19 dubna 2013

Tulipány rodu Greigii a Kaufmaniana

Jak se oteplilo a svítí
sluníčko, tak se mezi prvními květy na záhonech objevují botanické druhy tulipánů rodu GREIGII a KAUFMANIANA. Pro svůj nízký růst a krásnou barevnost se využívají hlavně ve skalkách nebo v truhlících vysázených jarními cibulovinami. Když jsem vloni vyrývala valnou část tulipánů, tedy ještě přesněji ty které jsem našla než mi zatáhly listy tak jsem vyryla i některé z nich. Při nové výsadbě na podzim jsem nepoznala které cibule patří jim a které jsou menšími cibulemi tulipánů zahradních. A tak mi svítí i z míst kde dřív nebyly....














25 komentářů:

  1. Jsou nádherné, tulipány miluju nejvíc ze všech kytek. Já jich letos bohužel nebudu moc mít, srnčí hody přežilo jen pár jedinců.

    OdpovědětVymazat
  2. Už Jiří Žáček napsal: "Tulipán a tulipaní, celý den se k sobě klaní..."

    OdpovědětVymazat
  3. Vendi, krásné tulipánky s veselou žlutou barvou a i fota   

    OdpovědětVymazat
  4. Jsou krásné. Já jsem zrovna takové viděla na jedné zahrádce a zaujalo mě, že tak brzy kvetou.

    OdpovědětVymazat
  5. Krásné,myslím,že taky některé máme.

    OdpovědětVymazat
  6. [2]:Tulipa tarda je jiný rod. Také botanických, ale jsou to drobné tulipánky žluté s bílým okem na dlouhých tenkých stoncích s úzkými trávovitými listy. Někde je taky mám rozkvítají ale později.

    OdpovědětVymazat
  7. [3]:Tady pršelo skoro až do teď (17:12). Nicméně je zataženo pořád.Jak já bych potřebovalo aby to zítra vydrželo alespoň bez deště. Přála bych to jak všem co budou s koníkama předvádět taki lidem kteří se přijdou podívat. V což pořád doufám i já.

    OdpovědětVymazat
  8. [1]:To mě mrzí...to je vyhrabaly nebo ti je spořádaly teď když vylezly?

    OdpovědětVymazat
  9. Krásné! zase bych si uzobla!

    OdpovědětVymazat
  10. Taky mám takové malé botanické tulipánky mezi keři, ale teprve jim lezou listy. Kupodivu je jich rok od roku víc, což jsem moc ráda. Právě tyto asi myším nechutnají. Zato dlužicha, kterou jsme sázeli na podzim, jim moc neodolala, mrchám

    OdpovědětVymazat
  11. To je nádhra. Já jsem si kdysi koupila také pár tulipánů,prodavačka mi řekla, že je nemusím na zimu vyndavat, že je mohu nechat v zemi stále. Tak jsem to tak udělala, ale vyrostly mi jen listy a květy ne. Pak jsem se dověděla od sousedky, která je má nádherné, že je vyndavá. Letos také vyrostly jen listy. To už asi nepokvete nikdy nebo se s tím dá něco dělat?

    OdpovědětVymazat
  12. Na tulipánech se mi líbí sytost jejich bareb.

    OdpovědětVymazat
  13. [12]: Botanické tulipány sena rozdíl od zahradních vyndavat nmusí, ale opravdu jen ty botanické. Ostatní tulipáy tak nejlépe po dvou letech když se s tím nechceš rejt každý rok. Nejlepší je to dělat tak jak já, mám je ve výsadbových koších, tam se k nim nedostanou žádní hryzálci a krásně je najednou vyreješ i s tím košem. Je pravda že tulipány mají tendenci se "zahrabávat" protože nová cibule se tvoří pod starou. ale když nemají tu možnost tvoří se okolo a tím se i množí.Ale jen listy tvoří i cibule malé, ty se musí nejdřív dopěstovat ke květu. Taky jich letos mám dost "hluchých" je to tím přesazením, některé nebyly až tak velké, ale příští rok už to bude lepší. Ale nech jim ty listy co nejdýl a pak je vyrej a na podzim znovu zasaď.

    OdpovědětVymazat
  14. [13]: A co až pokvetou ty ostatní! Taky tam mám pár krásně barevných.

    OdpovědětVymazat
  15. [14]: Děkuji za radu, zkusím to. Také jsem je dávala do košíků. Ale některé asi stejně zanikly. V roce 2009 jsme byli na Floře Olomouc a tenkrát byla věnovaná tulipánům.Opravdu neuvěřitelná hra barev, tvarů i střapatých....

    OdpovědětVymazat
  16. Nádhera, jak v botanické zahraně.

    OdpovědětVymazat
  17. Tulipány doslova jako v Holandsku.

    OdpovědětVymazat
  18. [17]:To myslíš vážně? Tomu se mě nechce věřit, vždyť tihle jsou zcela obyčejní....no jsou hezcí ale zase žádný zázrak.

    OdpovědětVymazat
  19. [11]:POkud nechceš vyrejpávat cibulky při každém sázení ještě se nabízí ta možnost, sázet je do trávy. K tomu jsou zrovna ty botanické jak dělané, nemusí se na rozdíl od velkokvětých vyrývat, a než začneš sekat mají už dost živin v zásobě. krokusy, drobnokvěté narcisky, ladoňky, modřence to všechno může v trávě být. Vypadá to nádherně a nepřekáží v záhonu.

    OdpovědětVymazat
  20. [19]: Bylo tam dost pěkných kousků, manželka dokonce nějaké koupila a na zahradě u jejích rodičů vysázela, ale mám dojem, že žádný valný výsledek z nich nebyl, už si to přesně nepamatuji. Ty tvé jsou opravdu krásné.

    OdpovědětVymazat
  21. Já je taky měla, ale bohužel jsem udělala tu chybu, že jsem je nevyndavala a úplně se mi ztratily. Naučila jsem se po téhle zkušenosti taky sázet do košíčků.. krásný fotky   

    OdpovědětVymazat
  22. Vidím, že mi unikl jeden krásný tulipánový článek...Tyhle botanické kousky jsou prostě božské !! Nádherné jarní květiny - to je balzám pro oči po zimě..

    OdpovědětVymazat
  23. [22]: Vidíš a u nich zrovna píší že se vyndavat nemusí. Botanické prý vůbec žádná z drůd...

    OdpovědětVymazat
  24. [23]: Jak postupně rozkvétají ukazují se nové barvy takže zase budu dokumentovat . Jsem vůbec zvědavá kolik znovuobjevím barev i u ostatních tulipánů, po letech jsem je vyndala a znovu zasadila protože už bylo hodně malých cibulek a zhoršilo se kvetení...

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....