27 listopadu 2012

Jsem zklamaná, ba přímo jsem hodně zklamaná....

A proč vlastně? Kdo že mne tak zklamal? Inu Česká televize....tak to by asi pro nnoho z vás nebyla žádná novinka, protože dívat se na její výtvory se nedá už dost dlouho. Ale já jsem zklamaná z jednoho jediného seriálu. A tím je Zdivočelá země....Abych byla přesnější, z její třetí a čtvrté řady.
Při prvním uvedení jsem byla nadšená a okamžitě jsem si knihu Jiřího Stránského ZDIVOČELÁ ZEMĚ a AUKCE nejdřív půjčila a pak i koupila. Nevím kolik z vás tento seriál sledovalo a kolik z vás tu knihu četlo, ale já jsem to bezmála tisícistránkové dílo přečetla už pětkrát a sledovala s nadšením zprávy o každé nově natáčené sérii. A s nadšením jsem kvitovala to, že bylo v televizi uváděno vždy když se blížily volby a začalo se mezi lidem nést heslo... že za bolševika bylo líp. První díly série byly natočené skvěle, nepřesností nebo odchylek nebylo až tak moc, byly sice, ale to už tak bývá. Všechno jsem brala až do série která se odehrávala kolem roku 68. To už jsem začala být trochu udivená tím, co vzniklo za dílo.

Ono totiž vzniklo úplně něco jiného, nového. Jiná kniha, postavy které v knize vůbec neexistovaly a naopak ty které existovaly jako by nebyly. rozvláčnost a nuda. Neustále jsem si kladla otázku kam se poděla lehkost a napětí prvních dvou řad, kam se poděla dějová linka...proto jsem ani na opakování tetí řady nekoukala a těšila se že snad ta čtvrtá už proto že bylo avízována jako poslední ten dojem smaže. Opak byl ale pravdou. Větší paskvil už snad ani vzniknout nemohl....
Nevím co se stalo, kdo si přál aby Jiří Stránský napsal scénář tak jak napsal, myslela jsem si že tohle už se dávno nenosí. Obzvlášť mne překvapilo že na to, sám vězněn a sám si zažil na vlastní kůži "dobro" uranových lágrů vůbec přistoupil že ten scénář takový bude. Spíš by člověk očekával že ze svou zkušeností půjde na veřejnost, že ukáže jak opravdu to vypadalo, jak se takovým lidem žilo i po tom když se dostali na svobodu. Tady byl jen zlomek z toho.

A to už nemluvím o tom jak ploché byly figury bývalých kovbojů, osudy jejich i těch kolem nich, absolutně jiné v knize a jiné na obrazovce. Smrt Harryho při výslechu to už bylo něco co mne nadzdvihlo a konec Maděry? Tak to už jsem neměla vůbec slov....

Pokaždé když jsem se rozčilovala a kroutila hlavou nad tím co vzniklo mi dcera říkala Tak to asi udělali proto aby to bylo napínavější, dějovější.....Jenže, to co vzniklo bylo nuda, nuda, nuda....takže jediné co jsem na tom akceptovala byly pasáže z Žabákem a Hejlem, které sice v knize vůbec nejsou, ale dokonale vykreslily to co bylo pro komunisty vlastní. Chamtivost v těch nejvyšších řadách, nenávist, pocit absolutní moci a hlavně neuvědomění si své prohry a snahy se očistit tím.... Že já ne, já jen poslouchal a byl jsem přece ten kdo vám pomáhal. a navíc nikdy jsem se s tím neztotožnil....to že pro ně lidé nic neznamenali, že si mohli dovolit všechno a nebylo proti tomu obrany. jen držet hubu a krok. Jedinou věc můžu pochválit a chválím jsou výkony herců které byly opravdu vynikající....

Takže vlastně bych měla být spokojená, že základní poselství to jest ukázat, že za bolševika vůbec nebylo líp, že komunismus byl a je to největší zlo které nás potkalo a zase může potkat bylo splněno. Ale nejsem, vůbec nejsem a proto jsem tolik zklamaná....
Ukázalo to jen maličký zlomek toho jak byl tento národ ubíjen. Někdy i skutečně a ne jen obrazně, a že nynější nástup obliby komunistů ať jsou rudí nebo maskovaní za oranžovou je opravdu nebezpečný. To je věc kterou by si měli všichni připomenout a vzpomenout si. A hlavně NIKDY nezapomenout.....

Budu ráda když mi napíšete své názory, ať už knihu znáte nebo ne.






