09 května 2012

Co jsem kutila včera a dnes....

Jak jsem se zmínila včera jsme se synem stavěli něco, co sice už mám v hlavě dlouhá léta, ale došlo na to až teď. Bylinkovník. Spirálu na bylinky. Za včerejšek jsme jí postavili (na dva pokusy), poprvé byla čtvercová ale vypadalo to dost nehezky, za to by se okolo dobře sekala tráva, a podruhé už kulatou. A tráva se taky bude dobře sekat....
A dnes na mne zbylo naplnit jí přesátým kompostem z loňska.....uff......při pátém kolečku jsem přestala počítat....
Ale celkem jich mohlo být plus mínus dvacet.
Ruce mám vytahaný až ke kolenům, slepejšové si o mě myslí, že jsem magor který neví co chce a neustále je vyhání z jejich teplých hromad hlíny, ale.....je to HOTOVÉ a teď jen nakoupit ty bylinky, které jsou trvalky a zasázet je. Na jednoleté se musí ještě koupit keramické truhlíky, které celou spirálu zakončí. A pak ještě nějaké drobné skalničky, jak řekl syn cihelničky, které se dosází do některých škvír mezi cihlami....aby se přece jen trochu rozbila ta cihlová jednolitost "babylonské věže" jak včera trefně moje dílo na třistašedesátpětce nazval King Rucola....







Jak je vidět, alespoň pažitku a listovou petrželku jsem si už zasadila.....Usmívající se

14 komentářů:

  1. Opravdu zajímavé řešení.

    OdpovědětVymazat
  2. Nemáš obavy,že v zimě ty trvalé bylinky vymrznou? Letos byla blbá zima - dokonce mě vymrzla meduňka. Jeden kopeček zůstal - ten byl jinde - asi víc chráněný.

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to super!Tak at se vsemu darí,porádne ses s tím nadrela!

    OdpovědětVymazat
  4. Takové bylinkovníky jsem už někde viděla , ale nebyly ve spirále ,ale v soustředných kruzích a v každém kruhu byl jiný druh bylinky , aby se nemíchaly dohromady . A protože ty největší kruhy byly hodně veliké , tak byly ještě oddělené přepážkami , které sloužily k témuž účelu . Docela se těším až nafotíš jek to máš osázené .

    OdpovědětVymazat
  5. Uz mi to zacina pripominat makovy kolac, asi mam hlad...

    OdpovědětVymazat
  6. Vendy, vidím, že jste si parádně hrábli. Byla jsem zvědavá, jak bude spirála vypadat a ted' už to vidím. Já pěstuji jahody v pyramidě, která je půlkruhová a stěny jsme řešili plastovými "ohraničovátky" záhonů.

    OdpovědětVymazat
  7. [1]: Tohle je něco obdobného....nevím jak přežijí zimu, ale myslím že podstatně líp než v truhlíkách, tady mají hodně hlíny na hlubší zakořenění. A když tak to můžu vždycky přikrejt chvojím.....

    OdpovědětVymazat
  8. To je vážně skvělý nápad! Zajímavě řešený je ten tvůj bylinkáček, a určitě to dalo pěknou práci.

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: Samozřejmě jsem natolik ješitná, že se budu muset pochlubit    ....tenhle způsob je převzatý ze starých bylinkových zahrad.

    OdpovědětVymazat
  10. Raz davno som sa ucil v Dejinach umenia, ze kralovna Semiramis mala "visute zahrady." Nic som si nevdel pord tym pojmom predstavit, ale takato stavba - mozno je to "visuta zahrada kralovny Wendy"?

    OdpovědětVymazat
  11. [10]: Alespoň podle jedné dobové rekonstrukce sedmi divů světa(starověkých) byly ty zahrady to čemu se dnes říká atriové a terasové, někde i šly po něčem co připomínalo starořímský akvadukt. Nádherná zahradní architektura i stavební. Mít víc materiálu, tak si takových záhonů udělám víc....a zatravním ten stávající.

    OdpovědětVymazat
  12. [7]: Unifity měly něco do sebe, zejména na menších zahrádkách... byla to šance, jak získat trochu více zeleninky nebo jahůdek.

    OdpovědětVymazat
  13. Beru články pozpátku, takže už jsem viděla bylinkovník osázený. Skvělý nápad, Vendy, pořádně jste si mákli, ale výsledek stojí za to!

    OdpovědětVymazat
  14. [12]: Moji rodiče měli na zahrádce dva, samo domo výroba, a nějak moc se to neosvědčilo....

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....