15 dubna 2014

Exoticky....


Dneska zabrousím trochu do mojí
květinové exotiky. Kdysi, ještě v Praze jsem se na čas zamilovala do bromélií. Jsou to velmi zajímavé rostliny, povětšinou epifyty vegetující sice na tělech hostitelů ale nejsou to na rozdíl třeba od jmelí cizopasníci. Kmeny a větve stromů potřebují jen k uchycení ale žijí ze vzdušné vlhkosti a drobných lístků a jiných organických zbytků které napadají do jejich listové růžice kde se přemění ve výživu. I když najdou se mezi nimi i takové které rostou terestricky tedy v hlíně. A takovou nejznámější bromélií která tak roste je ananas. I když se to možná nezdá je to tak. A dokonce si ho můžete i doma vypěstovat!
Najdou se tu i tzv. extrémní epifyty jako je Tilandsia usnoides známá jako španělský mech. Určitě jste už viděli fotky z Kalifornie, jižních států Severní Ameriky a Mexika kde z větví stromů nebo drátů visí dlouhánské stříbrné vodopády této rostliny. Ta žije opravdu jen ze vzduchu, tudíž z vlhkosti a prachu a i tak dokáže vytvořit rostliny dlouhé více než tři metry.
Já měla pár rostlin rodu Vriesea, Guzmania nebo i Tilandsia. některým se dařilo, některým ne. Ony tak trochu klamou tělem.
Zalévat se musí do listové růžice protože substrát v kterém se kupují je opravdu jen na to aby v květináči "stály". Po odkvětu se může zdát že rostlina prostě zdechla, ale ona zdechne jen mateční rostlina. Před tím ještě vedle vyroste nová dceřinná rostlina která se dál pěstuje stejně jak ta předchozí. A tak pořád dokola. Když se ovšem daří. Daří se třeba mé mamince která někdy před pěti lety jednu dostala od mého muže a od té doby jí v pohodě kvete, vyhodí dceřinnou rostlinu, zdechne a zase se jede dál.....
Já měla některé (hlavně ta terestrické) v malém pokojovém skleníčku, dařilo se jim ale po přestěhování to nějak skončilo. Asi byl na ně venkovský vzduch až moc zdravý...
Takže jsem po dlouhé době dostala až letos v únoru od muže k narozeninám jednu krasavici z rodu Guzmania a jsem zvědavá jak se s ní popasuju.....

Má nádhernou fialovorůžovou barvu (i když tady je spíš do růžova, ach jo...to podání barev trochu pokulhává)
a nejde o květ! Jsou to jen zbarvené vrchní listeny které svou barvou lákají opylovač. Květy jsou to drobné bílé v paždí listenů.






Další exotikou je nádherné Dendrobium nobile které jsem si koupila když jsme byly s dcerou nakupovat v IKEA vybavení její nové domácnosti. Měli tam těch orchidejí jiných odrůd než jen klasických phal spousty, tohle ještě bylo teprve v poupatech a doufala jsem tak, že to bude jiná barva než to které mám doma. No...nebylo. Tedy bylo jen s tím rozdílem že nemělo růžové okraje květů jak to moje původní. No nedá se nic dělat, sesadím je do jednoho květináče aby nezabíral místo ještě jeden květináč.....příště si holt vyberu jinou. Když jsem ho dovezla domů mělo jen ohromnou spoustu poupat, ale za pár dnů se vyloupla tahle nádhera....





Tahle fotka je jak z Jarmilčiné série Najdi kočku.....najdete?






Jo, a krásně jemně voní....

32 komentářů:

  1. Dendrobium je krásné, ale líné po prvním odkvětu mi vykvetlo ještě za rok, ale samozřejmě míň a teď už zase lenoší. Ta první je z bromelií? Máš ji volně nebo ve vitríně? Je krásná.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Katy, mám ji volně v koupelně na okně. Nepálí tam sluníčko a je tam ob den pěkná sauna . A taky na ní nemůžou kočky které mi zase u ní ohlodávaly listy.... Jinak na dendrobium to chce určitý postup. Za prvé tyhle nobile jsou chladnomilné, takže je dávám ven hned jak přestane mrznout a mám je venku až do té doby než začne. Za druhé je potřeba je nějaký čas trápit žízní. Ony pak nasadí poupata a teprve potom je můžeš pořádně zalévat. Mě kvetlo krásně každý rok. Než mi v loni v květnu málem umrzlo. Bylo jedno z mála chladnomilných orchidejí který to ustálo. Ty ostatní asi tak chladnomilné nebyly...teď se z toho dostává a roste. takže od něj v nejbližší době žádné kvetení neočekávám.

    OdpovědětVymazat
  3. Nejprve řeknu, že čičince vidím fousky. :)

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Tady už naštěstí bylo, protože to byla nějaká komora, ne koupelna. Tu jsme tam udělali až my....

    OdpovědětVymazat
  5. Guzmánku jsem už měla, ale odešla mi.Já tomu říkám, že rostlina spáchá sebevraždu. Dendrobii máš nádhernou, to se jen tak nevidí.

    OdpovědětVymazat
  6. Ve vesnici, kde budeme bydlet je zahradník, který pořádá prodejní výstavy orchidejí a thilandsií, také bromélie a ještě masožravky, kaktusy a ostatní rostliny neznám - jsou to všechno exoti Dendrobium je nádherné, líbí se mi velké množství květů i jejich barva

    OdpovědětVymazat
  7. [6]:  Tak to se máš!I když pro mne by to byl trest. neměla bych na zakoupení těch krásek....a jen tak chdit a koukat a nemoct to mne neba....

