03 listopadu 2013

Petřínské sady....jezírko U lachtana


Moji prarodiče i rodiče bydleli
a ještě maminka bydlí tak 20 - 25 minut rychlejší chůze od jednoho z nejromantičtějších pražských parků a to Petřína. Je to vlastně soubor větších či menších zahrad a co mne hodně překvapilo krásně udržovaný. Přiznávám že jsem tu už strašně dlouho nebyla, většinou jsem spíš jela do města kecat s kamarádem, ale tentokrát krásné slunečné počasí mne vytáhlo do tohoto kouta. Měla jsem už rovnou v plánu obejít jen malou část která je od nás nejblíž takže nebudou tady fotky z celého rozsáhlého petřínského kopce.
I když to jednu chvíli vypadalo že se nakonec vrátím a z focení nic nebude. Podařil se mi pěkný držkopád, když jsem pod spadaným listím nezaregistrovala díru v asfaltu, šlápla na její kraj a zvrtla si nohu. Co vám budu povídat, letěla jsem po tlamě nevěděla jak dopadnu a kam, ještě jsem musela chytat foťák abych s ním nekřápla. No i tak si trošku se zemí potykal....
V první chvíli jsem pro bolest v obou kolenou po kterých jsem kousek jela nemohla ani vstát, a nemohla jsem ani moc nadávát páč jsem periferním viděním zaregistrovala nějakou postavu. Když jsem se konečně vyhrabala zjistila jsem že přede mnou stojí zhruba dvouletý capart a směje se na celé kolo. No samozřejmě, proč by ne, vždyť vidět padat dospěláky je ohromnej zážitek. Provedla jsem inventuru těla, foťáku a oblečení a zjistila že mám zničené nové džíny, které jsem měla podruhé na sobě protože jsem si o kameny v asfaltu obrousila na kolenou barvu skoro až do běla, zablácené dlaně až hanba a foťák že fotí. A že to bolí...sedla jsem si na chvilku na zídku a čekala až to přejde a nebudu muset po Peříně kuhat a pajdat jak Quasimodo nebo Peyrac.
Když jsem to tak trošku vydejchala
vydala jsem se k první zastávce. Jezírku U lachtana.Jako malá jsem to tu milovala a pořád jsem k lachtanovi chtěla.Krmit kačenky. Naše děti si místo oblíbily stejně a pokaždé když babička hlídala na dotaz kam půjdou, unisono se ozvalo Na kačenky! Ovšem dnešní podoba se s tou minulou nedá srovnat. Krásně zrenovované okolí, pohodlné lavičky a moje oblíbené kameny kolem.A kačenky.....




Jezírko v jezírku






Jsou už tak zvyklé na pozornost že jim nevadí když si sednete až k nim....








23 komentářů:

  1. Nádherná přehlídka podzimních barev a moc krásné místo! Povedené fotky A ty kačenčí vystrčené zadečky jsou super!

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné místo! Tam jsem v životě nebyla.

    OdpovědětVymazat
  3. Doufám, že se kolena již zahojila.

    OdpovědětVymazat
  4. [3]:Tak ještě když si kleknu tak to cítím, naštěstí jsem si je jen pořádně narazila a hrála všemi barvami, ale nerozbila do krve.

    OdpovědětVymazat
  5. [2]:Možná mi tím chtěly něco naznačit

    OdpovědětVymazat
  6. Až mi zatrnulo, Vendy, už jsem pár podobných pádů taky zažila, naposledy hubou do kopřiv!

    OdpovědětVymazat
  7. [1]:Je to tam krásné a je fajn, že se to konečně po letech celé zamyká. Sice už se tím pádem nedá v noci projít jako dřív když jsme se vraceli z tahu a nejela nám ta správná tramvaj, tak jsme sedli na jinou a přes Petřín to vzali k nám domů, jenže jak taky ten park vypadal. No i když to tam ještě chodili i policajti, to se změnilo až po revoluci a vypadalo to tam šíleně....rozbitá světla, lavičky, bordel  a strach tam jít pomalu i za dne. Teď už to je zase O.K.

