celých 24 hodin. Po revoluci přestali a pak to tam začalo dostávat na frak.Teď je něco opravené a uzavírá se. A hned to vypadá jinak.....

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....