30 července 2013

Čas borůvkových koláčů, je nejkrásnější čas, on zůstal.....ehm, tedy buchta ŽAVES podruhé


Tropy posledních dní
měly za následek že začaly neskutečně rychle dozrávat kanadské borůvky. Jeden den jsem otrhala malou vrchovatou misku a za dva dny mi už manžel musel donést velkou mísu, páč ta malá nestačila. Něco ještě dovážím do další směsi k jahodám na marmošku, něco nechám na klasickou borůvkovou a z poslední části jsem udělala včera další druh buchty zvané ŽAVES. Tentokrát ale opravdu velmi zdravé protože je bez tuku z bílého jogurtu.

Budete potřebovat:
250 g zakysané smetany, nebo opravdu light verze a to bílého jogurtu
1/2 hrnku moučkového cukru(dala jsem krupici a nic se nestalo)
2 hrnky polohrubé mouky
1 vejce
1 prdopeč
podle potřeby mléko
a sezónní ovoce. (Původní recept je z hrušek a jablek)

Na drobenku:
125 g másla
200 g hrubé mouky
150 g moučkového cukru

Všechny ingredience na těsto smícháme, pokud je hustší přidáme podle potřeby mléko. Ale pozor, těsto nesmí být zase moc řídké. Na rozprostřené těsto rozložíme ovoce a posypeme drobenkou. Peče se na 180°C 20 - 30 minut.


DOBROU CHUŤ !

25 komentářů:

  1. Jejda, borůvky! To bych si dala.

    OdpovědětVymazat
  2. Víš co,nedělej tady chutě.

    OdpovědětVymazat
  3. [3]: Ale mě to baví!   

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Je jich zase hromady. Doufám že ten včerejší vichr je moc neposhazoval. Tak nebylo tam moc dozrávajících po tom mém včerejším nájezdu

    OdpovědětVymazat
  5. Super mňamka. Zatím mám na keříku jen pár, ale je jich každým rokem více. Do lesa se mi moc nechce. Na Radhošti byly vždycky později, ale zato obrovské. Chutnala jsem už ty kanadské na zahradě, ale opět musím říci, že ovoce ze svých původních výskytů, tedy z lesa je lahodnější, voňavější. maliny, jahody, borůvky, ostružiny jsou nejlepší ty nešlechtěné. Ale borůvky se začaly vytrácet s nástupem hřebenových sběračů. Kde jsou ty časy, kdy byly borůvky všude a ručně kuličku po kuličce jsme nasbírali společně rodinka i 10 litrový kýbl. maminka nám dětem dávala za 1/4 l hrníček 50 haléřů. A to nás nesmírně bavilo a snažili jsme se.

    OdpovědětVymazat
  6. Hm, ty mi děláš chutě, ale borůvky nemám. Tedy mám tři keříčky, ale ani jednu bobulku

    OdpovědětVymazat
  7. Och, zaškrkalo mi v žaludku.

    OdpovědětVymazat
  8. [7]:Majko, tam můžeš dát jakékoli ovoce, nejen striktně borůvky. Jo, ty jsi chtěla ty semínka toho plnokvětého orlíčku co mám?

    OdpovědětVymazat
  9. [8]:Gabi, je to PRášek DO PEČiva....

    OdpovědětVymazat
  10. [10]:DD ... veru mi tam aj chýbal. Spomenula som si na " Zdrdoduch" a

    OdpovědětVymazat
  11. Dělala jsem včera, ale rybízovou

    OdpovědětVymazat
  12. Dobrou chuť, no jo, ale kdo mně to napeče?

    OdpovědětVymazat
  13. Borůvkovej koláč miluji, to bych v Praze snad s tebou šel na to kafe.

    OdpovědětVymazat
  14. Tvoje ŽAVES buchty jsou skvělé, Vendy! Ještě bych potřebovala ty borůvky, jenže je musím koupit.

    OdpovědětVymazat
  15. [14]: Týýýý,ty seš ale....tak fotit ne, ale kvůli kusu žvance....     

    OdpovědětVymazat
  16. [13]: Znám jostu, taky jsme jí měli. Jak jsem psala, můžeš tam dám cokoli za ovoce nejen borůvky. Tojá jen že zrovna byly po ruce

    OdpovědětVymazat
  17. [15]: Cokoli! Cokoli, to nemusí být borůvky...

    OdpovědětVymazat
  18. Tak koláček bych si taky dala   

    OdpovědětVymazat
  19. [17]: Hlavní důvod je, že bych se mohl vidět na blogu.

    OdpovědětVymazat
  20. [17]:Nojo, jídlo.

    OdpovědětVymazat
  21. [21]: A to já zas ráda       

    OdpovědětVymazat
  22. [19]: Jo, chystám se opět na obligátní tvarohové!

    OdpovědětVymazat
  23. [18]: Jasně, ale můžou. Už jsem je koupila a něco podobného tvému koláči vytvořila.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....