01 prosince 2013

Vánoční trhy....


Tak a je to za mnou....
A resumé? Již nikdy více!
A proč?

Bydlíme tu na vsi už víc jak dvacet let. A včera mne překvapilo a to dost nemile, že prostě tady se neodpouští....Neodpouští se že člověk není blbec a nenechá se okrádat a dělat si na hlavu, a neodpouští se to že jsme Pražáci....
Abych to vysvětlila. Když jsme se sem nastěhovali, muž ještě asi dva roky jezdil dělat do Prahy než si tady našel práci u jednoho místního podnikatele. Dělal pro něj a to dost, dokázal sehnat spoustu kontaktů a zákazníků, dodavatelů i manuálů které bylo potřeba k opravám různých tiskáren a kopírek. Ocenění tedy finanční nic moc a tak se prostě udělal pro sebe. Ovšem onen už bývalý zaměstnavatel ho napadl, že mu odešel i se zákazníky. Nebyla to pravda, oni totiž si ti zákazníci žádali přímo jeho na servis a pokud přijel někdo jiný tak ho vyprovodili. A tak nelenil a všem rozeslal pomlouvačný a výhružný dopis. Pokud se domníval že to bude na ně platit a oni se pokorně k němu vrátí tak se přepočítal. A tak už skoro 18 let nás nezdraví z jejich rodiny, dělají že nás neznají a naočkovali i další lidi. A včera mi to dávali řádně sežrat.
Druhá věc je ta že jsme prostě PRAŽÁCI a sem nepatříme. Nevím, nikomu jsme tu nikdy nic neudělali, manžel už leta spravuje na místním obecním úřadě a škole tiskárny a kopírky a to velice promptně když potřebují, sponzoruje i místní fotbalový klub, ale.....prostě jsme PRAŽÁCI.
Takže když to tak shrnu, členové zastupitelstva si u každého z prodejců něco zakoupili, s každým se pozdravili s jednou vyjímkou....ano, se mnou....
A nakupující se rozdělili na tři skupiny. První skupina(místní) si nekoupili nic už ze zásady že jsem to prodávala já. Druhá skupina se rozplývala a ňůňala jak je to krásné ale když jsem řekla cenu, nebo spíš podcenu, polkli a s výrazem šíleného odporu jakej jsem vykuk a vydřiduch odešli. Zakoupit si dva svařáky v kelímku a grilovanou klobásu a za to všechno zaplatili víc než za tu jednu kouličku kterou si předtím vybrali ale zdála se jim tááák strašně drahá. Třetí skupina prostě přišla, bez řečí ukázala tohle, tohle a tohle, zaplatila a šla. Ovšem to nebyli místní ale Třebovští....z místních si u mne koupili jen čtyři!!!

Zkusila jsem si to, dostala za vyučenou a okusila na vlastní kůži že doma není nikdo prorokem.....takže když to vezmu kolem a kolem místní opět nezklamali.

Nejčastější věty které jsem slyšela: "Jé to je nádherné, a určitě pracné, že....tak nashledanou!"
"Tohle mám od naší sousedky a podstatně levnější....no ale ona to nemá tak hezké...."
" Ten andělíček je tak krásný....kolik stojí? TOLIK? Proboha nemáte to nějaké předražené?"
A jedna jediná:" Můžete mi dát na sebe kontakt?"
A jedna potěšující od sousedky: "Tedy ty to máš krásný! Naše mladá to taky dělá, ale já bych chtěla od tebe tuhle kouličku"


P.S. Alespoň že náklady se mi trochu vrátili....

Trhy se konaly v nově otevřeném kulturním domě který se tu postavil....je to stavba v obci dost kontroverzní, je spoustu lidí nadšených a spousta je proti, že se v ní utopilo zbytečně moc peněz. Stojí na místě bývalé rychty s kterou mělo minulé zastupitelstvo opravdu velkolepé plány. Bohužel nedostalo na to evropskou dotaci o kterou žádalo(minulý starosta si to na kraji i v Praze dost pohnojil, takže mu to s radostí stopli) a tak se celý objekt zboural a místo něj se postavila montovaná krabice....možná kdyby se z objektu ubourala část a část opravila bylo by to i víc k užitku, bylo by tam víc místa ke komerčnímu využití objektu....



Z prodáváných artefaktů převládali perníky ve všech podobách a velikostech



Další byla na řadě keramika, jak od dětí ze základky tak od obyvatelek vsi

Tohle je práce dětí z keramického kroužku




Jen pár věcí bylo z nějakých novějších rukodělných technik...jako třeba adventní věnce z kosmetických tampónů nebo vánoční stromky či japonská technika KUSUDAMA....


