30 května 2014

Černé perly a dost.....


Myslím že pět článků plných koní je už tak
akorát dost na to, aby se pomalu začali koně mnohým zajídat. Takže si můžete oddychnou, dnešní
už je poslední. (tedy pokud někde zase nějaké nepotkám).
Jako poslední tu dneska jsou Mel a Rim čili černé perly. Už tady byli několikrát, ale vlastně nikdy jsem vám tohle plemeno
nepředstavila historicky a odkud vlastně pochází.
Takže dnes to chci napravit a tak se podíváme co o nich píše teta Wiki....

Frízové patří mezi nejstarší plemena v Evropě. Jeho počátek se dá vystopovat v době před 3000 lety a od koho jiného jsou o něm pochvalné zmínky než od starých Římanů. Své jméno dostal podle nizozemského Fríska.
Původní fríský kůň byl plemeno nevzhledné, ale po přimíchání krve orientální a hlavně žhavé krve koní Andaluzských v 16. a 17. století při okupaci Holandska Španělskem získal svou ušlechtilou krásu. Nejdřív sloužil jako kůň pracovní, ale pak se začal používat hlavně jako kůň rytířský a karoseriér. Tedy jako kůň kočárový. Má vcelku povahu temperamentní ale je dobře použitelný i pod sedlem. Je oblíbený i v šlechtění protože spolehlivě předává svou krásnou černou barvu srsti. Krev předal i anglickému plemeni Shire. Právě pro svou krásnou, temnou a lesklou srst je nazýváno toto plemeno Černou perlou.

Dorůstá do kohoutkové výšky cca 160 cm a váhy do 700 kg. Má velkou úhlednou hlavu, bohatou zvlněnou hřívu a ohon a na nohách bohaté rousy. Má dlouhé nohy a nádhernou chodovou a klusovou akci a proto působí v zápřahu velmi elegantně a hrdě. Využívá se nejčastěji na drezúru a hlavně - stejně jako v minulosti - do zápřahu. Snad krom parkuru a dostihů nachází své využití ve všech odvětvích jezdeckého sportu.
Pro svou krásnou černou barvu byl využíván velmi hojně v pohřebnictví jako tahoun pohřebních kočárů.....

Tolik opět teorie a teď si ty krasavce dáme i obrázkově....







Malá rezavá vtěrka Mrkající....


....a větší rezavá vtěrka


Je po mrkvi a už nás páneček nezajímá


Následující fotky jsou z mého pohledu a jak to vypadalo když jsem je fotila jste mohli vidět ve článku Černé perly aneb Voňavý den v obrazech. Takže si i můžete ty pohledy posrovnat. Jak to vypadá z pohledu fotografa a jak ve skutečnosti.











A kam vedly kroky Rima? No přece za páníčkem....




Tuli, tuli....ukaž co to tam pořád máš?


Nechej mě fotit....



No jo, koně.....to ti nestačím k focení já?




A jak fotí své perly kamarád






Tak....a touhle poslední fotkou se loučím s tím krásným voňavým dni ztráveném v přítomnosti těhle všech krasavců......



20 komentářů:

  1. Jé, to je krása. Obratem přeposílám odkaz na tento článek a FOTKY bratránkovi. Určitě mu udělají radost. Díky.

    OdpovědětVymazat
  2. krásné fotky. Nejvíc se mi líbí ty, jak jsi fotila ze země v těsné blízkosti. Tvoje fotky se mi líbí více ,než ty kamarádovy. Je fakt, že u jeho fotek vynikne více ta čerň a lesklá srst, ale na mém monitoru vidím tu trávu kolem dost vyšisovanou skoro bílou. Ty máš celou fotku pěkně vyváženou.

    OdpovědětVymazat
  3. Rytířští koníci se už nevidí.

    OdpovědětVymazat
  4. [4]: Já mám velké štěstí, ohledem k mé vášni k těmhle krasavcům, že se můžu tady ve vsi chodit kochat pohledem na ně, nebo jet takhle na výlet anebo si zajet na kafe do o něco vzdálenější vsi kde je jezdeckej oddíl a mají jízdárnu tak že se dá dovnitř koukat i při tom kafi a pak velké výběhy. Takže když to vezmu je tu kolem dokola dost koníků....ale všechno tedy s vyjímkou těch irskejch cobů tady ve vsi jsou buď angličani nebo čt. Fríze tu nemá široko daleko nikdo.

    OdpovědětVymazat
  5. [6]: A to jsem ty fotky ještě o něco ztmavovala v editoru....

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: To byla kamarádova chyba v nastavení, nebo možná ve foťáku. Oba máme Nikony, on má dva, ten jeden má stejný jako já a druhý už má o dost starší a ten měl sebou. I jiný objektiv měl než já. Prostě někde se mu vloudila chybka. Ale on má trochu odlišné vidění od mého a tak jsem ty fotky jsem pro porovnání dávala.

    OdpovědětVymazat
  7. [1]: Tak snad se mu budou líbit jak tyhle tak ty předcházející.....

    OdpovědětVymazat
  8. Ach, to byla krása, nemáš ještě někde , já bych si ještě dala, to je taková krása až se tají dech.

    OdpovědětVymazat
  9. [9]: Já si myslím že už toho bylo akorát....ale ono se zase určitě nějaká cesta vyvrbí takže zase něco určitě v budoucnu bude.....

    OdpovědětVymazat
  10. Mně se koně moc líbí. Všechny.

    OdpovědětVymazat
  11. Z pohledu fotografa, a tím teď myslím tebe, Vendy, vypadají černé perly úchvatně. Tvoje fotky jsou pěkně prokreslené, nechápu, co tvůj kamarád při focení prováděl!

    OdpovědětVymazat
  12. Nádherná přehlídka koníčků! Krásně jsi je nafotila a zaujalo mě i porovnání fotek tvých a kamaráda. Láska ke koníčkům je vidět na obou fotkách, ale po vizuální stránce máš ty svoje hezčí. Je vidět, že focení tě hodně baví. (Ale to neříkám nic novýho, žejo... )

    OdpovědětVymazat
  13. Koně ho mají rády, je to vidět. Super záběry jak tvoje, tak kamaráda. Má moc pěkné kousky.   

    OdpovědětVymazat
  14. [14]: No jo, chybka s vloudí. A to fotí o dost déle něž já....popravdě některé jeho fotky jsou pro mne velkou inspirací, hlavně pak ty koníčkové. Vážně nevím co to dělal že je měl takové přepáleé a přesvětlené....

    OdpovědětVymazat
  15. [15]: Jak už jsem psala Hance, byla to nějaká chyba v nastavení, normálně má fotky těch svejch krasavců párádní....asi nedával pozor či co. Tak se ani nedivím, musel přeci jen taky hlídat kluky, mě i ostatní koně aby nebyl nějakej průšvih.  být ve výběhu i s cizími koňmi je určité i když minimální riziko. Oni se ale drželi stranou a u nás se mrcasili jen Rim a Melis.

    OdpovědětVymazat
  16. [16]: Koně ho mají rádi a on má rád je. A to je vidět....

    OdpovědětVymazat
  17. [17]: Doufám, že se kamarád neurazí, Vendy, pokud bude náhodou číst naše komentáře. To bych nerada, protože jak známo, i mistr tesař se utne.   

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....