24 října 2013

Hrad Vargač....


Snažím se řídit heslem
že když něco slíbím, pokud to jde a je to v mých silách, tak to také splním. V minulých článcích o Dobříši jsem zmínila i hrad Vargač v jakém že se neutěšeném stavu nachází a Patrik se hned ptal jestli tu někdy o něm bude víc. Slíbila jsem že ano a tak svůj slib dneska plním. V neděli, ve stejně krásný den jako je dnes se mi podařilo mého jinak na krok a pohyb skoupého manžela udrndat že pojedeme fotit do anglického parku u dobříšského zámku. Já tam vloni jen tak nakoukla ale dál jsem ho nezkoumala. Když jsem letos navštívila zámek podruhé a fotila ve francouzské zahradě, sama sobě jsem slíbila že prostě ten druhý park také dám.
A tak se měsíc sešel s měsícem a mi vystupovali na parkovišti z auta. Jelikož bylo kousek od cesty o které vím, že vede k hradu tak kam jinam zamířit. Jak je psáno na informačních tabulkách hrad je nyní v soukromém držení a chátrá. K něčemu vypadá jen vedlejší budova která slouží k bydlení. Je docela tristní vidět ten rozdíl mezi oběma budovami. Jelikož brána byla zavřená, navíc se za ní cenil ne zrovna dobře naladěný dobrman, obcházela jsem kolem dokola jestli se mi podaří nějaké snímky které by se daly uveřejnit. Jelikož je ostroh kolem porostlý stromy a keři moc toho nebylo ale ke zdokumentování stavu v jakém je to naprosto myslím stačí.....






Stav z roku 1968


Z historie hradu


A z jeho současnosti


Vedlejší obývaná budova






Okolo bylo málo místa, nechtěla jsem riskovat že se skutálím dolů z kopce takže z větší vzdálenosti se fotit moc nedalo



Celou dobu mne okolo plotu pronásledoval štěkotem a já už čekala že každou chvíli někdo na mne vystartuje co tam dělám. A nevypadal vůbec přátelsky




Tyto snímky jsou určitě kuriozita, normálně takhle hrad uvidíte jen z hladiny Huťského rybníku a to musíte mít lodičku. Jenže ten byl vypuštěný (no samozřejmě, protože jsem se těšila jak si udělám skvělé odrazovky okolních barevných kopců) a zřejmě se do něj zcela nedávno vyvrátila ohromná borovice vejmutovka rostoucí na břehu. Posloužila jako skvělý most skoro přes celou zátoku a zároveň místo na focení.



Pro ty odrazovky si sem zase budu muset zajet, možná už bude dokonce opravená a snad i zpřístupněná vyhlídka na Huťský rybník, navíc ještě vede parkem cesta kterou jsme neprošli takže mám ještě co objevovat....

28 komentářů:

  1. ¨Tohle je docela zajímavý hrad, vypadá téměř jako současná stavba, docela dobře bych si tam představila hotel nebo rekreační středisko nebo sanatorium.

    OdpovědětVymazat
  2. Předposlední fotka je nejhezčí. Škoda, že nový majitel nechal hrad tak zpustnout. Hlavně, že si opravil své obydlí. Asi na hrad nemá peníze.

    OdpovědětVymazat
  3. Když jsem si přečetla,co všechno má hrad za sebou,tak vypadá ještě dobře.Některé pohledy jsou ubohé,okapy,deštové svody atd...Ovšem vedlejší budova nemá chybu.

    OdpovědětVymazat
  4. Hrad vypadá na tvých fotkách hezky, mně se líbí i ten hafík!

    OdpovědětVymazat
  5. Chválím a chválím nádherné fotky

    OdpovědětVymazat
  6. Pěkně nafoceno, Vendí Škoda, že není hrad udržovaný..vypadal by nádherně. Obzvlášť takhle na podzim, když je okolo něj tak krásně barevno..

    OdpovědětVymazat
  7. [1]:Je to takový hybridek, něco mezi hradem a zámkem . Z boku a takhle od rybníka jako hrad vypadá, ale ze strany kde je ten barokní štít tedy opravdu ne!

    OdpovědětVymazat
  8. [2]:Asi to je těžké takový velký objekt. Někdy je to holt velké sousto které si někdo vezme....

    OdpovědětVymazat
  9. [4]:Jak mám psy ráda, tak tenhle se mi tedy moc nelíbil jen jsem doufala že tam je všude kolem plot v pořádku, protože u toho domku ho kus neměli, a nechtěla bych ho mít v zádech   

    OdpovědětVymazat
  10. [5]: Je mi jasné že opravy památkově chráněných věcí jsou hodně těžké a náročné. Ať jde o dům na náměstí nebo takový hrad.....