..... nebo věci pletené z papírových ruliček....musím říct že paní s nimi byla zdaleka nejúspěšnější prodejce....mizelo jí to ze stolu šmahem...přiznávám že já si od ní koupila adventní svícen taky, protože svůj jsem si nestihla vyrobit.


Takže všem kdo se chystají na jarmarky, vánoční trhy a podobné akce přeju spousty uznalých zákazníků kteří ocení koupí jejich práci....


40 komentářů:

  1. Zdravím, omlouvám se, že obtěžuji, ale chtěla bych poprosit o kliknutí na tento odkaz : http://sutazime.eu/kmHIv

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to mě moc mrzí, vypadalo to, že se ti opravdu daří a stačí tak málo, lidská blbost... Někdy mi je líto, že bydlím v tak velkém městě, kde jsou všichni tak nějak anonymní, na druhou stranu si říkám, že být středem pozornosti v malé vesničce asi nebude to pravé pro mně.

    OdpovědětVymazat
  3. Něco podobného jsem čekala, podle tvé první reakce. I když ve skutečnosti jsem to nečekala až tak zlé.

    OdpovědětVymazat
  4. P.S. zdá se, že u vás máte mimořádně zaťaté tupce.

    OdpovědětVymazat
  5. Vendy, to je mi moc líto. Vím, co ti patchwork dal práce. A navíc byl nádherný. Viděla jsem na FB víc pokusů, ale nebyly tak zdařilé jako tvoje.

    OdpovědětVymazat
  6. Vendy, nenechej se odradit. První vlaštovky už odletěly, vzaly si tvé výrobky s sebou a jistě je u nich uvidí návštěva a bude se ptát, kde to sehnali. A příští rok nebo při nejbližší příležitosti se povznes nad závist a nevraživost hloupých a jdi do toho znova. Vím, o čem mluvím. Ti, co si něco koupili, budou chtít koupit pro ty své návštěvy nebo přijedou i s návštěvou, aby si vybrala. Vím, o čem mluvím. Já jsem začínala své podnikání s výšivkou tenkrát ještě na povolení MNV a pak na ŽL. jednou jsem stála na tržišti při vánočních trzích, mrzla venku a poslouchala přesně tyhle řeči.  A to jsem si ještě tenkrát sama vyráběla krabičky z tvrdého bílého papíru s celofánovým okénkem. Prostě téměř profi balení. Jedni koupili, jiní jen obdivovali. Ale už o mně lidi věděli. Nedávala jsem to moc draho, vlastně jen za materiál a něco navíc. Rozkřiklo se to tak, že jsem pak už nikam nemusela a zakázky se jen hrnuly a já nestačila vyšívat. Lidi mi věřili, že co udělám je krásné a tak ani nenosili předlohy v časopisech. Jen řekli barvu a představu a já mohla využít svou fantazii. Pak jsem si už řekla cenu vyšší,nota bene, když jsem se dověděla, že zakázka jde jako dárek do zahraničí a ze zahraničí se ozývali další zakázky. Tenkrát Němci byly po opravdu ruční práci dychtiví. Hodně mi pomohlo, že jsem chodila do práce a kolegynw to braly i jako dárky pro příbuzné a jedna dokonce navedla manžela, a´t jí to koupí. Ale to ti řeknu, to už pak byla dřina. To už nebyla radost u televize, ale bolavá záda a práce dlouho do noci. Když jsem dělala drhané košíky (někdy vyfotím, mám ještě doma dva na udi) mohly mi lidi ruce utrhat, protože to nikdo nikde neviděl. Ale pak to odkoukali a už se to prodávalo na trhu, ale to už byla moje konkurence. od doby, co mám počítač, nic nedělám, na vyšívání stejně nevidím. Ale dá se prodávat i na netu http://fler.cz. Nevzdávej to, pak jedině můžeš být vítěz. Zatím buď ráda, že se ti vrátila cena za materïál. u nás jsou trhy také, ale tam si musíš pronajmout za dost peněz stánek a na to nemám, to bych z tržby nezaplatila.

    OdpovědětVymazat
  7. Ty věcičky z papírových ruliček se mi také líbí. jde z toho udělat hromadu krásných věcí, vlastně je to jako porutí nebo pedig. Ale asi by mne nebavila ta příprava. To klidně mohou být i novinové papíry, třeba reklamy z kauflandu. Zatím nevím, jak na to,někde jsem to viděla, ale než začne člověk plést a vlastně tvořit, tak příprava je nudná.

