17 září 2013

Hádanka - jak to je správně....


Jak jsem říkala, i tahle hádanka
byla hodně jednoduchá. Skoro všichni a Jarmilka jako vždy první, jste uhodli, že je to přenosný gramofonek. Opravdu jak napsal Patrik přechůdce discmanu, protože jeho rozměry jsou na tehdejší dobu opravdu malé 16 x 9 x 6 cm! Stáří odhaduji tak na 70 - 80 let možná víc, je to po manželově babičce jejíž muž měl servis na rádia a takové věcičky i prodával. Měli obchod v Českém Brodě u Kolínské brány. Byly k němu speciální desky, takové velikosti aby se i s nimi dalo cestovat a nezabíraly místo a dodnes je mechanismus po natočení kličkou funkční. Jen bohužel nemůžu najít tu hlavní věc a to rameno s přenoskou na které se nasazoval ten "amplionek" na zesílení zvuku. Vím že by tu někde mělo být protože jsme ho párkrát měli složený, ale nepodařilo se mi objevit kde se skrývá....
Mám tyhle věcičky strašně ráda, protože ukazují šikovnost lidí kteří je vyráběli a kvalitu práce když ještě po tolika letech a různých peripetiích a kotrmelcích fungují!

10 komentářů:

  1. To je unikátní stroj. Když jste to měli už někdy složené, tak třeba zbytek najdeš až budeš hledat něco jiného. Ale i tak je to super. Já jsem kufříkový gramofon, ale elektrický kdysi dávno vyhodila. Už jsme měli stolní, tak na co kufříkový a ještě mono.

    OdpovědětVymazat
  2. Doufám, že chybějící část najdete. Ten krásný přístroj by si zasloužil být kompletní.

    OdpovědětVymazat
  3. Taky mám rád takové staré věci. Našel jsem po dědečkovi např. velký deskový fotopřístroj a dokonce i náhradní, dosud nevybalené desky. Jen mají trochu přešvihlé datum spotřeby Až budu mít jednou náladu, zkusím si udělat starodávnou kontaktní fotku.

    OdpovědětVymazat
  4. Staré přístroje se vyráběli pro lidi a ne pro spotřebu jak dnes.A právě proto můžou fungovat do teď   

    OdpovědětVymazat
  5. Protože to byl tak očividnej přenosnej gramofon, proto jsem i ptal kde ta otázka.   

    OdpovědětVymazat
  6. [3]:Tak na to jsem hodně zvědavá!

    OdpovědětVymazat
  7. [5]:Však jsem říkala že to bude lehké....asi proto že sem chodí ročníky 40+ a výše, takže to znají a mají přehled!

    OdpovědětVymazat
  8. [4]:A pro potěchu oka, na to nezapomeň.Design tehdejší doby byl taky na úrovni.

    OdpovědětVymazat
  9. To už je muzejní kousek! A fakt, že dosud funguje, znovu dokazuje, že už tenkrát uměli. To dnes se ti rozbije nově koupený krám do půl roku...

    OdpovědětVymazat
  10. Hádanka mi zase unikla, ale já se k ní dopracuju.   

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....