    OdpovědětVymazat
  8. [5]: Mě právě zaujala tím množstvím květů, ale i tím že má dost nových výhonů. Což teak zaručuje že by měla být v kondici....

    OdpovědětVymazat
  9. Guzmánie je nádherná, má krásnou barvu. Ale když jsem uviděla tu orchidej, tak se mi doslova zatajil dech. Tolik květů se hned tak nevidí. Tak ať ti dělají obě jen radost a kvetou co nejdéle. Já jsem kdysi měla Tyladsii, ale po odkvetení "odešla", tak se už o tyhle exotické květiny moc nepokouším.

    OdpovědětVymazat
  10. Guzmánie i dendrobium jsou nádherné a je vidět, že se jim u tebe daří.

    OdpovědětVymazat
  11. [10]: Ony dneska už všechny  orchideje co se prodávají jsou povětšinou "blbuvzdorné"....takže i ta dendrobia se tak chovají. A když se mohou dát na celé léto ven tak je to pro ně super.

    OdpovědětVymazat
  12. Vendy, obě květiny máš nádherné. Mohu na nich oči nechat. Do jejich pěstování se nebudu pouštět, stejně nemám místo.

    OdpovědětVymazat
  13. [12]: Já to mám nafocené už nějaké tři neděle, ale to že tam je Baldrick jsem si všimla až dneska když jsem ty fotky dávala na blog. Říkala jsem si co tam je za tou kytkou za nitě...Houby nitě, Baldrickova držtička!

    OdpovědětVymazat
  14. Pááni, ta úžasně kvete....

    OdpovědětVymazat
  15. S ananasem jsem nikdy nepochodil. Moje domácí z pecky vypěstované mango už drnká o strop, ale ananasy mi nejdou

    OdpovědětVymazat
  16. Obě kytičky jsou přenádherné. To já bych nikdy nevypěstovala a ani nemohla mít doma. U nás je docela tma. Malá okna a naproti vysoký dům. Jedině se daří tomu, co roste na zahradě.

    OdpovědětVymazat
  17. Kočičáka jsem našla, lebedí si v rohu pod kytkou. Guzmánie máme taky.

    OdpovědětVymazat
  18. Moooooc pěkné kytičky.Kočku jsem také našla.

    OdpovědětVymazat
  19. [18]: Spíš bych volila tu misku než truhlík...jestli byste měli cestu do nějakého zahradnického centra zkusila bych se zeptat jestli nemají nějaký speciální substrát pro tyhle květiny, nebo koupit takové to lisované kokosové vlákno a tím jim půdu zlehčit.....

    OdpovědětVymazat
  20. [16]: Mě taky ne. Někde píšou že se má ten vrchní stvol vykroutit, jinde že se má zasadit i s odříznutým vrškem. Navíc většinou všechny ananasy když koupíš mají tu růžici už vevnitř nahnilou protože stačí lehce zatáhnout za ty listeny a hned ti zůstanou v ruce. A to se už nikdy nemůže ujmout....já už mám doma podruhé vypěstované avokádo. Má už kolem metru dvaceti výšky. To první zdechlo z neznámých důvodů. Začaly mu černat listy a šlo do kopru. Mango jsem taky měla zasazené ale z něj mi nevyrostlo nic....

    OdpovědětVymazat
  21. Hezké fotky i květiny.

    OdpovědětVymazat
  22. Kočku jsem po chvíli objevila. To dendrobiim je opravdu překrásné.

    OdpovědětVymazat
  23. Jak to čtu, bromélie jsou snad ještě náročnější než orchideje.

    OdpovědětVymazat
  24. [24]: Proto už s raději kupuji ty orchideje....

    OdpovědětVymazat
  25. Tak to je telepatie Vendy. Včera jsme řešili otázku jestli se to té růžice bromélií má nalévat voda Co radíš

    OdpovědětVymazat
  26. [26]:Bromelie se zalevaji jen a vyhradne do listove ruzice! Dokonce pokud chces privest bromelii je kvetu ma se do ruzice vhodit kousek karbidu. Reakce  s vodou vyvola kveteni. Alespon to tak pisou v knize o pestovani. Pokud nemas odrudu ktera roste v zemi tak zalevat jen do ruzice. I lehce prihnojovat.

    OdpovědětVymazat
  27. Kočku jsem našla hned, vlevo dole.

    OdpovědětVymazat
  28. [28]: Tak to že jsem přírodní úkaz to vím, pořád si říkám co jsem to za exota...a s těma kytkama je to ošemetné. Některé mi jdou pěstovat skvěle ale třeba takový hvězdník nebo klívie ty nedokážu nikdy přivést podruhé do květu!A přitom jsou to prý kytky nejjednodušší na pěstování!

    OdpovědětVymazat
  29. [29]: No vidíš, teď jsi mi připomněla, že máme na verandě dvě klívie a zrovna kvetou. Jsou po babičce a kvetou každý rok dvakrát. Přece jenom to se mnou není tak zlé.   

    OdpovědětVymazat
  30. Guzmánii jsem měla několik let a docela dobře se jí dařilo. Nejvím mi bylo sympatické zalévání do listových cisteren. Kočičáka jsem zahlédla, tedy jen fousy.

    OdpovědětVymazat
  31. [31]: Jsem zvědavá jak tahle dopadne. On jí totiž manžel zaléval když se mu zdála suchá hlína normálně, takže mi připadá že začíná uhnívat.....

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....