24 komentářů:

  1. Já se na seriály zásadně nedívám, protože je to pro lidi kteří se nejspíš nudí.

    OdpovědětVymazat
  2. Neviděla, nečetla. Jen zde skládám poklonu tvé výborné recenzi, která mi mnohé osvětlila.

    OdpovědětVymazat
  3. Seriály obvykle nesleduju, alespoň ne ty, které se vysílají v hlavním vysílacím čase. Tou dobou ještě většinou plním své pracovní povinnosti.

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Víš co, jsou Seriály, seriály a stupidní seriály. Tenhle začal jak ten s velkým S ale bohužel skončil jako ten stupidní....a to mne na tom právě hodně zklamalo.

    OdpovědětVymazat
  5. [3]: tak to já už většinou zase tou dobou mám hotovo. A rozčílilo mne to že se za těžký prachy natočí něco z čeho vyleze takovej paskvil. Tak samozřejmě zpracovávat knihu, která obsahuje rozmezí let 45 - 91 je těžké, ale proč to šlo v těch prvních řadách a pak to tak zkonili?  O to jde....jak kdyby se zase najednou báli nějaké cenzury či co...

    OdpovědětVymazat
  6. Martin VN v27/11/12 15:09

    Vendy, tak se tak nerozčiluj . Vsadil bych se, že kdo osobně zažil padesátá léta, tak tomu třeba nepřišly dost ostré ani první díly. Ale mě se docela líbil celý seriál, i když ze začátku měl asi opravdu lepší spád (knihu jsem nečet).

    OdpovědětVymazat
  7. [6]: No to je tak když ti někdo zprzní něco co máš rád a na co se těšíš že bude převedené do obrazové podoby. Na to jsem totiž dost háklivá. Asi proto, že knihy miluju.

    OdpovědětVymazat
  8. Knihu jsem nečetla, seriál neviděla. Víš, nesnáším p. Dejdara, a proto jsem se nedívala. Nikomu neberu, že je M.Dejdar dobrý herec a v seriálu určitě exceloval, ale já ho nedokážu vidět. Asi jsem o dost přišla, ale je to moje volba.

    OdpovědětVymazat
  9. [6]: No vidíš, v té knize o jeho konci nic nebylo a už se tam také vůbec neukázal, další z nonsensů. Prostě se s Maděrou na lágru chytil, dostal strach a zmizel....

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: O.K. Taky nemusím některé tváře naší kultury. Jak herecké tak pěvecké.

    OdpovědětVymazat
  11. Přiznám se - knihu neznám. Povětšinou jsem totiž zklamán z konfrontací kniha vs. film, což je zřejmě zákonité, vyčítej nosu, že neslyší, a uchu, že necítí. V tomto případě jsem dal přednost ryzosti filmu. Přesto, že původní dějovou linku neznám, a ta asi není podstatná, na rozdíl od lajny historické, nezbývá mi než konstatovat své podezření, jestli´s při čumění na tuto polosračku neseděla někde vedle mě a neslyšela moje komentáře, páč při prvních dvou řadách jsem se divil, že já - odpůrce běžných seriálů - pravidelně čučím a pomlaskávám, aby se mi při další fázi zvedl bachor a v závěru zvracel...! Ne, přeháním, nezvracel, ale bavil se škodolibě kýčovitostí a stylem "rychle to dokočírovat do konce", ztratily se barvy a vůně příběhu, zbyly jen černobílé (vlastně rudobílé) obrázky s mizernou expozicí a poněkud rozmazané, takže můj poslední dojem byla lítost nad herci, k čemu se v závěrečné křeči museli propůjčit... To už je lepší dělat reklamu, ale chápu, smlouva je smlouva. Snad jim to koncesionáři odpustí.

    OdpovědětVymazat
  12. Seriál jsem viděla asi jen první dva díly, takže nemohu soudit. Kdykoliv se srovnává kniha s filmovou verzí, většinou to nikdy pro film  nedopadne dobře.

