19 září 2012

Švestkovo - makový koláč podruhé...

Před rokem zhruba ve stejnou dobu jsem vás lákala na linecký koláč se švestkami, mákem a drobenkou. Psala jsem jen recept ale pak se ozvaly názory že by to chtělo i obrázky. Tudíž teď je tu koláč i obrazem.

Základní placka z lineckého těsta. Postup je notoricky známý, tak že jsem ho sem obrázkově nedávala. Normálně dělám koláč na klasický plech. Kdo má raději těsto vyšší, může ho vyválet jen na půlku...nemastím, dávám pečící papír a přímo na něm válečkem těsto rozválím a ručně dovytáhnu do krajů.


Základ potřený makovou nádivkou. V původním receptu se dává řada švestek a pruh máku a zase švestky a tak nastřídačku. Vůbec nic se nezkazí když s mák rozetře po celé ploše....


....a pak se na něj v tochu větších rozestupech naskládají švestky.


Pak jen posypat drobenkou....


....a upéct


No a co víc? Dobrou chuť!Mrkající

14 komentářů:

  1. Mňam, koláč vypadá lákavě.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: A stejně tak dobře chutná! Dneska jsem dělala švestkové knedlíky z toho mého oblíbeného tvarohového těsta. (byly tu z něj borůvkové knedlíky).

    OdpovědětVymazat
  3. Tož ten koláč bych brala i bez máku. My jsme ho dělali jen se švestkami, ale z těsta kynutého a byl také dobrý. Švestky byly jedna vedle druhé položené.

    OdpovědětVymazat
  4. Mňam, asi bych zapomněla na štíhlou linii a vzala bych si s vámi. Mák miluju a švestky v máku na koláči, to je přece klasika! Vypadá moc krásně - povedl se ti!

    OdpovědětVymazat
  5. [2]: Vendy a už jsi někdy pekla barkes? Bramborové těsto ze syrových brambor postrouhaných (jen se tam nedává koření jako do bramboráků, ale trochu cukru), rozloží se na pekáč, samozřejmě vymaštěný nebo na pečicí papír a poklade nahusto půlkami švestek. Trohu se pocukruje, posype skořicí a upeče se v troubě. (Bez posýpky). Takové ,,sudetské jídlo".

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Kynutý také dělám, to je klasika. O prázdninách ho maminka pekla s rybízem a borůvkami, to bylo něco !

    OdpovědětVymazat
  7. [5]: Tenhle recept jsem už někde četla, vidíš, mohla bych ho ozkoušet, švestky ještě jsou

    OdpovědětVymazat
  8. [4]: No a já bych taky neměla....zvlášť po zákuskové smršti na chatě, která se pak rozpoutala....všechno sekání a chození vzalo za své !!!!!

    OdpovědětVymazat
  9. Tak to je opravdu lákavá podívaná. Dnes nemám na sladké vyjímečně chuť.Včera jsme měli žemlovku.

    OdpovědětVymazat
  10. Děláš mi chutě, už jsem ho dlouho nedělala.

    OdpovědětVymazat
  11. Tak to bych si dala líbit, jenže mák u nás není moc oblíbený.

    OdpovědětVymazat
  12. [10]: No já ho dělám jen když jsou čerstvé švestky....s kompotovanými to jednou dělala dcera a nebylo to ono. Alespoň je to pak vzácnější a nepřejí se....

    OdpovědětVymazat
  13. [11]:Já ho taky moc nejím, protože mne po něm dost řeže v žaludku. Takže jen pár kousků.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....