29 listopadu 2011

Tohle město nahradilo "mojí" Prahu....

Česká Třebová....město o kterém jsme se ve škole učili jako o největším železničním uzlu v republice. Nikdy by mne ani ve snu nenapadlo, že u něj někdy budu bydlet a že takové ospalé město (teď by mne místní začali kamenovat) nahradí "mojí" životem a kulturou kypící Prahu.
Nicméně se tak stalo, ale v žádném případě mi k srdci nepřirostlo. Je totiž nijaké...Nudné, bez památek, prostě takové "socialistické" město. A teď rozhodně odmítám tvrzení že se malé město nemůže přece rovnat velkému. Ale může, a je takových měst hodně. Jen přes kopec počtem obyvatel o hodně menší Litomyšl, nádherné město s bohatou kulturní tradicí, s krásnými památkami a akcemi které jsem každoročně lákají tisíce turistů. Nebo opačným směrem Lanškroun. Je to spíš všechno v lidech a jejich myšlení. V pět večer je po zavření všech obchodů město absolutně vylidněné, jen tu a tam človíček projde přes náměstí. Všichni si zalezou doma k televizi a vylejzají až druhý den do práce.
Jedinou památkou hodnou toho jména je románská rotunda sv. Kateřiny na kopečku nad městem, dále pak restaurace Na Horách, která se pyšní tím že zde nějaký čas pobývala i Božena Němcová. V době kdy byla Třebová i lázeňským městem! Dokonce jak jsem zjistila tu byly lázně a lázničky skoro na každém rohu a právě Na Horách byl přímo léčivý pramen. Dnes je tu jeden jediný bazén, který se neustále opravuje, protože při poslední rekonstrukci ho stavební firma tak odflákla, že jsou neustále nějaké problémy. Krásný venkovní areál nechalo město zpustnout a teď když se rozhodlo jej zrenovovat zjistilo se, že by to bylo tak finančně nákladné, že by to zruinovalo celý městský rozpočet....
Nový nádražní terminál který byl stavěn z evropských dotací je sice pěkný, nicméně těch vlaků které v Třebové staví je čím dál tím míň a rok od roku to je horší. A ten železniční uzel? Tak ten již také patří minulosti. I když stále je zde největší seřazovací nádraží v republice, jak jsme nedávno zjistili v televizi kde o něm byla reportáž.
Prostě Třebové se nějak vyhnuly jak dějiny, tak dobrý duch který dělá města zajímavější.....

13 komentářů:

  1. Nemůžeš srovnávat Třebovou a Prahu.

    OdpovědětVymazat
  2. Spadlo to jako spam-prosím vytáhnout           

    OdpovědětVymazat
  3. Něco podobného můžu říci i já o Chrastavě. Jen s tím rozdílem, že se 6000cové město pyšní několika slavnými rodáky ( o kterých však ví jen někteří starousedlíci zabývající se historií ), 3 muzey, která po většinu roku zejí prázdnotou.Přesto ač rodák z Děčína, náplava do Liberce,kde jsem žila skoro 30 let, se mi v Chrastavě líbí. Je tu klid, což se o životě ve středu 100 000cového Liberce říci nedalo.

    OdpovědětVymazat
  4. Já mám ráda svůj rodný Prostějov...

    OdpovědětVymazat
  5. [1]: Já vím, že to nejde srovnávat, ale přece jen je to tu hodně o lidech a ti se moc ke kultuře neženou a když tak většinou k té hospodské. Párkrát jsem to i viděla na obsazení některých akcí . Zatímco na inteligentí a noblesní vystoupení O.Havelky přišlo pár desítek lidí, na Petra Novotného s jeho nablblým vyprávěním a vtípky se lístky vyprodaly hned. No a ten průmysl zase hodně rychle vzal v posledních dvaceti letech za své.Já jsem prostě člověk velkého města, ruchu a shonu, ne hříšného poklidu....Ale jak to že ty toho o Třebové tolik víš?

    OdpovědětVymazat
  6. Město, kde se zastavil čas. Tak takhle to vypadlo u nás v Rumburku. V pět se zavřelo a město bylo prázdné. Dnes už jsou na krajích města obchody, kde je otevřeno déle.

    OdpovědětVymazat
  7. Přesně tak. Vždy se mi vybavilo nádraží. Asi jsem tady nikdy nebyl, zato Litomyšl často, ty super pracovní návštěvy.

    OdpovědětVymazat
  8. Chodím na Tvůj blok nějaký čas-mám pocit,že jsi nespokojená s tím bydlením atd..prostě pokud se nemůžeš vrátit zpět/možná,že by nebylo ani vše tak ideální,jak si pamatuješ - prostě by Tě to zklamalo/-tak se snaž to brát nějak z té lepší stránky - žiješ jen jednou-tak se netrap.

    OdpovědětVymazat
  9. [7]: Litomyšl je moc pěkná, a má ten šmrnc který postrádám tady. I když je to také malé město.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....