07 dubna 2013

Vánoční kontra velikonoční.....

V souvislosti z různou
dobou kvetení vašich "vánočních" kaktusů jsem se párkrát ptala, zda náhodou nemáte kaktus "velikonoční".
No ale jak se pozná jestli je kaktus takový nebo onaký, čili vánoční nebo velikonoční. Pozná, ale jen v květu. Pokud nekvete je malá šance poznat který je který. Tak zkušený kaktusář možná na první pohled rozezná oba druhy, ale to většina z nás prostě není. A jelikož jsem si včera udělala radost jedním takovým krásným velikonočním kaktusem ten rozdíl vám nyní ukážu.....

VÁNOČNÍ KAKTUS
čili
SCHLUMBERGERA nebo také ZYGOCACTUS

Kvete v zimě nebo velmi brzy z jara. Novější odrůdy mají stonky složené ze článků s ostře zubatými kraji. To by se ještě dalo rozpoznat, jenže starší odrůdy které většinou doma jsou tyto ostré zuby nemají a tady už se opravdu pozná jen podle květu kterou odrůdu máte.Květy má trubkovité, dlouhé tvořené několika řadami nazpět ohnutých květních lístků z kterých vyčnívají dlouhé tyčinky. Nejčastější barva je červená nebo růžovočervená, ale jsou již vyšlechtěny odrůdy bílé, světle růžové, fialové nebo dvoubarevné.

Tohle je můj vánoční kaktus starší odrůdy, který ony výrazné zuby na článcích nemá.



Detail "zubatého" listu novější odrůdy.


VELIKONOČNÍ KAKTUS
čili
RHIPSALIDOPSIS nebo též nově HATIORA GAERTNERI

Je blízkým příbuzným vánočního kaktusu, kvete na jaře. Články stonku jsou okrouhlejší a méně vykrojené než na Schlumbergii. Na rozdíl od ní není zvláštností že má dva až tři květy vedle sebe. Jsou tvořeny několika řadami nazpět ohnutými korunními a kališními lístky. Na rozdíl od vánočního, jsou ale květy ploché v barvách červená, růžová nebo oranžová.





Detail stonkového článku Rhipsalidopsis


Doufám, že jsem vám takto pomohla určit jaký že kaktus doma vlastně máte. V jejich pěstování není moc rozdílů, oba v létě milují letnění které napomáhá dobré a bohaté násadě květů a přes léto hnojení ob týden.
A vydatnější zálivku, která se ale po uklizení domů nebo pokud je nemáte možnost dát ven tak od září sníží na cyklus jednou po pěti týdnech. Přeji vám mnoho radosti z vašimi zelenými miláčky....

20 komentářů:

  1. Děkuji za vysvětlení. Velikonoční kaktus jsem dosud nikdy neměla.

    OdpovědětVymazat
  2. Mám vánoční kaktus, který kvete v listopadu. A má i přesnou barvu květů jako máš na foto. Velikonoční jsem vůbec nikdy neviděla / myslela jsem si, že jsou to dva názvy pro jednu rostlinu, nikdy jsem to nezkoumala/.

    OdpovědětVymazat
  3. Velikonoční kaktus je nááádherný! Ani jsem nevěděla, že existuje! Měli jsme léta doma "jen" Vánoční kaktus, ale kvetl pravidelně na Velikonoce!

    OdpovědětVymazat
  4. Vánoční kaktus jsme měli, ale o existenci velikonočního jsem neměl ani tušení. Květy však má nádherné.

    OdpovědětVymazat
  5. Ten druhy nemám. Je tiež nádherný.Ten prvý mám, ale bola som v tom , že je vianočný, ale tiež mi kvitne skôr na jar, na Velkú noc, ako v zime. No čo, tak ho prekrstíme na kaktus veľkonocný.

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: vlastne mám niečo podobné aj ako ten druhý,veľkonočný aj ja, ale ten mi kvitol v horúcom lete. Bola som preč, videla som z neho už iba jeden vädnúci kvet. Odvtedy zase nič. Možno znova v lete, keď sa mi oň bude starať suseda.Mňa možno nemá rád.

    OdpovědětVymazat
  7. Měla jsem kdysi oba druhy, ale postupně. Neumím je pěstovat. Oba odešly do věčných lovišť.

    OdpovědětVymazat
  8. Vidim, ze si veliky odbornik! Ja skor otazku: "Mozem Vas navstivit medzi sviatkami?", ak poznas ten vtip...

    OdpovědětVymazat
  9. [8]:Neznám, nicméně pokud bys položil otázku jestli nás můžeš navštívit kdykoli mezi svátky tak máš souhlas         

    OdpovědětVymazat
  10. [7]:Kdysi moje babička měla nádherný takový červenofialový velikonoční, ale byla to zase práce mého děti, který odněkud přivezl oplégr jak bylo jeho zvykem a koníčkem. A dopěstoval ho do krásného exempláře. Jak skončil to už nevím. Ale asi neslavně....nebo si ho možná vzala babi do domova důchodců a zůstal tam....

    OdpovědětVymazat
  11. [5]:To si měla správně za to že je vánoční, ten první je právě ten vánoční, druhý oranžový je velikonoční. On může rozkvétat od časného jara až ke konci dubna. Vánoční alespoň mě rozkvétá koncem listopadu a kvete až do ledna. Vlastně v říjnu nebo v listopadu (když ještě nejsou mrazy) ho dám domů a za takových čtrnáct dnů se začnou ukazovat poupata. Nasadí vlastně na každém tom stonkovém článku. Proto kvete až tak dlouho a navíc je mám na chladné chodbě tak i díky tomu vydrží kvést tak dlouho....

    OdpovědětVymazat
  12. [4]:On to málokdo kdo se o kaktusy nezajímá ví. Většinou si myslí že to je jen takové krajové označení pro jeden a ten samý kaktus. Ono se někdy stane že si prstě řekne ten vánoční že si vykvete později a začne třeba až v únoru a kvete třeba až do půlky dubna. A hned je z něj velikonoční . Mám ještě jeden fylokaktus který by měl kvést tak kolem června. Mě kvete zásadně na podzim když ho uklidím domů....takže jsem zvědavá jak letos se pochlapí a kdy pokvete.

    OdpovědětVymazat
  13. [3]:Hele já jsem taky zvědavá jak a kdy mi pokvete příští rok.Jestli pokvete

    OdpovědětVymazat
  14. [2]:Jak jsem psala už Gabi,u mne rozkvétá po letnění na konci listopadu a kvete až do půlky někdy do konce ledna. Záleží na podmínkách kde ho máš.

    OdpovědětVymazat
  15. [9]:To je taky primitivny vtip. Dama ma na kazdom stehen vytetovane velke "V", atd.

    OdpovědětVymazat
  16. Skvělý článek!! Konečně vím, jaký kaktus mám doma

    OdpovědětVymazat
  17. Mně se líbí oba druhy.

    OdpovědětVymazat
  18. Oba kaktusy jsou nádherné, Vendy, velikonoční neznám, má úžasné květy! Moc hezky jsi kaktusy vyfotila.

    OdpovědětVymazat
  19. Aha, tak teď už vím... asi jsme měli doma vánoční kaktus.

    OdpovědětVymazat
  20. takže já má zásadně vánoční kaktus, jen mně kvete i o velikonocích   

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....