31 prosince 2013

Skvělí muzikanti....



Už někdy v létě jsem zaslechla hrát
u Anděla skvělý swing. Neměla jsem ale čas zjišťovat odkud to je.
Když jsem letos na podzim čekala na děti než dojedou z nádraží slyšela jsem ho zas. A tak jsem šla zjišťovat
odkud to je. A k mému dost velkému překvapení jsem u OC Nový Smíchov objevila pět romských hudebníků.
Byli to samí starší muži, ale opravdu výborní hudebníci. Teď když jsme byli naposled v Praze opět tam vesele vyhrávali.
A musím říct že posluchačů měli dost. Dcera trefně poznamenala že vyhrávají jak na Titaniku. Opravdu by jejich hraní slušelo nějaké lázeňské kolonádě za první republiky než modernímu nákupnímu centru.
Střídali jednu swingovku za druhou, občas to proložili nějakou muzikálovou melodií nebo klasikou.
A všechno zvládali opravdu velmi dobře a tak čekání na tramvaj tím pádem bylo hodně příjemné.

A proč vlastně tohle píšu k TT? Protože by tohle mohla být inspirace pro další Romy, jak zlepšit pohled na jejich komunitu. Ovšem otázkou je jestli vůbec chtějí, myslím že to, že se jich většina lidí (vlastně vládou počínaje a policii konče) bojí jim velmi vyhovuje. A to že by chtěli pracovat ale nemohou je pro ně jen zaklínadlem před štáby z televizí. Nemají zájem ani o vzdělání svých dětí natož o to přizpůsobit se.
I když, jak v tomhle případě se vyjímky najdou...

Když jsme se vracely z toulek po Praze, hráli u metra jen dva z pětičlenného "orchestru" ale i tak moc dobře...






24 komentářů:

  1. Svým článkem jsi mi udělala radost a připoměla mi, že já se také u nich před vánoci zastavila a poslouchala je. Nehráli jen swing ale dokázali dokonale "vystřihnout" i Yesterday od Beatles.

    OdpovědětVymazat
  2. Romové mají hudbu v krvi. Mám ráda i romské písničky a poznala jsem i pár Romů studujících na konzervatoři v Ostravě. Na novojičínských slavnostech hráli a zpívali nejen klasiku, ale i romskou hudbu. byl to opravdu zážitek. A na dovolené předloni vystoupení skupiny Romani Bacht z Polska, prostě úžasné.

    OdpovědětVymazat
  3. Určitě hráli moc dobře, muziku mají v krvi.

    OdpovědětVymazat
  4. Romové, když chtějí, umí být moc dobří muzikanti. Mají to v krvi a ráda poslouchám jejich původní hudbu.

    OdpovědětVymazat
  5. Ano, jsou to muzikanti s darem od Boha. Třeba ani neumí noty, ale hrají božsky.Mají to v krvi.

    OdpovědětVymazat
  6.   krásný blog a ta fotka

    OdpovědětVymazat
  7. [5]:Stejně jako černoši, mají to nějak v krvi či co, jak zpěv, tak hudbu i tanec. I tobě krásné budoucí dny!

    OdpovědětVymazat
  8. [4]:Je fakt že tihle se snaží a hrají moc pěkně....

    OdpovědětVymazat
  9. [1]:Přímo tihle od Anděla? Oni tam jsou fakt snad pořád. A moc dobře se poslouchaj. Já jsem na swing ulítlá tak mi dělaj radost, ale je fakt že dokážou vystřihnout cokoli....

    OdpovědětVymazat
  10. [6]:Díky za návštěvu as pochvalu

    OdpovědětVymazat
  11. Kdysi jsem v Praze potkal skvělého rumunského harmonikáře. Hrál děsné tzv. populární odrhovačky, tak jednou když dohrál normální rundu svých z rádia oposlouchaných Daján, Škodalásek a podobných songů, jsem ho požádal, jestli by nezahrál pořádnou rumunskou muziku od podlahy, protože tu zvláštní melodiku mám moc rád. Překvapilo ho to, ale začal hrát, a byly to takové věci, ze kterých se mi doslova točila hlava. Ano, nechal jsem tam tehdy něco peněz, ale myslím, že něco takového Praha ještě neslyšela .

    OdpovědětVymazat
  12. Když někdo umí, neváhám hodit i nějakou korunu. Nemám ráda žebráky, ale tihle muzikanti nebo jiní kumštýři prodávají svůj um a tak proč ne, vlastně je to určitým způsobem práce - oni něco nabídnou a divák (posluchač) to ocení.

    OdpovědětVymazat
  13. [12]:Moc dobře se o poslouchalo. Loni v létě jsme poslouchaly zase na Karlově mostě s dcerou takový mlaďáky kteří také skvěle swingovali. Ono vůbec tam bývají dobří muzikanti....někteří si tam odskakují i z renomovaných orchestrů jen tak pro radost zahrát.

    OdpovědětVymazat
  14. [11]:Můj švagr jako rodilý Černohorec poslouchá furt tu jejich balkánskou muziku, takže už mi tenhle styl docela leze na nervy...ale to neznamená že by nebyli dobří hudebníci...

    OdpovědětVymazat
  15. Když jsem byl na praxi na Slovensku, pozval mne jeden cikán na svatbu... slavila celá cikánská vesnice s muzikou až do rána a bylo to nezapomenutelné.

    OdpovědětVymazat
  16. Příjemné čtení, jak vidno - když se chce, jde to. Opravdu to mají v krvi a mají na čem stavět. Tedy v tom dobrém. Škoda, že až tak moc nechtějí.

    OdpovědětVymazat
  17. [17]: Je mi cti a potesenim a jsem rada ze se te to natolik oslovilo,  ze jsi me tam navrhla

    OdpovědětVymazat
  18. tihle pouliční muzikanti mě vždycky fascinují:)

    OdpovědětVymazat
  19. Mám mezi Romy přátele a jsou to skvělí lidé. Oba pracují, jejich ( pouze ) dva synové mají maturitu. Ale práci opravdu sháněli dost svízelně. Zažili dost příkoří než se chytli. Každý koukal na to, že jsou " černí" a ne na to jací jsou.

    OdpovědětVymazat
  20. Mila Vendy, so swingom do noveho roku, vela uspechu, vsetko najlepsie!

    OdpovědětVymazat
  21. [21]: Já si vůbec nedělám iluze o tom, že jsou všichni skvělí, ale je fakt že tyhle národy jsou hodně muzikální a pohybově nadaní.....

    OdpovědětVymazat
  22. [20]:Samozřejmě že vyjímky jsou všude, ale já osobně věděla tak možná o trochu jedněch slušnějších kdysi když jsem chodila na základku. Bydleli kousek od nás v takovém malém domečku, taky měli jen dvě děti, ten jejich syn byl stejně starý jak já a chodil do vedlejší třídy a sestra na zvláštku.Ale on byl děsnej vopruz, pořád měl blbý a sprostý.  narážky.....jejich rodiče jsem neznala, ale mamina říkala že oba pracovali. Už to že ten domek udržovali tak asi patřili mezi ty klidnější a normálně žijící. Od té doby jsem se ale už z žádnými do bližšího styku nedostala a ani po tom nějak netoužím...

    OdpovědětVymazat
  23. Výjimky se najdou vždy a všude, ale jinak bych se přiklonila k tvému názoru, Vendy.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....