23 května 2013

Momentky ze zahrady....

Vzhledem k tomu,
že posledních sedmnáct dní bylo ve znamení různých tématických zastavení, zbylo mi ze zahrady a okolí i něco dalších fotek, které se nehodily do daných témat. Několikrát jsem se zmínila že krom toho že se flákám někde s foťákem také makám na zahradě. Došlo na pár malých změn a úprav, něco zmizelo a něco zase přibylo. Tak třeba jsem si konečně vydupala pokácení jedné staré jabloně. Bylo mi jí sice trochu líto, ale z druhé strany jablka nebyla vůbec k ničemu, takže jsem jimi jen neustále plnila zbytečně kompost. Navíc byla zasazená kdysi dávno dost blízko jinému stromu který má alespoň jablka k jídlu a motaly se navzájem do sebe a ubíraly si místo pod sluncem. Po jejím pokácení nezůstalo místo prázdné, což nejvíc děsilo mého muže, ale přesadila jsem tam túje které jsem dost krátkozrace zasadila do květinového záhonu a tam se začaly rozrůstat a hrozilo, že zaberou všechno volné místo kolem sebe. Naštěstí přesazení proběhlo dobře a tújky se na novém místě zabydlují a jejich kamarád smrček rodu Konica sei pěkně zaoblil a vesele zazelenal....a navíc jsem se zbavila mulče z podrcených ostříhaných a ořezaných větví z jarního průklestu.



Jelikož tújky byly čtyři a další prázdné místo bylo po vykopání zašlé cesmíny řešení bylo okamžité. I těmto dělá společníka Konica, jen stříhaný do polokoule.


Po mnoha letech kdy v jezírku byla fontánka jsem se rozhodla pro změnu. A udělala si malý vodopádek. Nejdřív u něj seděl pelikán, ale pak jsem si řekla, že žabí sněm na prameni bude lepší. No já vím, je to kýč, ale snesitelnej. Živá žába by mi nepózovala....



Po uzávěrce tulipánového zastavení mi rozkvetly ještě tři další odrůdy a jelikož se líbil tmavý papouščí, doplnila jsem jím koláž.



Měli jsme tu i nečekanou návštěvu, objevil jí Mates. Seděla v rohu zahrady a byla nějaká zvláštně zakřiknutá. Jestli byla unavená z mnohé pozornosti partnerů a řekla si že si na chvilku dá od nich oraz, nebo nebyla ve své kůži, tedy pardon, ve svém peří nevím, ale neměla se nějak zvlášť k tomu odletět. Dokonce se i tu a tam podívala jestli jí fotím a zapózovala. Ale když jí to napadlo, vystartovala v okamžiku když okolo jelo auto. Trošku ho nabrala, nebyl to hezký zvuk, ale letěla spokojeně dál takže zřejmě to nebylo nic fatálního.








A přišel čas šeříku a hlošiny....obojí opojně vonící i když nepoměr mězi květem šeříku a hlošiny co do velikosti a voňavosti je dost značný. Drobný kvítek hlošiny voní totiž stejně jako celý hrozen šeříku.






27 komentářů:

  1. Thůjky jsou krásně sesazené a líbí se mi ty šutry. Tedy, skalky...

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná zákoutíčka. Ty kulaté šutry jsou k těm tůjkám moc pěkná dekorace. A jezírko, no to prostě je něco úžasného.My máme také takový jeden kout, kde stále prosakuje voda a já jsem uvažovala o něčem takovém,ale asi to není moc jednoduché vybudovat. Já jsem chtěla alespoň zakopat malou dětskou vaničku. že by voda jednou stranou natékala a druhou vytékala a zamaskovalaa bych to kameny.

    OdpovědětVymazat
  3. [2]: Ty koule mám od známé která dělá keramiku. Akorát ale byly na místě kde stále překážely a při sekání se musely dávat sem a tam. Takhle mají své místo a je klid . K jezírku asi takhle. Není to náročné. Jen jsme se synem vykopali díru, a vyložili jezírkovou fólií. Nic víc. Kamenů tady na zahradě je neustále dost, stále se nějaké vyhrabávají ze záhonů a čerpadýlko jsme koupili v Hornbachu za tisícovku. Jelikož už tam nejsou ryby udržuji ho použitím chemie do bazénu, ovšem v nižší koncentraci takže nevadí ani psům kyž z něj pijou ani ptákům.

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Jen řekni šutry . Ty mi přivezla dcera na opravu obložení jezírka, ale nakonec jsem je nepoužila ale na tohle se hodily. Teď jen doufám, že nebudu muset za pár let zase nějak ty túje převexlovávat.

    OdpovědětVymazat
  5. [4]: Tůje rostou docela rychle. Já se nyní koukala na staré fotky a sousedovy tůje byly v roce 2005 malinké a nyní jestačíme stříhat. Ale zase jestli máš dost prostoru, tak to nevadí.

    OdpovědětVymazat
  6. Ty jop, vyrábět si mulčovací materiál drcením vlastních větví - to je dobrej nápad! My věčně dokupujeme kůru...jakou má ta drť trvanlivost?

