29 května 2014

Bonďa....


Původně jsem myslela že koníky budu prokládat
jinými článečky a fotkami, ale nakonec jsem si řekla, že nebudu protentokrát
přerušovat posloupnost a budou pěkně po sobě a najednou.
Ono to snad vydržíte a navíc to jsou asi na dlouhou dobu zase poslední koňské fotky.
Dneska vám chci představit poslední kamarádův přírůstek do jeho ministádečka.
Jedná se o Quicka nebo - li Bonďu.
Bonďa je kůň plemene Percheron. Jsou to tažní koně pocházející z historické oblasti Perche v severozápadní Francii.
Při jeho šlechtění se použil i arabský kůň, kteý byl ve Francii znám už od 8.století.
Percheron je zavalitý kůň s kohoutkovou výškou 160 - 180 cm a jeho váha je úctyhodná 800 - 1200 kg.
Díky své, na takovou velikost, klidné povaze se používal v zemědělství, jako válečný kůň ale i jako tažný ke kočárům.
Dnes se používá na práci v lese ale i v agroturistice, na ježdění i na práci ze země.
Za sebe musím říct, že mne překvapila ladnost jeho pohybů, lehkost z jakou klusal a krásný pohyb celkově.
I když já osobně preferuji koně lehčí, v poslední době zjišťuju že i tato těžká plemena mají své kouzlo.
Nahlodali mě už ti irští cobové, jedna klisnička plemene Shire, o těch černých frízkých perlách nemluvě a teď tedy i Bonďa.


Ale dost teorie, tady je Bonďa v celé své, i když dost pokousané, kráse. Pobil se totiž z chovným hřebcem kterýmu se podařilo zdrhnout z výběhu.







Taková malá nožka a kopýtko Smějící se





Krásná ušlechtilá hlava


Jedno profi předvedení se správným postavení uší a hlavy pro fotoaparát


Dost předvádění a teď hurá na pastvu














Příště už bude poslední fotečkový příspěvek z mého čtvrtečního výletování a to o černých perlách Rimovi a Melisovi....

22 komentářů:

  1. Pěkný koník. To je fajn, že máš kamaráda s farmou.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Nenech se mýlit, on tam má koníky jen ustájené, to mu nepatří. I když už dlouho se ženou uvažují o tom, že by si koupili nějaký pozemek a tam ty svoje milášky měli.

    OdpovědětVymazat
  3. Hezký koník. Takový fortelný. Moc se mi líbí.

    OdpovědětVymazat
  4. Krásný je, má zajímavou barvu  a je vidět, že je to ušlechtilé zvíře. Jako ostatně koně jsou.

    OdpovědětVymazat
  5. [4]: Tak ono je to docela řehole mít takový ranč. To ti zabere 300% času a je to hodně velká odpovědnost a to nemluvím o tom kolik to sežere peněz, to by tam museli mít ustájených hodně koní aby to pokrylo náklady. A v okolí jsou dva nebo tři ranče takže by se to ani nevyplatilo....

    OdpovědětVymazat
  6. Tož to ano, když už tam ranče jsou, není třeba riskovat. Koně si určitě sami chodí opatrovat, takže je to jednodušší.

    OdpovědětVymazat
  7. Nádherný grošák a má dokonalý úsměv. Hihi, rančer taky fotil a byl vyfocen

    OdpovědětVymazat
  8. To jsou bezva fotky, Vendy, moc se ti povedly. Je vidět, že máš koně opravdu ráda. Bonďa je skvělý kůň, krásně grošovaný. Grošáka jsem ještě asi ještě naživo neviděla.

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: Tak asi šest jich je z těch co fotil kamarád. Jen doufám že se časem taky spřátelíme tak jako s Melem a Rimem. Je vidět jak mají rozdílné povahy. Když jsme byly s dcerou u kamaráda poprvé, viděli nás frízové poprvé a hned byli tulíšci. A to trvá. Bony byl trochu odtažitý a moc si nás nevšímal. Nechal se bez problémů hladit to ano, ale jinak si chodil po svém. Tulíšci ne,ti se hned museli okolo nás motat a mazlit se.

    OdpovědětVymazat
  10. [7]: Kdo s čím zachází tím také schází    Mě taky fotil když jsem o tom nevěděla!

