26 srpna 2013

Hadovkosmrdutě....


Houbová sezóna....
No zatím nic moc. Vlastně jen nic než moc. Jediné co v těch teplech rostlo a zamořovalo v lese vzduch byly hadovky. Ale těch tedy bylo! Na některých místech v lese to smrdělo jak v kafilérce kolik se jich na jednom místě soustředilo. Ale kdo byl nadmíru spokojen byly mouchy. A vlastně i ty hadovky, protože měly zajištěnou budoucnost...a tím další smrad v lese. A nějak mi na náladě nepřidalo, že ve fázi vajíčka jsou jedlé. Takovej hnus slizkej bych tedy neměla ani chuť sbírat...





Tady je vidět v detailu jak si dává moucha do sosáku....



Hadovky se totiž rozmnožují tím, že mouchy olizují onen zelený hnus na jejich povrchu a jak se v něm pěkně ňahňají přenášejí ho na nohách. Na špičce je vidět jak už je místy slízaný. A aby ty mouchy přilákala, smrdí hadovka jak zkažené maso. A když jich je víc smrdí přímo nechutně. Tak prý podle mykologů to lepší teprve přijde. No uvidíme....

14 komentářů:

  1. zrovna dnes jsem slyšela pořad v rádiu, že lidi neumí houby sbírat (přenosné nádoby) klidně je pak převážení v autě (rychle se kazí), před mražením nepovaří ,nepodusí(velmi hrubá chyba). Houby v dnešní době prý už nejsou to , co dříve a velmi ljimi trpí játra. Docela mi to sbírání hub znechutil. i když já před mražením vždycky chvíli předusím. Kdsysi jsem zavařovala malé hříbky a václavky, ale už houbaříme jen sporadicky a spíš sušíme. Už dlouho jsem neviděla muchomůrku červenou. Ráda bych ji fotila ze všech stran.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: No ě by tedy rozhodně nenapadlo chodit do lesa s igelitkou v kapse, chodím na chatě s košíkem nebo tady má v brašně u foťáku složenou plátěnou tašku.Ale taky před mrazením houby nedusím. Dusím je až s jídlem které s nimi dělám. Dušené a zmražené a pak zas dušeé mi připadají dost blemcavě. Já zase víc mrazím než suším, sušené houby mají moc pronikavou chuť což se k některým jídlům moc nehodí, proto mám raději ty mrazené na vaření. Červených muchomůrek tu jsou každý rok mraky. Fotila jsem je už nesčetněkrát.

    OdpovědětVymazat
  3. Taky se už nemůžu dočkat,chce to pořádné deště a jakž takž podzim.Tady lidi houby nesbírají,Karla jsem už trochu zaučila,hodně tady pak rostou jedly bedly.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak teď mi to kupodivu nekikslo, možná jsem před tebou klikla ještě na předchozí blog a už se to rozjelo. Takže se omlouvám..

    OdpovědětVymazat
  5. U Konstantinových Lázní je krásný potok Hadovka, ale ten je odvozený od hadů a nikoli od hadovek

    OdpovědětVymazat
  6. [5]:Tož některé lázeňské prameny také pěkně zapáchají....   

    OdpovědětVymazat
  7. [5]: Přímo u Hadovky vyvěrá pramen zvaný Studánka lásky. A ten má díky notné příměsi sirovodíku opravdu grády

    OdpovědětVymazat
  8. [8]:No vidíš, a jsme z Prahy doma!

    OdpovědětVymazat
  9. [9]:Díky, to bylo z druhé procházky s nováčkem. Teprve takové ty učící co to vlastně zvládá a co zvládám já

    OdpovědětVymazat
  10. O hadovce smrduté napsal krásnou pohádku František Nepil.

    OdpovědětVymazat
  11. [13]:A to nevím, i když od něj máme hodně knížek.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....