16 listopadu 2012

Muzeum....

Město Třebová má i své Městské muzeum. Za těch dvacet co tu jsme to byl sice krásný dům, ale pomalu chátral. Teprve před nějakými třemi lety začalo zastupitelstvo města uvažovat o jeho rekonstrukci a rozšíření. A také se tak stalo. Rekonstrukce historické budovy se vydařila a dům je opravdu krásný, rozšíření v podobě nové moderní budovy také pěkné. ale.....nevím kdo má na starost urbanistickou podobu města a rozhodování o tom co se kde postaví, ale v tomto případě to nebylo moc šťastné řešení. Zvlášť v ulici kde převládají staré městské domy a kde rekonstrukce stávajících musela být striktně v režii památkářů. Nejsem staromilec a moderní architekturu mám ráda. A nová budova je pěkná ukázka moderní architektury. Ale v jiném místě si myslím byla vhodnější. Ostatně posuďte sami....

Jelikož ulice je úzká měla jsem problém dostar budovy do záběru celé a pokud možno ne moc šišato.


Vchod má krásný kamenný portál....


....i nově zrestaurované dveře s krásným kováním




A teď nová budova...



Stojí hned vedle té staré, ale nemám širokoúhlý objektiv takže vedle sebe se bohužel pro srovnání nevešly.....


Tři okna v přízemí mne zaujala vysokými květináči s nádhernými orchidejemi


A tady taky vznikla fotka kterou jsem dávala do projektu POZOR, někdo se dívá....


V zadní části vznikl docela hezký malý parčík....


V těsném sousedství se také renovuje dům, jsem zvědavá jestli bude jen obytný či jestli v něm bud eještě něco jiného. Průhled touto uličkou končí pohledem na rotundu Sv. Kateřiny....



Ještě jeden kamenický detail, ozdoba pod okny....

15 komentářů:

  1. Stará budova muzea je krásná. Moc hezky jsi vyfotila detaily. Ale ta nová, hrůza, děs. Když jsem jí uviděla, bylo to jak dostat ránu palicí do hlavy. Ty tři nádherné orchideje to vůbec nezachrání. Kdyby alespoň nebyly ty kostky na fasádě červené. Takhle mě to dráždí.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Tak já opravdu nemám proti moderní architektuře ani to nejmenší, ale vadí mi někdy strašně necitlivá spojení, jako třeba v tomhle případě. Jako samostatná budova v modernější části by to bylo lepší. Málo kdy se podaří zapojit moderní budovy do staré zástavby, i když teď když jsme naposledy jeli jednou ulicí u nás kde jsem dřív bydlela, žasla jsem nad tím jaké tam jsou bok po boku staré a nové činžáky, ani by člověku nedošlo že tam nestály. Ovšem hned kousek od rodičů jsem zase dostala ťafku, když mezi vilkami anglického rázu s ostrými střechami, okenicemi a částmi s režných cihel místo jedné kterou zbourali postavili prosklennou krabici s rovnou střechou. Dům samotný bych brala, mám ráda světlo a vzdušnost a domy s velkými skleněnými plochami se mi líbí. Ale....zase platí ano ale někde jinde, ne v části kde jsou opravdu architektonické skvosty v podobě prvorepublikových vil.

    OdpovědětVymazat
  3. [2]: Nejak tak ako Ty, to vnimam Wendy aj ja. Ale co narobis, ked kazdy architekt ( skoro kazdy)  si chce za zivota postavit pomnik novou stavbou? Potom je v jednej ulici desat takych, " inakvejsich" pomnikov. Tej architektonickej necitlivosti je myslim u nas, na Slovensku v tomto smere viac. Aspon som mala ten dojem, ked som pred malo rokmi ( 7? ) presla juzne Cechy. To sme si zvolili dovolenku charakteru - ideme kde nas nos povedie a spat budeme kde nas prichylia. Bolo tam , u Vas na juhu krasne.

    OdpovědětVymazat
  4. Máš smysl pro detaily. Muzeum je opravdu krásné, kamenné portály i ozdoby dveří propracované.

    OdpovědětVymazat
  5. P.S. problém starých a nových budov je i v Brně. Na Svoboďáku (náměstí)je hned několik kopanců. Mnozí protestovali i proti výstavbě Špalíčku vedle staré zástavby (Špalíček je nově postavena budova pro multiplexové kino, je prosklena a sama o sobě se mi líbí, jen se zrovna nehodí k těm domům. Ale pořád mi to připadá jako menší zlo oproti tomu, co je na Svoboďáku...

    OdpovědětVymazat
  6. [3]:O Jižních Čechách mi vyprávěj. Zamilovala jsem si je hned po první návštěvě u kamaráda na chatě. Od té doby se tam snažím dostat alespoň jednou za rok...

    OdpovědětVymazat
  7. Hlavně, že se podařila rekonstrukce a budova omládla.

    OdpovědětVymazat
  8. Já miliju staré domy z minulých staletí. Všímám si propracovaných uměleckých detailů a moc mi vadí necitlivé inovace, kdy se krásný starobylý dům promění v krabici.

    OdpovědětVymazat
  9. [7]: Já taky neříkám, že vypadá špatně, ne, líbí se mi, jen ne tam kde je....

    OdpovědětVymazat
  10. [8]: Jo, jo staré domy, ty opravdu staré nebo prvorepublikové vily, to všechno jsou krásné ukázky funkčnosti a dovednosti.

    OdpovědětVymazat
  11. Mně se ta kombinace taky nelíbí. A portál je úžasnej.

    OdpovědětVymazat
  12. Mám slabost pro starobylé domy, moderní architektura mi moc neříká. Proto se mi ta nová budova nelíbí.

    OdpovědětVymazat
  13. [13]: To věřím a měla jsem možnost mluvit s člověkem který bydlí v Litomyšli na náměstí v historickém domě. Sám jako architekt měl velký problém když potřeboval dům renovovat. Ale musím říct že se mu to podařilo moc pěkně. Poprvé jsem měla možnost vidět jak vypadají takové domy zevnitř.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....