    OdpovědětVymazat
  11. [6]: Je u nich den co den. On bez nich moc dlouho být nemůže....

    OdpovědětVymazat
  12. [9]: Je jasné, že nefotil ty, na kterých je vidět. Buď si potom líp nastavil foťák nebo fotil po světle, protože jsou všechny snímky dobré.

    OdpovědětVymazat
  13. [12]: Jeho jsou ty fotky na pastvě a to šest následujících po té první. Ta je ještě moje....tak vlkodav, jo? Tak ty má dva. A jednoho dogouše, jednu barzojku a tři španělský galgy. Pak dvě kočky a dva papoušky. Jak vidíš jsme stejně postižený. Akorát že naše smečka je proti joho psům opravdu přízemní, včetně labradora       

    OdpovědětVymazat
  14. Je vidět, že se o koníky pěkně stará.

    OdpovědětVymazat
  15. [14]: To víš, to je jeho celoživotní láska. Tedy před tím to dělil. Motorka - koně. Teď jsou to koně a óbčas motorka

    OdpovědětVymazat
  16. [13]: Je mi to jasné, Vendy.

    OdpovědětVymazat
  17. [16]: Ten ranč není jeho, už jsem to tu někomu psala že tam má jen ustájené koníky. Ale mají dům, přestavěný hostinec takže tam mají místo na takovou smečku

    OdpovědětVymazat
  18. [17]: To jsi psala, Vendy, jenže já jsem to asi špatně přečetla a pochopila obráceně. Myslela jsem, že má někdo koně ustájené u něho. To jsem celá já!

    OdpovědětVymazat
  19. Při prvních setkáních s koňmi asi každý preferuje koně štíhlé. Ale i tyhle koňské tanky mají svou krásu. Třeba jejich zadky do srdíčka... Já jsem se takhle seznámil a s begany. Konkrétně s jednou kobylou, jejíž majitel a jezdec ji bezmezně miluje. Tak, až si jsou podobní, jak to tak bývá. Kuriozní a krásné na tom je, že jemu je cca 75 a stále jezdí, např. na Custerův (Vydrův) memoriál a podobné "historické" akce.

    OdpovědětVymazat
  20. [19]: Tak oni tihle opavdu těžcí koně jako Shire, percheron, belgičani se moc u nás nikdy nevyskytovali, spíš tu byl netolickej kůň na práci do lesa a pak ČT do zemědělství. Ani já si nepamatuji na vsi kam jsem jezdila od malička a kde bylo ještě pár soukromejch hospodářů že by měli takovéhle "obludky". Takže člověk měl zažité ty "štíhlejší" plemena. Dokonce frízy jsem viděla poprvé až u Roba. No on sice uznává Vydru ale zároveň jeho způsob chovu moc nemusí. I když i on má koně naboso a bez železa tak patří mezi šiřitele způsobu úpravy kopyt podle jedné německé doktorky. Jenže její způsob je jiný, někdy až dost radikální, vznikl právě z důvodů léčení nemocných kopyt. Při tomhle způsobu je dost časté že koně začnou kulhat. Což je pro koňáky stejně bolestivé jak pro koně....Oni se spíše věnují westernovému ježdění a zkouší i vozatajské závody. Teď jako poslední mu krom saní, bryčky a maratoňáku přibyl tolik vymodlený gig.

    OdpovědětVymazat
  21. Aha, a já si myslela, že to jsou jeho koně. Takže taky takový końský penzion? Ten šiml je moc krásný, ale nevím, co to je za rasu.

    OdpovědětVymazat
  22. [21]: Jeho koně jsou Bonďa, Rim a Melis. Čili tenhle percheron a ti dva černí frízové. Percheron patří mezi chladnokrevná plemena stejně jako frízové. Jsou to povětšině plemena pracovní i když dneska se už využívají i v jiných disciplínách a to i v klasickém jezdectví. Tedy bez dostihů a parkuru. ne že by nebyli schopni přeskočit ani kládu ale není to prostě pro ně.....je to ranč, kde chovají koně a kde je mají ustájené i jiní majitelé. Ta paní co jí to patří tam má chovného hřebce plemena Quarter, je to americké plemeno.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....