    OdpovědětVymazat
  13. [12]: Tak samozřejmě, nedá se srovnávat ...i když....Pán prstenů....oproti téhle knize při čtení si každý řekl, nezfilmovatelné, a Jacksonovi se podařilo něco co každý říkal že není možné. Taky sice ubylo pár postav, ale to je možné a filmu to na napínavosti a koukatelnosti vůbec neuškodilo. No tak samozřejmě, naprosto tě slyším : Srovnáváš Jacksona s Bočanem ? to je nemožné! Jo, ale když dovedl natočit i kvalitní filmy tak proč tohle? U koho je větší váha v závěrěčném slově, u scénáristy nebo režiséra? Tady nevím. Masochisticky jsem se dívala vždycky dál, protože jsem čekala, že se to možná zase vrátí k lepšímu a ne že budu sledovat naprosto mě neznámou adaptaci neznámé knihy. Bohužel...to jako ospravedlnění proč jsem se dívala až do hořkého konce. Někdy se dokonce stane že film je o dost lepší než kniha, také se mi to už párkrát přihodilo, ale to jsou vyjímky. Snad ještě horší než tohle bylo pro mne zadaptování Bournova mýtu a těch dalších hrůzostrašných (filmových) dílů.

    OdpovědětVymazat
  14. [13]: Jak už jsem psala, nemusí to tak být vždy...a zvlášť když začátek byl pěkně rozjetý....

    OdpovědětVymazat
  15. Zkuste se ke knize dostat, kdo chodíte do knihovny zeptejte se. Má sice jak už jsem avizovala skoro tisíc stran, ale mne vtáhla do děje okamžitě a schroustala jsem jí hodně rychle. Blíží se zima, práce na zahradách a v hospodářstvích se zvolní a zbude trochu víc času na čtení. Věřte mi stojí to za to. Ostatně i další knížky Jiřího Stránského i když vyprávějí o hodně špatné době o ohavnostech které byly na lágrech páchány na vězních, a přes to ukazují to že i v takových podmínkách si lze zachovat tvář i charakter a hlavně že přátelství je věc která dokáže i nemožné.

    OdpovědětVymazat
  16. Na seriály už delší dobu nekoukám. A to z toho důvodu, že při mých nepravidelných směnách mi toho polovina uteče a stejně z toho nic nemám. tak je raději vůbec nerozkoukávám.

    OdpovědětVymazat
  17. [18]: Já zase když vezmu kniha versus film můžu říct že třeba v případě Gejši byl film o dost zábavnější než kniha. Taky trochu upravené ale k lepšímu. Tu knihu jsem měla docela problém dočíst, jak mne nebavila. A tak jsem byla na ten film docela zvědavá. Myslím že Pán prstenů bude taková nepřekonatelná filmová adaptace a příklad. Teď má 13.12 u nás premiéru Hobbit, takže to je další výzva a očekávání zda měl Jackson stejně dobrou kartu v rukou a bude to stejně dobré jak Pán prstenů.

    OdpovědětVymazat
  18. Patřím mezi ty, kteří knihy Jiřího Stránského nečetli a proto může jen těžko srovnávat. Mě zklamala už třetí série Zdivočelé země, na tu poslední jsem se vůbec nedívala.

    OdpovědětVymazat
  19. [20]: Jo, taky jsem se kolikrát napálila, ale jde to...

    OdpovědětVymazat
  20. Taky nemůžu srovnávat, protože knihu jsem nečetla (zas takový fanoušek nejsem). Ale na seriál jsem se  podívala, protože o něm básnila moje kamarádka, jak je úžasnej a dokonalej. Takže jsem viděla první řadu a bylo to docela pozoruhodné zpracování. Aspoň se mi tak zdálo. Ale další řady už jsem nějak nezachytila, i když jsem si slibovala, že se na to podívám. Jenže nějak mi to uniklo.

    OdpovědětVymazat
  21. [22]: U všech co jsi napsala krom upírů s tebou souhlasím a jak vidíš jde to. A já aych se uklidnila (nebo ještě víc nakrkla,teď nevím) si jí přečtu zas. Ale jo, kámoška měla pravdu jestli básnila o těch prvních dvou řadách, opravdu to bylo skvělý. Proto mě to tak zamrzelo že to pak tak dopadlo jak dopadlo.Ale už to dál nebudu rozpitvávat, svý jsem si řekla. Jen jsem chtěla podotknout k té vládě. Spíš by se mělo říct k vládám, on ten borčus není jen výsledkem momentální vlády, ale i těch dávno před ní. Tahle má nejslabšího předsedu, který prostě neumí bouchnout rukou do stolu a chytit je trochu pod krkem. Spíš než aby on řekl buď anebo ta ultimáta dávají jemu a on neví jak z toho ven. Howgh!Tolik k tomuto tématu....

    OdpovědětVymazat
  22. Vendy, já se na televizi vůbec nedívám, a tak nejsem zklamaná, raději čtu a čtu a čtu, ... a bloguju!   

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....