23 června 2012

KATAPULT 2012 slovem....

Jo, jo jak ten čas utíká....jako dneska si pamatuju, když jsem si v prvním ročníku na učňáku hrdě nesla pod paží novou desku Katapult, onu legendární stříbrnou s černými siluetami....a hlavně silně nedostatkovou. Já osobně jí měla ze známosti mezi obchody ze Supraphonu na rohu Poříčí a Zlatnické. Byla jsem na ní tak pyšná, že jsem si jí ani nenechala dát do pytlíku a nesla si jí jen tak a vychutnávala si, jak se kolem mě neslo: Páni, nový Kaťáci, to má někdo štígro.....za cestu domů jsem jí mohla prodat nejmíň šestkrát a za mnohem vyšší cenu než byla ta původní ale já odolala a už jsem se nemohla dočkat kdy si jí doma pustím.
Přiznávám se, že jsem nikdy nebyla na jediném živém koncertě téhle legendární české skupiny. Znala jsem jejich písničky jen z desek, rozhlasu a diskoték u nás na chalupě. Ale všechny jejich písničky sem uměla nazpaměť a s kytarou jsme je vyřvávali i každého táboráku.
Texty které měli co říct a hudba založená na čtyřech akordech, to byla devíza skupiny, která se stala nesmírně populární a válcovala ve své době Slavíky silou buldozerů. A jako buldozery se valily i jejich písničky a nádherná kytarová sóla Oldy Říhy a Jirky "Dědka" Šindeláře s podporou bicích nejčastěji Tolji Kohouta....
No a tak když jsem viděla že tady na závěr akce zvané Týden sportu v České Třebové se skví na plakátech vedle dosti prošlých a pofiderních Luneticů i Katapult, bylo rozhodnuto. Jde se!!!
A šlo se. A tak jsem se ve svých jednapadesáti letech poprvé účastnila živého koncertu téhle legendy. Nutno podotknout, že obecenstvo se skládalo z pánů prošedivělých, šedivých ba i bezvlasých, z dam plnoštíhlých i korpulentních, ale nebylo pochyb o tom, že ti všichni na Kaťácích vyrostli a jejich písně dodnes znají nazpaměť. A když Olda zahrál první akordy pecky AŽ, náměstí se okamžitě rozvlnilo a rozpískalo. Musím říct že onen pověstný pokřik fanoušků Hobluj Dědku, Hobluj se sice trochu pozměnil, ale Olda hobloval ostošest, jak za mlada a svým o generace mladším spoluhráčům dával řádně počudit. Sice dnes už značně prořídlá a kdysi blond hříva zbělela, ale i tak je to stále ten stejný rockový buldozer, který dokázal naplný koule hodinu bez jediné přestávky válcovat lidi jednou peckou za druhou. Došlo i na některé nové písničky, leč starý známý Lesní manekýn, či Hlupák váhá a další vedly....A roztancovali a roztleskali jak nás átníky tak i ty mladé i nejmladší. Jen bohužel na staré známe taneční variace s kytarou bohužel chyběl strašně moc ten "Dědek" Šindelář....
A já pevně věřím, že i nadále budou platit slova písničky Stovky hotelů....." z károu prastarou, a svou kytarou, jsem tu pro vás , jsem tu zas. A já budu hrát, pro všechny, dokud o to lidi budou stát! "

Katapult 2012 Olda Říha-Andy Budka- Ondřej Timpl

4 komentáře:

  1. Jó Katapult,jsme viděli v Těšíně,vystupovali v Těšínském divadle,ale bylo to snad ještě za komoušů.Jak tak čtu,tak budeme asi přibližně stejného mládí.     

    OdpovědětVymazat
  2. [3]: No proto ta určitá spřízněnost

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....