    OdpovědětVymazat
  11. [6]:Jelikož jsou danďuchové svérázové nedopadlo by to dobře.....oni jdou do pranice až na krev a dál. Někdy až do hořkého konce. Je škoda že to chátrá, to místo kde stojí je opravdu úžasný.

    OdpovědětVymazat
  12. Díky za představení tohoto hradu

    OdpovědětVymazat
  13. To je od tebe hezké, Vendy, sliby se mají plnit.

    OdpovědětVymazat
  14. Ten hrad má hezkou polohu a ten pes opravdu nevypadá mile.

    OdpovědětVymazat
  15. Provedla jsi to šikovně , ty záběry jsou  zvláštní, pěkné. Není nad to, když ještě umíš lézt po stromech, viď. U nás byl také takový málem zpustlý zámek- samozřejmě mnohem menší, ale teď se dává do pořádku, mají to dva soukromníci a za pomoci dotací ho spravují. Dělají tam výstavy, koncerty a pod. akce.

    OdpovědětVymazat
  16. [12]:Tak chtělo by to trochu pokácet to křoví okolo a byl by vidět o něco líp. Vlastně jsou jen dvě místa odkud je vidět. Ze zahrady zámku a pak od toho rybníka.

    OdpovědětVymazat
  17. [13]:S tou borovicí to nebyl zas až tak problém protože bylo opravdu velká a měla hodně silý kmen. Však jí mám taky vyfocenou a nebyl to jediný strom který mi tak posloužil....

    OdpovědětVymazat
  18. [15]:Jsou tací fandové a díky bohu za ně....

    OdpovědětVymazat
  19. [14]:Jako bydlení by to bylo naprosto unikátní. Kdyby se ovšem ašel někdo kdo to opraví. Ale třeba tu šanci dostane, kdoví...

    OdpovědětVymazat
  20. Ono dát dohromady takový objekt je děsně těžké. Ale vždycky záleží, k čemu si to "soukromý vlastník" pořídil.

    OdpovědětVymazat
  21. Třeba objekt majitel ještě do nějakého sobstojného stavu uvede. Své bydlení si již zrekontruoval a to není zrovna malý domeček. Tak třeba časem dojde i na další.

    OdpovědětVymazat
  22. [17]: No, sama sebe si v takové situaci nedovedu představit, Vendy, takže tě stejně obdivuju!   

    OdpovědětVymazat
  23. P.S.jinak ty fotky se mi líbí všechny, i když pes nevypadá dvakrát přívětivě, dovedu si představit, že by i kousl. Tenhle asi jo.

    OdpovědětVymazat
  24. [23]:Však jsem se s nim sni nezkoušela skamarádit. Normálně když jsem tak dlouho bez pesanů vrhám se na každého psa .

    OdpovědětVymazat
  25. Tak to bohužel není vina současného majitele. Bohužel vnitřek hradu je značně znehodnocen Státním statkem Příbram, který jej nechal zalít betonem a to ve třech patrech i když jsou zde patra pouze dvě. Tento necitelný zásah z r. 1958 zapříčinil, že budova paláce je dnes bez velmi značné investice neopravitelná a tak majiteli prozatím zbývá udržovat střechu a tím i budovu pro dobu kdy se mu tyto finance podaří získat. Více na https://www.facebook.com/media/set/?set=a.630578090322294.1073741833.453249708055134&type=1&l=1202dc0b87

    OdpovědětVymazat
  26. [25]:Děkuji moc za koment. Mě je vždycky strašně moc líto když vidím takové zajímavá a krásná místa z historií když dopadají takto. je opravdu vidět že objekt by ve stavu jakém je asi stál hodně peněz a že někdy i spolupráce s památkáři dělá své protože podřizovat se jejich představám většinou takové opravy ještě prodraží. Alespoň že je a díky bohu za ní, ta střecha....a už vůbec mne vytáčej necitlivé a mnohdy nezvratné zásahy za bolševika....já nedávám majiteli vinu za to jak hrad vypadá, je to spousta souher ne zrovna dobrých náhod....děkuji za doplňující info

    OdpovědětVymazat
  27. Petr Kadlec27/1/14 13:03

    O hrad se zajímám skoro celý život, takže vše kolem něj sleduji. Přesto se obávám, jestli se rekonstrukce dočkám. Nejsměšnější na tom je, že palác byl za bolševika mezi lety 1948 - 1950 zrekonstruován a měl být přestavěn na byty. To se však nestalo a Rukavičkářské závody, tehdejší majitel, předaly palác Státnímu výkupu Příbram, tedy státnímu statku. Tehdejší představitelé odmítli dvoupatrovou koncepci paláce a přikázali vystavět uvnitř další betónovou stavbu která nerespektuje patra, čímž budovu poškodily.

    OdpovědětVymazat
  28. [27]:Moc ještě jednou děkuji. Je to dobré doplnění článku o hradu ....

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....