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Tohle krásně dělá Janka z Mých radostí! Ta je taky machr!

    OdpovědětVymazat
  9. [6]: O fleru jsem uvažovala, ale jak jsem to tak probírala s těmi co tam jsou nebo do toho šli, berou si hodně vysokou provizi, takže cena tomu musí odpovídat aby se to vyplatilo a v tom okamžiku to je s prodejností dost těžké...nechám to zatím být jak to je, alespoň si dám dopořádku(snad) krční páteř a pak se uvidí co bude dál....

    OdpovědětVymazat
  10. [5]: Hele já už to neřeším, zkusila jsem to, vyžrala si to a tak budu dělat jen pro ty kteří mi za to stojí a kteří si třeba znovu řeknou. A klidně zadarmo nebo symbolickou cenu. Nikomu se podbízet nebudu, zvlášť když neumí ocenit co je to ruční práce. Myslím si že ceny které jsem nasadila(8O Kč koulička o průměru 8 cm, 150 velká jako solitér, věneček a andílek 200 Kč) mi za pracnost a materiál nepřipadají zas tak vysoké....Tak samozřejmě že výrobky z papírových ruliček mají pořizovací náklady o hodně níž, stačí si schovávat pár měsíců reklamy a máš hnd materiálu kupu, tudíž se mohou prodávat o dost levněji....

    OdpovědětVymazat
  11. [9]:Aha, tak to jsem nevěděla. To je pravda, že to pak může být neprodejné. No je fakt, že ten server musí někdo zaplatit a udržovat. Třeba se o tobě doví někde ve větším městě a nabídnou ti sami účast na trzích. Já jsem uvažovala, že bych třeba poprosila nějakého stánkaře s nějakou ručníé výrobou, zda by mi krabici nevzal, ale netroufám si, když nikoho neznám, tak je to těžké. U nás jsou trhy až di 22.12. Nejvíce aktivní dny jsou Č, Pá, So a NE. takže za tu dobu by se něco prodalo, ale to bych musela mít fakt někoho známého.

    OdpovědětVymazat
  12. [3]: Je to za mnou a tím to končí....teď si dám oraz a pak se začnu učit něco jiného

    OdpovědětVymazat
  13. [2]: Ále, to už je jedno....musela jsem si v tom vymáchat čumák a tak vím že jsou věci které se nezmění a které nezměním ani já.....

    OdpovědětVymazat
  14. Lidské předsudky a závist udělají hodně.

    OdpovědětVymazat
  15. Právě nyní jsem pochopila, proč k nám jezdí tolik prodejců z daleka.Jak si to člověk sám nevyzkouší, tak by tomu nevěřil. Přeji pěkný adventní večer a neházej flintu do žita.

    OdpovědětVymazat
  16. Teda, Vendy, ani nevíš, jak mě to strašně mrzí! Myslela jsem, že ti ruce utrhají!

    OdpovědětVymazat
  17. [9]:Fler si údajně bere 10 nebo 11% z ceny, to mi připadá jako celkem dobrý, vlastně je to poplatek za umístění a svým způsobem i reklama. Třeba ty slevové servery si berou kolem 20% a to musíš ještě narazit slevu, takže z té slevy ještě 20% dolů (někteří 15%, ale většinou je to kolme 20). Tady bys měla svou přiměřenou cenu a pak, při zaslání případného zboží už bys dala odkaz přímo na tebe, aby kupovali přímo u tebe a měla bys to bez procent. Ale taky by nebylo špatné udělat si e-shop, nebo nějaké speciální stránky. Popřemýšlej nad tím...

    OdpovědětVymazat
  18. Vendy nenech se otrávit!!!  Držím palce v Německu     

    OdpovědětVymazat
  19. Buď v klidu. Všichni závistivci bývají nejvíc hotoví právě z toho, že jsou jejich pitomé projevy člověku ukradené. Tak se nenech znechutit lidmi, kteří si podobnou výsadu nezaslouží Jinde budeš mít víc šancí.

    OdpovědětVymazat
  20. Já bych to nebral osobně. Vánoční ozdoby skoro každý má, mají méně peněz a lidé si kupují raději něco praktičtějšího, nebo svařák.

    OdpovědětVymazat
  21. A lidé, že to nedělali, nedovedou ocenit pracnost.