    OdpovědětVymazat
  7. Krásná zákoutíčka na tvé zahradě! Moc se mi líbí jezírko i se žábami, ale úplně nejvíc mě dostaly ty "kopací míče" mezi tůjemi.

    OdpovědětVymazat
  8. Zákoutí s thujemi jsou pěkná. Jen jsem si říkala, co to tam máš za štětku na holení. A on to smrček konica.

    OdpovědětVymazat
  9. [6]:Tak dva tři roky určitě. Pokud je z ovocných stromů. Na chatě máme mulč z jehličnanů a ten se rozkládá strašně rychle.Já si v drtiči drtím i kůru, když si donesu z lesa kusy borové nebo jiné kůry proženu je drtičem a mám hned materiál k orchidejím nebo i nasypat kam potřebuju. Ale pokud bys měla štěpkovač vydrží ti ten mulč ještě dýl. Drtí na větší kusy kterými se dá topit ale není to zas nic óbr aby se to nedalo použít jako mulč. Tenhle to rozdrtí opravdu najemno.

    OdpovědětVymazat
  10. [5]:To mám, tyhle odrůdy až na jednu jsou spíš širokorozchodné než že by šly do výšky.

    OdpovědětVymazat
  11. [7]:Kdyby tě slyšela ta známá! Kopací míče ....mě to zase připomíná ty velké pýchavky

    OdpovědětVymazat
  12. [8]:Trochu jsem ho musela svázat a dotvarovat, začal tak divně prosychat.....pokud přežije a zesílí tak ho pak rozvážu. A když ne, ještě mám v záloze jeden

    OdpovědětVymazat
  13. Je vidět, že na zahradě jenom nelezeš po čtyřech s foťákem, ale také pěkně pracuješ. :.-) Kačena je krásná "jitrnice", moc se mi líbí. Přišla se k Tobě vyfotit, manekýnka, co?

    OdpovědětVymazat
  14. Podobne jazierko, ale bez stafaze, je to, co uz roky neviem vypustit. Tak tam bujnia nejake polmetrove kosatce alebo co to je. Uz vytahuju do desat centimetrov, je im tu este zima.

    OdpovědětVymazat
  15. Milá Vendy W. Opravdu se Ti ty fotografické úlovky povedly. Žabičky by ocenila zejména Natty, která je má v erbu, ale je se opravdu na co dívat a pohodově rozjímat, když se člověk zahledí na Tvoji krásu. Hezký den !

    OdpovědětVymazat
  16. Nafouknutá kačka je parádní

    OdpovědětVymazat
  17. Je videt,ze te to baví a kdyz má clovek prostor,tak proc si vsechno nepozmenit,tak aby byl spokojený.....pekný weekend,u nás jsou sice jenom 4°C,ale snad se to zase vylepsí

    OdpovědětVymazat
  18. [13]: Teď už zase lezu. A opravdu po čtyřech ale okolo záhonu. Nejdřív jsem je chtěla zatravnit ale když jsem si vzpoměla kolik mi to dalo práce je zakládat tak jsem se rozhodla pro pomalou GO. reju je na hloubku rýče, vybírám z nich co nejvíc plevele, odkvetlé tulipány nakteré loni nedošlo a přemýšlím, že je udělám jako pás kvetoucích keřů....aby s nimi budoucnu nebylo tolik práce.

    OdpovědětVymazat
  19. [14]: Já ti děkuju a těší mne že jsi po dlouhé době zase zavítal na návštěvu

    OdpovědětVymazat
  20. [15]:Až na tu moč je to všechno moč v pořáďku . No co, kosatce jsou také krásné a když se jim tam líbí....

    OdpovědětVymazat
  21. [17]: Teď se mi začíná zdát o rýči a keřích. Mám takový pláneček, snad vyjde.

    OdpovědětVymazat
  22. [18]: Ani tady nelze mluvit teplotně o tropech....ale naštěstí v noci i přes různé výstrahy nemrzlo. Tedy u nás. Na Jizerce bylo -5°C.

    OdpovědětVymazat
  23. ako uz Capek napisal: "Bila né moc", oder?

    OdpovědětVymazat
  24. momentky vydařené! jo šeříky - u nás všude a moc. ale já se s nimi moc nekamarádím, takže domů nesmí. ale venku se mi líbí, mám je i na zahradě. vystřídaly střemchu.

    OdpovědětVymazat
  25. Moc krásné fotografie. Ty koule se mi moc líbí. A kačenka, no ty miluji. Už dlouho jsem se u nás na ně nebyl podívat v zámeckém parku.Snad se brzy počasí umoudří a napravím to.

    OdpovědětVymazat
  26. [26]:Vzhledem k tomu že máme za humny něco čemu místní říkají vznešenš řeka, a za o něco vzdálenějšími humny malou přehradu vodním ptactvem se to tu hemží. Dokonce jsem tu načapala kroužit i už i bílou volavku. Šedé jsou tu normálně stejně tak bílí i černí čápi, ale tu jsem ttady zatím viděla poprvé....

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....