    OdpovědětVymazat
  8. [6]:Mě nejvíc naštvalo že to bylo za normální chůze...kdybych zrovna fotila a udělala blbej krok tak si můžu nadávat že jsem pako, ale tohle jsem mohla vychytat leč nevychytala, takže jsem taky pako!

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: Nic si z toho nedělej, Vendy, bude hůř, vím o tom sveje!   

    OdpovědětVymazat
  10. Říkáš, že tohle je jedno z mnoha hezkých míst Petřína....tak se máme na co těšit?

    OdpovědětVymazat
  11. [11]:Tak snad se budou líbit i ty ostatní, musela jsem to pro velký počet rozdělit na různé tématické celky. Ale bylo by toho ještě mnohem víc kdybych vzala ten Petřín zgruntu, jenže nebylo tolik času, měl přijít strejda se tak nějak ofiko představit jako nový mamčin přítel tak jsem nechtěla aby dlouho čekal....takže na příště je další program a to pokračování směrem k Nebozízku, pravoslavný kostel, místa okolo rozhledny, Seminářská a Kinská zahrada a Strahovská okolo kláštera....tzn. další nejmíň tři hodiny procházky . A víš co bylo ohromný štěstí? Že jsem byla rychlejší než banda mrňousů ze školky kteří se kolem mne shlukli na kraji parku a měli úžasně sdílnou náladu. Dovedeš si představit když by se ti místo jednoho smálo dvacet?

    OdpovědětVymazat
  12. Pád s foťákem znám. Člověk víc myslí na něj než na sebe. Já jsem jednou lezl v plavkách po kamenech u vody a o cosi zakopl a v pádu jsem chytla foťák a spadl tak, že jsem pak byl celý od krve. Foťák (Panasonic Lumix) se jen jen trochu odřel a používám ho dodnes.

    OdpovědětVymazat
  13. Půvabná zákoutíčka! Nejvíc se mi líbí to šesté odspodu, opravdu malebné.

    OdpovědětVymazat
  14. Stane se. Hlavně že kosti jsou celé. Na Petřín se chystám taky, tak díky za ohutnávku.

    OdpovědětVymazat
  15. Vzácné fotky, málem jsi při reportáži obětovala vlastní život

    OdpovědětVymazat
  16. [16]:Tak to mi bylo hned jasné, že povedou v oblibě

    OdpovědětVymazat
  17. [15]:Rozhodně líp se padá ale tomu špuntovi. Má to přeci jen z menší výšky! Vidíš, docela ráda bych ti dělala doprovod, s inteligentním povídáním se dobře chodí a fotí....

    OdpovědětVymazat
  18. [14]:No zima se blíží! Sníh, led....všude číhají nějaké nástrahy....   

    OdpovědětVymazat
  19. [13]:Dcera absolvovala pád s foťákem na šutry v Jizerkách hned první den třídenního pobytu...už nikdy na něj nic nenafotila....když jsem podobně letěla takhle u nás doma měla jsem v náručí Bobeše a aby se mu nic nestalo já vyfasovala na šest neděl epoxid na nohu.

    OdpovědětVymazat
  20. Hned jsem si zacala prozpevovat jednu detskou písnicku:Alle meine Entchen.....Taky jsem se jednou polozila na Marienplatz,kdyz byly vánocní trhy a já koukala vsude jenom ne kam slapu a chybela tam jedna dlazební kostka,na to nikdy nezapomenu!

    OdpovědětVymazat
  21. [21]: Tak pokud je to ještě mezi lidmi, je to ješě větší zábava....tedy pro ně, samozřejmě. Tady byl naštěstí jen ten prcek

    OdpovědětVymazat
  22. Džíny jsi trochu vylepšila, ale nevěš hlavu,to se teď nosí. Mně se nedávno na úplně nové džíny podařilo, nevím jak, obtisknout razítkovou barvu. Dvě čmouhy na obou nohavicích v oblasti kolen. Naštěstí je to přes díry se záplatami a prý se to nosí. Dokonce moje kadeřnice si tam podobné  barevné čmouhy vyrobila sama.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....