    OdpovědětVymazat
  22. No nevím, když si spočítáš propíchané hodiny a cenu stuh + ostatního, tak mi 2 stovky za věneček přijdou strašně málo. Já vím, je krize, lidi mají málo peněz... sama podnikám a tak přesně vím, jak si trh stojí

    OdpovědětVymazat
  23. [18]:Vendy, tohle už dělá tolik lidí a pořád jich přibývá, že to nemá ani cenu  a pak, jelikož chcou ihned prodávat tak nasazují tak nízké ceny že ku...j ceny ostatním. A ti pak nemají šanci to svoje za nějakou slušnou cenu prodat. Ukazovala mi tam paní kouli kterou si koupila na jinejch trzích dopoledne a když jsem tam viděla cenovku 90 kaček tak jsem si říkala no nazdar. Jen ty stuhy z kterých byla udělaná musely bejt drahý až hrůza.....ale brala si ode mne ještě jednu i když tu menší takže jsem čekala že se jí to bude za 80 zdá moc. Vzala si jí ani nemrkla....skoro každej kdo se tam zastavil říkal že to buď dělá někdo z rodiny, nebo sousedka....

    OdpovědětVymazat
  24. [20]:Jinde se už nebudu placatit....teď si musím dát dohromady krční páteř a pak se uvidí...

    OdpovědětVymazat
  25. [21]:Hele to nebylo tím....hned vedle mne co byla ta paní s těmi pletenými papírovými věcmi bylo furt narváno....

    OdpovědětVymazat
  26. [15]:Asi to tak má bejt. Co nejdál od lidí který znáš a který tě znaj, protože si myslej že ji už ze "známosti" dáš věci levněji....

    OdpovědětVymazat
  27. [16]:Víš co, onoani tak nejde o to, že nekpovali, to mě bylo jasný,ale o to, že pořád tam je to vyčleňování. A nejvíc mi to zvedlo žluč když tam ze začátku chodila okolo těch co se tam přišli ke mě podívat co to mám, ženská která kamarádí se sousedkou a každýmu valila do hlavy že "Lenka to taky dělá a jak krásně, to by jste měli vidět!" Takový nádherný kombinace barevný jaký dělá...." To jsem měla vážně sto chutí to zase sbalit a jít do háje....

    OdpovědětVymazat
  28. [14]:Hele já bych to pochopila kdyby jsme se chovali jako opravdu někteří Pražáci, že bychom se s nikým nebavili, dávali jim to při každé příležitosti najevo, prostě honorace hogo fogo...jenže tak to není. Ve finále se oni chovaj tak jak si člověk představuje burany....kradou mi tu věci z oken, od dveří, pomlouvaj, neumějí říct nic na rovinu....

    OdpovědětVymazat
  29. Já moc děkuju za vaše komenty a názory. Nemůžu říct že bych něco neprodala, spš jsem toho prodala víc než jsem tak nějak čekala, ale mrzel mne spíš ten přístup a to že i po těch letech co tu jsme je situace spíš než lepší tak ještě horší....a netušila jsem že až tak moc jim vadím....To byl znát i v tom jak se kdo s kým chodil nebo nechodil bavit. Holt jsem tady na ně se svými pro ně nepochopitelnými koníčky jako je fotografování nebo vystavování psů exot, divnej člověk....To že mne nebaví tlachání o ničem, že mne nebaví drbací kroužky a strkání nosu do věcí do kterých nikomu nic není asi prostě nedokáží překousnout....jak říká kamarád NO,ČO UŽ....

    OdpovědětVymazat
  30. To je vždycky tak. Jsi zkrátka "přivadrovalec" a jím zůstaneš.

    OdpovědětVymazat
  31. Já jsem tedy taky trochu skrblík,ale narazit někde na tak krásné věci jako jsou tvoje věnečky a za takovou cenu,tak si koupím určitě hned dva.Zatím se mi to nepovedlo.Škoda,že nebydlíš blíž.

    OdpovědětVymazat
  32. Furt.Ty.Zatracený.Komentáře.

    OdpovědětVymazat
  33. Jojo, s tím nasazováním nízkých cen máš pravdu. Já zase študuji šály a šátky a docela by mě zajímalo, za jak dlouho mají takový šátek upletený, protože mají třeba šátek za nějaký tři kila a přitom je to šátek velký, takže materiál mohlo být 50-100 gramů, tedy cena od třiceti do stopadesáti korun (záleží na ceně příze) a k tomu práce - takže, když vezmu, že brali přízi za nějakých 70 korun, pak upletení celé šály si cení na nějaké dvě stovky. Já vím,že ruční práce se těžko cení, protože kdyby měli lidi skutečně zaplatit hodinovou sazbu, bylo by to desetkrát dražší - ale tak málo? Nebo pletou jak draci a mají šálu za hoďku hotovou? To by mě zajímalo, fakt.

