29 července 2012

Já a editory....

Vím, že někteří z vás nemají rádi nějak upravované fotky, maximálně že trochu přidají na jasu, nebo kontrastu případně si udělají výřez fotky když je okolo objektu víc balastu než je zdrávo. Ano beru to, a nemám jim to za zlé. A jsou tací, kterým jen samotná fotka je málo a rádi si jí něčím obzvláštní. Tu nějakým zajímavým a netradičním rámečkem tam zase nějakým efektem. A pak jsou nadšenci, kteří udělají z fotky původní fotku úplně jinou....
Já jsem v tomto směru duše hravá a tak si ráda někdy pohraju. A k tomu mi slouží různé on- line editory. Ano asi mě mnozí namítnou že to není ono, a že jedině ve Photoshopu, Gimpu, Photozoneru a podobných profi editorech je ta správná práce. Ano i oni mají pravdu, jenže já se přiznávám že tyto editory prostě NEOVLÁDÁM. A tak si hraju jen v těch on-linech.
Proč vlastně jsem s nimi začala? No jak jinak než kvůli blogu. Líbily se mi u některých blogerů různé koláže a tak jsem také chtěla něco podobného. A začala se pídit. Když mne od jedné známé přišly na mejl fotky u kterých bylo napsáno Zpracováno v Picasa zavětřila jsem a Picasu si nahrála. Fotky jsem začala upravovat v ní, ale stále mi chyběly ta možnost koláží, až jednou jsem si klikla i na odkaz na Picnik a tím okamžikem jsem propadla hraní si s fotkama. Jak koláže, tak různé efekty, rámečky prostě vše co jsem hledala. Jenže pak jako blesk z čistého nebe přišla zpráva že se Picnik ruší. A znovu začalo hledání náhradního editoru.
Těch on-line editorů je hodně, ale onu kompexnost jakou měl Picnik jich má jen málo, možná dva, tři.... Některé se soustředí jen na jeden efekt ovšem v mnoha podobách, jinde chybí to a v jiném zas ono. U Vendy jsem našla odkazy na některé editory a rozhodla se je jeden po druhém vyzkoušet. Sama Vendy mne poprosila o to abych jí řekla jak se mi který líbí a pozdává se mi práce s ním.

Takže tady je výběr těch které jsem vyzkoušela, či prohlédla:

Mám - li mluvit za sebe, tak mě vyhovuje jen pár z nich. Ne že by nebyly všechny zajímavé, ale pokud nechci zrovna předělávat fotky na nějaká veselá přání, či dělat animaci Bobeše tak, že se točí jak vodní vír, nemusím takový editor. Mám na mysli úpravy fotek které nejsou nijak násilné, ale při tom tu kterou fotku ještě víc vypíchnou.A pokud se jedná o možnost dělat koláže tak jich zas tolik není, které to umí. Zase tedy beru jen v těch které tu mám ve výběru. Dále beru v potaz to, že neumím anglicky a tak upřednostňuji ty editory kde není povídání až tak moc nutné, a těch pár výrazů už tak trochu znám. I to jak se dá vracet zpět hokus pokus který se nezdaří bez toho, že bych musela startovat celý proces znovu je měřítkem které ubírá či přidává na kladech. Jak jsem je tak procházela a zkoušela věci které mne zajímají, či mi připadají užitečné ustálil se můj výběr asi tak, že základ tvoří PICASA. Do té si fotky nahrávám, dělám základní opravy a některé další úpravy včetně koláží. Další editor který je mi hodně sympatický je PIXLR tam jsou asi úpravy nejsofistikovanější, žádné velké extrémy. Ne že by tam nebyly ale je takový krásně elegantní. PICMONKEY není sice obsáhlý co do počtu efektů a rámečků, má však dobré možnosti různých retuší a možnost dělat koláže s nebarevným (průsvitným) pozadím. PIZAP má ohromné množství předloh na koláže různých tvarů, spousty zajímavých pozadí ale co se týče klasických efektů, tam nejsou a navíc mi vadí že má přednastavené mezery v kolážích které jsou někdy dost velké. Lunapic už patří k těm vyšším levelům, tam se dá opravdu už upravovat fotky podobně jak ve Photoshopu ale má i spousty efektů, animací (ostatně v něm jsem si upravila svou fotku v záhlaví blogu) a jiných vychytávek. Snad jen to že malý výběr rámečku je trochu mínus. To jsou editory které používám už déle. Ale teď s těch dalších nově shlédnutých mi vyhovují TUXPI, FOTOMONTÁŽ a FOTOFLEXER. Zhruba všechny mají stejné efekty, možnost animace nebo ohromný výběr pozadí a rámečků. A FOTOMONTÁŽ a LUNAPIC jsou buď celé v češtině nebo se do češtiny dá přepnout.
Ještě jedna věc, výhodou těchto editorů je postup nahraj, klikni, ulož a je hotovo. Tudíž s nimi mohou pracovat i lidé, kteří nejsou moc kamarádi z počítačem, ale přesto by rádi někdy něco takového zkusili.

Zkuste se podívat a vyzkoušejte a hlavně se nebojte si hrát....


14 komentářů:

  1. Byla bych raději za koment k věci....

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám ráda třeba Tuxpi nejen kvůli rámečkům (kterých je tam opravdu slušná nabídka, v různých verzích, navíc se dají upravit i šířky rámů), ale i další úpravy jsou zajímavé, zejména ty v první části - u každého nebo skoro u každého z nich je taky několikanásobná nabídka variací, buď ve stylu, nebo i v barvách. Ještě si to projeď, prozkoušej.

    OdpovědětVymazat
  3. Jo, jo já to ještě budu dál zkoumat, tohle jsou moje první dojmy z nich. Nicméně i na ně já dávám, ale co jsem v jednom našla a to teď nevím kde, jak jsem jich projížděla tak v tom mám maglajz, něco z čeho by se ten kalendář dal skvěle udělat. Je to sice psáno plakát, ale jak jsem to zkoušela perfektně by to šlo.... I ta fotomontáž je dobrá, jen mi vadí, že v mnoha editorech když chceš použít některé písmo které se ti líbí neumí háčky.

    OdpovědětVymazat
  4. Vendy, já mám sice raději klasické, příliš neupravované, fotky, ale občas mě to popadne a dělám taky různé experimenty. Ty tvoje úpravy se mi líbí. Budu muset prozkoumat odkazy, které jsi uvedla.

    OdpovědětVymazat
  5. Fotky mám raději jen tak obyč. Maximálně doostřený nebo zesvětlený . Mírné úpravy mi nevadí , ale pokud to je moc , připadá mi , že to hraničí s bulvárem , který opravdu , ale opravdu nemám ráda .

    OdpovědětVymazat
  6. Môžeš si pridať ďalšie:

    OdpovědětVymazat
  7. [6]: Jsou úpravy a úpravy....samozřejmě že pokud z hnědé srnky udělám zelenou a budu to vydávat za "umění"  a "exota" v lese je to naprd, ale tu a tam si přidat nějaký efektík, který třeba celkový výraz fotky zjemní, nebo naopak trochu prohloubí vzhled třeba mraků si myslím neškodí. Ale je to samozřejmě věc každého co se mu líbí a co mu vyhovuje....

    OdpovědětVymazat
  8. [5]:[6]: Holky, to je přece zábava. Nikdo z toho nedělá umění (i když některé fotky vypadají i umělecky). Sama jsem zkoušela nespočet variant a zajímavé jsou i úpravy z upravených fotek, lze docílit opravdu originálních efektů.

    OdpovědětVymazat
  9. [4]: Jo, ta věc s háčky a čárkami mě taky dost štve, je to omezující...

    OdpovědětVymazat
  10. Jestli budu mít více času, zkusím to také.

    OdpovědětVymazat
  11. Znám jen PICASU, ale nikdy jsem v něm dohromady nic nedělal a jak se tak dívám, tak už ani není nainstalovaný na počítači

    OdpovědětVymazat
  12. [12]:Já si do ní přímo nahrávám fotky, ale zase si jí budu muset nahrát do počítače, přešla jsem zase na jinej noťas a tady už zase není. Pro mne je na ní výhodný to, že se můžou fotky rovnou i posílat mejlem a mám fotky na jejich webovejch albech.

    OdpovědětVymazat
  13. Many thanks, Plenty of knowledge!

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....