    OdpovědětVymazat
  34. Vendy, ti nade mnou už ti řekli vše, co mě napadlo, takže se nebudu opakovat. Až tě přejde vztek, necháš to plavat a bude dobře. Přiznám se, že jsem se o tebe právě v tomhle směru bála. Škoda, že jsi s tím nepřijela třeba na Kuks, prostě jinam než doma.

    OdpovědětVymazat
  35. [32]:Ten věneček mi zrovna zůstal

    OdpovědětVymazat
  36. [35]:To že nebudou kupovat místní, tak s tím jsem byla smířená hned od začátku co jsem do toho vlítla. Tak to prostě je. Nemůžu naříkat že by se neprodalo skoro všechno, to taky ne. To že budou nad tím stát a nekoupěj tak to mi taky zas tak nevadilo, ani já hned nekoupím všechno, ale nejvíc mne právě znechutila to otevřené nepřátelství od některých. To že jsou kvůli jedné staré záležitosti tak dlouho v něm vytrvat a že jim stojí za to štvát i ostatní. A pak takový to okatý "Tebe ptřebuju tak s tebou jsem kamarád až a hrob" (ovšem platí to jen do doby kdy ho potřebuje)a tebe ne takže jseš mi ukradenej. Jsem vychovaná v určité slušnosti, pozdravit a prohodit pár slov s každým ať ho potřebuju nebo ne a to je to co prostě oni neumí. Stále je to o střetávání odlišných způsobů života a výchovy.A tak to bude pořád. Já se nebudu měnit, nejsem stádní typ a oni to nebudou chápat...no a masáže? ty si užívám, ale teď mi ty rehabky, kde mě taky masírujou nějak zvlášť ještě nepomohly....

    OdpovědětVymazat
  37. Vendy, bohužel tak to chodí, já kdykoliv jdu kolem našich trhů, tak si vždycky jen pomyslím, že bych tam prostě nevystavovala ani nic neprodávala, bo to lidi fakt neocení a už vůbec né umění....bohužel nejsou ochotni dát za to ty peníze, za to za kíčoidy z lidovky klíďo jo. Je mi to líto a cítím s Tebou, maluju už nějaký ten pátek a vím jaké to je, proto defakto jen "vystavuju" na netu a jsem na fleru, ale žádný byznys to není, ale je fajn, že se Ti aspoň vrátily náklady. Lidi jsou v tomhle strašně nepřejícní a bohužel jsem zažila i na okresním městě pěkný tóčo, prostě být odlišný se neodpouští, však jsem o tom psala. Já sama jsem žila v Praze a porodila tam jednu dceru, ale jinak jsem z Moravy a to je pořád taková rivalita mezi Moraváky a Pražáky..já se jí neúčastním, vím své, ale samozřejmě jsem si taky vyslechla nejednou a je mi to jedno, mám Prahu ráda, mám tam kamarádky a Moravu taky )...Tak příště zkus třeba ten trh někde jinde né doma a budeš mít úspěch, on i fler pořádá nějaké trhy a ty to máš blíž, tak třeba se Ti oplatí někam dojet. Obdivuju ale, že jsi do toho vůbec šla . Doufám, že Tě to neodradí v tvoření, protože Ti to jde nádherně!

    OdpovědětVymazat
  38. Tak tos teda nedopadla u mistnich moc dobre. Ja myslela,ze u nas prijde dost prespolnich lidi,ale taky nic moc.A predstav si,ze jsem dnes prodala 5 kousku,3 srdicka a 2 koule.Z tech sisek prozatim ani jednu. Alespon sis zkusila,co to je,lide dnes skutecne neumi ocenit rucni praci.Ja jsem nasadila cenu 6 eur,za vic bych to neprodala.Hlavu vzhuru VendyW.   

    OdpovědětVymazat
  39. [39]:Já si zase říkám že jsem neměla dělat tolik koulí ale i právě ty šišky, zvonky, hvězdičky a srdíčka. Protože hvězdička se prodala okamžitě jako první....kouličky dělají většinou všichni....ale neříkám tak holt příště, protože to už tady rozhodně nebude....tak za stejnou cenu jsem měla velké koule, za zhruba 2,50 € jsem měla ty menší. a věneček a anděl byl za necelých 8 €. Tak snad to prodáš všechno

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....